Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ξέσπασμα από Ιακώβου - Δεν αφήνουν Ελληνοκύπριους προσκυνητές να μεταβούν στον Άγιο Μάμα

Με δεμένα τα χέρια από τους στρατιωτικούς μεταβαίνει στις απευθείας διαπραγματεύσεις ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ένα μικρό θέμα μετάβασης Ελληνοκυπρίων σε οργανωμένο προσκύνημα στην κατεχόμενη Μόρφου, για το οποίο η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά, οδήγησε χθες τον Προεδρικό Επίτροπο, Γιώργο Ιακώβου να αποχωρήσει από τη συνάντηση με το σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί. Σύμφωνα με πληροφοορίες, οι στρατιωτικοί δεν επιτρέπουν στον Ταλάτ να συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς καθώς θεωρούν πως θα δημιουργηθεί προηγούμενο αλλά και επειδή «μπορεί να θεωρηθεί προπομπός της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη».

Είναι πρόδηλο, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, πως από τη στιγμή που ο Ταλάτ δεν μπορεί να αποφασίσει για τα μικρά ζητήματα, οι διαπραγματεύσεις δεν θα προχωρήσουν.

Το κλίμα που διαμορφώνεται, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, είναι αρκούντως αρνητικό. Η Λευκωσία έχει διευκολύνει τον Ταλάτ σε μια σειρά ζητήματα ενώ αυτός ακολουθεί την τακτική των ατέρμονων συζητήσεων, χωρίς κατάληξη.

Σημειώνεται πως προηγήθηκε η μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα, διά του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στις 8 Αυγούστου, παρά τις ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής. Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Κώστας Μιχαηλίδης, σαφώς ενοχλημένος με τις εξελίξεις, κάλεσε υπό το φως της αρνητικής στάσης των Τούρκων, τόσο τον μητροπολίτη Μόρφου όσο και τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης, να μη μεταβούν στον Άγιο Μάμα. Ο μητροπολίτης, που απουσιάζει στο εξωτερικό, θα συζητήσει το όλο θέμα μετά την επιστροφή του.