Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Aναγνωρίζεται η Τουρκοκυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία;

Αναστάτωση επικρατεί τόσο στη ΦΙΦΑ όσο και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, λόγω δημοσιευμάτων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου αναφέρεται ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ έδωσαν άδεια στους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν σε επίσημα διεθνή φιλικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματούχος της ΦΙΦΑ δήλωσε ότι "η απόφαση αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων".

Φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του προέδρου της λεγόμενης Τουρκοκυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Όμερ Νταλί, ότι πρόκειται για ενδιάμεσο μέτρο, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή σε επίσημες διοργανώσεις".

"Για να παίζεις σε επίσημες διοργανώσεις πρέπει να είσαι μέλος της FIFA. Ο μοναδικός τρόπος θα είναι να ενταχθούμε στην ελληνοκυπριακή λίγκα, αλλά δεν προτιθέμεθα να το κάνουμε αυτό. Κατά συνέπεια, θα μπορούμε να δίνουμε μόνο φιλικά παιχνίδια με αυτήν την πρόταση" δήλωσε ο Νταλί.

"Το δημοσίευμα είναι λάθος, απαιτείται κάθε φορά η έγκριση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, απάντησε ο πρόεδρός της Κώστας Κουτσοκούμνης. Πρόσθεσε ότι αναμένεται σχετική διευκρίνιση από τη ΦΙΦΑ.

Οι Τουρκοκυπριακές ομάδες συμμετείχαν στην ίδρυση του Κυπριακού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος το έτος 1934, αλλά αποσύρθηκαν από το ενιαίο πρωτάθλημα το 1955 μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού.

Έκτοτε οι τουρκοκυπριακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε επίσημες διεθνείς διοργανώσεις.

Η ΦΙΦΑ στο καταστατικό της επιτρέπει να είναι μέλη της μόνο ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες από, αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα, ανεξάρτητα κράτη, ενώ παράλληλα δέχεται μόνο ένα μέλος από κάθε κράτος.

Η λεγόμενη Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει απορρίψει επανειλημμένα προσκλήσεις από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Κύπρου για επανενοποίηση, ωστόσο οι τουρκοκύπριοι αρνούνται, αναφέροντας ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Κύπρου δεν τους εκπροσωπεί.