Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Ο ρόλος του Γρίβα στο Κυπριακό

Για το ρόλο που έπαιξε ο Γρίβας, ως αρχηγός της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, τον καιρό των αγώνων για την ανεξαρτησία του νησιού από τους Αγγλους κατακτητές, μας αναφέρει στο γράμμα του ο υπερήλικας συνταξιούχος ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,από τη Λαμία. Γράφει: "Ο Γρίβας στην Κατοχή, ήταν συνεργάτης των Γερμανών οργανωμένος στη διαβόητη προδοτική οργάνωση "Χ" και λυμαινόταν την περιοχή του Θησείου, συνάμα ήταν και πράκτορας των Αγγλων. Μετά την επέμβαση των Αγγλοαμερικανών, το Δεκέμβρη του 1944, οι Χίτες, αυτά τα αποβράσματα της κοινωνίας που συνεργάζονταν με τον εχθρό, βασάνιζαν τους πατριώτες αγωνιστές και τους κατέδιναν στον εχθρό. Ενα άγριο κυνηγητό όλων των αγωνιστών εξαπολύθηκε. Μετά δε την - προδοτική για μένα - Συμφωνία της Βάρκιζας, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο τόσο, που ανάγκασε όλους τους αγωνιστές να βγουν στο Βουνό και ν' αρχίσει έτσι ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Στη δεκαετία του 50, όταν οι Αγγλοι κατακτητές της Κύπρου είδαν ν' ανεβαίνει το κίνημα εναντίον τους, με επικεφαλής το ΑΚΕΛ, κόμμα της Αριστεράς που είχε επηρεάσει το 80% του κυπριακού λαού, έστειλαν τον Γρίβα να τορπιλίσει το κίνημα, που το καθοδηγούσε μέχρι τότε το ΑΚΕΛ.

Οι αγριότητες των Αγγλων είναι γνωστές. Εξαπέλυσαν φοβερή τρομοκρατία και άρχισαν τις κρεμάλες με θύματα τους Κύπριους αγωνιστές. Ο δε Γρίβας, διασκέδαζε κάθε βράδυ με τους Αγγλους.

Τελικά ο αγώνας του Κυπριακού λαού, με βαριές απώλειες και θυσίες, εξανάγκασε τους Αγγλους να φύγουν από το νησί, διατηρώντας πάντα μια βάση εκεί.

Και ενώ η θέση του λαοπρόβλητου αρχιεπισκόπου Μακαρίου ήταν ότι η Κύπρος έπρεπε να μείνει ανεξάρτητη και μέλος του ΟΗΕ, ο Γρίβας, εκτελώντας πάντα ξένες εντολές, έλεγε ότι πρέπει να γίνει η Ενωση με την Ελλάδα. Από την άλλη μεριά οι Τούρκοι απειλούσαν συνέχεια ότι, αν η Κύπρος ενωθεί με την Ελλάδα, τότε αυτοί θα επέμβουν.

Πάντα έχω τη φωτογραφία του Μακάριου στο δωμάτιό μου - παρ' όλο που δεν τα χω καλά με τους δεσποτάδες - γιατί η σθεναρή πατριωτική στάση του παρ' ολίγον να του στοιχίσει τη ζωή, από τον φασίστα Σαμψών.

Το λυπηρό και εξοργιστικό είναι, που ο σημερινός δεξιός Πρόεδρος της Κύπρου, μόλις ανέλαβε την Προεδρία αποφυλάκισε τον Σαμψών, κατάδικο για το πραξικόπημα που είχε κάνει, κατά την εντολή της χούντας και των Αμερικανών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Τούρκοι κατέχουν σήμερα το 40% της Κύπρου, ενώ η απόφαση που πήρε ο ΟΗΕ να φύγουν οι Τούρκοι από το νησί εντός ολίγων ημερών, παραμένει ανεκτέλεστη 22 χρόνια τώρα, με τις πλάτες πάντα και την ανοχή των Αμερικανών".