Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Απορρίπτει τα περί «παρθενογένεσης» της Κύπρου η Αθήνα

Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, επαναλαμβάνει η Αθήνα, απαντώντας στην αναφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί παρθενογένεσης. «Στόχος της διαπραγμάτευσης, όταν αυτή ξεκινήσει, είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει πολιτική ισότητα, αλλά όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. «Αυτός είναι ο βασικός άξονας, που πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει μια διαπραγμάτευση προκειμένου να φτάσουμε σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, συνιστούν κάποιας μορφής πίεση, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «εντύπωσή μας είναι ότι δεν υπάρχει θέμα πιέσεων απ' αυτές τις δηλώσεις» και παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Μ.Κυπριανού.
«Οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα επανενωμένο νησί. Υποστηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ένα έθνος, μία ιθαγένεια, μιαν αδιαίρετη χώρα, και έχουμε εντυπωσιαστεί από την πρόσφατη δουλειά των δύο ηγετών, του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως εκφράστηκε στις δηλώσεις της 21ης Μαρτίου, της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου» είχε δηλώσει ο κ. Φριντ.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου επιτελάρχη στρατηγού Μπουγιούκανιτ, ο οποίος φέρεται να μίλησε, για «προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε με την Ελλάδα», ο κ. Κουμουτσάκος περιορίστηκε σε μια γενική τοποθέτηση, λέγοντας ότι «βεβαίως, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όλοι εύχονται να οδηγηθεί στη λύση του, αλλά ακόμη πιό σημαντικό και ουσιαστικό είναι να μη δημιουργούνται προβλήματα».
Αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΔΑΔ που δικαιώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:
«Θεωρούμε ότι η χτεσινή απόφαση ήταν η αίσια έκβαση μιας πολυετούς προσπάθειας και ενός δίκαιου αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την κατοχύρωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας του διεθνούς αυτού εκκλησιαστικού θεσμού».
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι στις 13 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και τον γγ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Κατσούδα, θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφή για τη «Διαδικασία της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο» που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.
Στο πλαίσιο της συνόδου θα γίνει χωριστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. «Η Ένωση για τη Μεσόγειο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη των λαών της Μεσογείου μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων με αναπτυξιακή οικονομική και κοινωνική διάσταση» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.