Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Στάχτη στα μάτια με Ίμβρο και Τένεδο

«Να γίνουν η Ίμβρος και η Τένεδος οι απτές αποδείξεις του σεβασμού της Τουρκίας στα δικαιώματα των πολιτών της και πρότυπο της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας» ζητά από την Άγκυρα με ψήφισμά της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για ιστορική δικαίωση που ήλθε «έπειτα από 85 χρόνια λήθης και εγκατάλειψης» κάνουν λόγο οι εξόριστοι Ίμβριοι και Τενέδιοι. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται με την έγκριση ψηφίσματος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνονται η απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς, η άμεση και αποτελεσματική αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο. ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών καθώς και με ελληνικά λιμάνια κλπ.


Η απόφαση όμως αυτή αποτελεί ουσιαστικά στάχτη στα μάτια, επειδή παράλληλα η Ολομέλεια του ΣτΕ κατοχύρωσε με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, σε Ψήφισμα, τον όρο «τουρκική», ως προσδιορισμό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης Γκρος, για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο και Τένεδο εγκρίθηκε, τροποποιημένη, από τον εισηγητή, τροπολογία Τούρκου βουλευτή, με βάση την οποία τα μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη θα αποκαλούνται σχολεία «της τουρκικής μουσουλμανικής κοινότητας, για άτομα τουρκικής προέλευσης, Πομάκους και Ρόμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση γύρω από την έκθεση για τις ελληνικές μειονότητες σε Ίμβρο και Τένεδο εξελίχθηκε σε έναν μονόλογο υπέρ των αιτιάσεων της Άγκυρας για το θέμα των μειονοτήτων, από μία πλειάδα Τούρκων και Τουρκοκύπριων βουλευτών, που είχαν φροντίσει έγκαιρα να εγγραφούν ως ομιλητές, ενώ απουσίαζαν επιδεικτικά οι Έλληνες βουλευτές. Οι παρεμβάσεις των παριστάμενων Ελλήνων βουλευτών-μελών της συνέλευσης του ΣτΕ, Άννας Ψαρούδα -Μπενάκη και Ντίνου Βρεττού, δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν τη δυσάρεστη, για τις ελληνικές θέσεις, αυτή εξέλιξη. Οι Τούρκοι βουλευτές ανακάλυψαν επίσης την ύπαρξη 4.000 Τούρκων μειονοτικών στην Κω και τη Ρόδο ενώ ο εισηγητής της έκθεσης διαβεβαίωσε το Σώμα ότι έχει πάρει το πράσινο φως από την ελληνική πρεσβεία να επισκεφθεί τα δύο αυτά ελληνικά νησιά και να συντάξει ανάλογη έκθεση για το πώς… συμπεριφέρεται η Ελλάδα στους Τούρκους μειονοτικούς.