Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ταλάτ - Στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος και ένας λαός, τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα κράτος, το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένας μόνο λαός, που αποτελείται από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου σχολίαζε σε γραπτή δήλωση, τις τουρκικές θέσεις περί σύστασης νέου συνεταιρικού κράτους στην Κύπρο και περί δύο ιδρυτικών κρατών, όπως διατυπώθηκαν στην Άγκυρα σε κοινή διάσκεψη τύπου του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι θέσεις αυτές, υπογραμμίζει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Στεφάνου, δεν βοηθούν στη διατήρηση του κατάλληλου κλίματος ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στις 3 Σεπτεμβρίου.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, αυτές οι θέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για τη βάση διαπραγμάτευσης και κονταροκτυπιούνται με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, ως την επιδιωκόμενη λύση στο κυπριακό.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι ενόψει της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα και σπέρνουν την αμφιβολία για τις προθέσεις της κάθε κοινότητας.

Ο κ. Στεφάνου διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας, προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, αποφασιστικότητα και ευελιξία, αλλά και με συνέπεια στις αρχές λύσης του κυπριακού, όπως καθορίζονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις μεταξύ τους συναντήσεις.

Ο στόχος, καταλήγει ο κ. Στεφάνου, είναι να εξευρεθεί λύση που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Ας ξυπνήσουν επιτέλους οι κυβερνώντες από το λύθαργο του καλού κλίματος και τα φαγοπότια του υπουργικού στα εξοχικά, κι ας συνειδητοποιήσουν ότι με τους λανθασμένους τους χειρισμούς έχουν καταντήσει κορόιδα του Ταλάτ, της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού.

*Ο Ταλάτ επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι η βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος ποτέ δεν είχε ξεκαθαρίσει και ότι στις Τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας, σημειώθηκε σοβαρότατη ολίσθηση αντί για πρόοδο. Που πας κύριε Χριστόφια; Πότε θα πεις την αλήθεια στον κυπριακό λαό;

*Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα κόμματα πλην του κυβερνόντος και του κόμματος της ΕΟΚΑ Β', τόνιζαν με έντονο ύφος μερικές φορές τα πιο πάνω συμπεράσματα, αλλά έβρισκαν απέναντι τους τον μεγάλο αγώνα που διεξάγουν τα δίδυμα κόμματα για φίμωση της αντίθετης άποψης. ΕΥΓΕ "υπέρμαχε της δημοκρατίας" Πρόεδρε!