Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Αποκεφάλισαν τον Χίτλερ

Ούτε μία μέρα δεν πρόλαβε να εκτεθεί στο μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Βερολίνο, το ομοίωμα του Αδόλφου Χίτλερ.

Μόλις άνοιξε η έκθεση το πρωί, ένας άνδρας 41 ετών, ο οποίος ήταν από τους πρώτους επισκέπτες, αφού έσπρωξε τους φρουρούς ασφαλείας, όρμησε και του έκοψε το κεφάλι. Ο άνδρας συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία.

Το ομοίωμα του Χίτλερ είναι τοποθετημένο σε ένα χώρο που μοιάζει με το καταφύγιο όπου πέρασε τις τελευταίες ημέρες του. Για την κατασκευή του εργάστηκαν 25 τεχνίτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πάνω από 2.000 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Από τότε που έγινε γνωστό πως ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου του Βερολίνου, θα υπήρχε και ο Αδόλφος Χίτλερ ξέσπασαν πολλές διαμαρτυρίες. Πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ανεπίτρεπτο να υπάρχει το ομοίωμά του ανθρώπου που ξεκίνησε το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, δίπλα σε αυτά άλλων διάσημων ανδρών.

Στη Γερμανία απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους εκθέματα με σύμβολα των Ναζί ως ένδειξη σεβασμού για τη μνήμη των νεκρών του πολέμου.

Από το μουσείο ανέφεραν πως δεν μπορούν να αγνοήσουν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας, αλλά θα ήταν προσεκτικοί στον τρόπο που θα τον εμφάνιζαν. Απαγόρευσαν επίσης στους επισκέπτες να βγάζουν φωτογραφίες.