Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ανεβάζουν τις στροφές Αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία

Λευκωσία: Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Τουρκία, αλλάζει τους σχεδιασμούς των εν δυνάμει μεσολαβητών στο Κυπριακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η έναρξη της διαδικασίας με χαμηλές ταχύτητες μέχρι να ξεκαθάρισε το τοπίο στην Τουρκία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα δεδομένα αλλάζουν και η διαδικασία θα αρχίσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο εντατικά. Η νέα προσέγγιση δεν συνεπάγεται και καθημερινές εντατικές διαπραγματεύσεις, Χριστόφια-Ταλάτ. Θα αξιοποιηθούν, ωστόσο και τα τρία επίπεδα ( ηγέτες, σύμβουλοι, ομάδες εργασίας), ώστε να πιεσθεί η διαδικασία και να υπάρξουν αποτελέσματα νωρίτερα, κατά πάσα δυνατότητα μέχρι το Δεκέμβριο.

Επί της ουσίας, πάντως, δεν υπάρχει ποσώς διαφοροποίηση του σκηνικού, καθώς η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή των αποφάσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Δηλαδή, η λύση πρέπει να καταλήξει σε δύο κράτη, σε παρθενογένεση και σε πολιτική ισότητα δύο ξεχωριστών κρατών.

Η Λευκωσία, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, παρουσιάζεται να επενδύει στην παρουσία Ταλάτ, ως του «μοναδικού συνομιλητή στην τ/κ πλευρά». Υποστηρίζεται από ελληνοκυπριακής πλευράς πως «ο Ταλάτ θέλει λύση», πλην όμως αντιμετωπίζει εσωτερικές πιέσεις και προβλήματα.

Η Λευκωσία φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί ο Ταλάτ καθώς εάν έλθει κάποιος άλλος, «δεν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πλέον για το Κυπριακό». Αυτή η προσέγγιση, καθορίζει εν πολλοίς και την τακτική που θα ακολουθηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και το πλαίσιο όλων των κινήσεων.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τη διαδικασία, φαίνεται να διαπιστώνονται προβλήματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά το χρονοδιάγραμμα. Η τουρκική πλευρά επιμένει στον καθορισμό ημερομηνίας λήξης της νέας διαδικασίας( τέλος Δεκεμβρίου 2008 αρχές 2009). Θέση με την οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η επιδιαιτησία. Η τουρκική πλευρά υποδεικνύει πως η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν παρεμβαίνει ο Διεθνής Οργανισμός με ιδέες γεφύρωσης των διαφορών ή και με προτάσεις. Για την Λευκωσία, η επιδιαιτησία συνιστά αυτοχειρία, ιδιαίτερα μετά το πάθημα του 2004.