Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Σχόλιο της Κύρας Αδάμ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για λύση του Κυπριακού θεωρούν ο ΟΗΕ, η ΕΕ οι ΗΠΑ, το Λονδίνο, η Λευκωσία, η Άγκυρα, και τα κατεχόμενα, την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο. Πρόκειται για μια σύμπτωση εκτιμήσεων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, από τις ελάχιστες που έχουν παρουσιαστεί στη μακρόχρονη πορεία του προβλήματος, με τη μεγαλύτερη δυνατή , όμως, απόκλιση στις προθέσεις και τους στόχους.

Το μοναδικό κοινό σημείο όλων των πλευρών είναι η απομάκρυνση από την εξουσία του Τ. Παπαδόπουλου, συνδεδεμένου απολύτως με τα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, στην αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ, στην προοπτική Συνομοσπονδίας στη νήσο κλπ. Το σημείο αυτό αποτελεί το μεγάλο «πλεονέκτημα» του διεθνούς παράγοντα, αλλά και ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της Λευκωσίας, υπό την προεδρία του άπειρου σε δαιδαλώδεις διπλωματικούς χειρισμούς, με την ΕΕ τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, Δ. Χριστόφια.

Η επίσημη αναγνώριση του μορφώματος του Κοσσόβου, με την παράνομη απόφαση από άποψη διεθνούς δικαίου και συνειδητή παραποίηση και παρερμηνεία των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δίνει φτερά στο ψευδοκράτος, που αναγνωρίζει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτά του Κοσσόβου: έδαφος, θρησκεία, ομοιογενή πληθυσμό, «απομόνωση και καταπίεση» από το «ασφυκτικό ελληνοκυπριακό κράτος».

Για την Άγκυρα και τα κατεχόμενα, το νέο αυτό «εργαλείο» δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για να πετύχουν τον ουσιαστικό στόχο που παραμένει η αναγνώριση δυο ίσων λαών και κρατών σε μια «νέα Κύπρο», υπό την μορφή της Συνομοσπονδίας.

Πρόκειται για μέγγενη που πολύ σύντομα θα σφίξει γύρω από τη Λευκωσία και το νέο της Πρόεδρο, ο οποίος, προεκλογικώς τουλάχιστον, είχε υπερτονίσει την «άνεσή του» για επαφές και διαπραγματεύσεις για λύση, κερδίζοντας εύκολα την προτίμηση του διεθνούς παράγοντα, αλλά όχι και την a priori στήριξη του.

H Λευκωσία ίσως αισθανθεί πολύ γρήγορα πιο απομονωμένη από ό,τι φαντάζεται, ενώ η βοήθεια και στήριξη από την Αθήνα δεν θα πρέπει να αναμένεται στον ίδιο υψηλό βαθμό με το παρελθόν, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανοίξει νέα μέτωπα, αλλά και δεν επιθυμεί να γίνει μέρος της λύσης του κυπριακού, όπως στοχεύει η Άγκυρα.

Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος