Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Τo ζήτημα του κράτους και ο κίνδυνος πολέμου στην Κύπρο

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Ο συσχετισμός δυνάμεων ελληνικού και τουρκικού χώρου ποτέ δεν ήταν καλύτερος. Ποτέ άλλοτε, Αθήνα και Λευκωσία, δεν ήταν τόσο προστατευμένες από αγγλοαμερικανικές πιέσεις. Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι αδιανόητος. Δυστυχώς όμως, ούτε καν στα 1972-74, δεν ήταν τόσο μεγάλος ο κίνδυνος για το κυπριακό κράτος, το οποίο συνιστά αναγκαίο όρο επιβίωσης των Ελληνοκυπρίων.

Η κύρια απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων είναι εσωτερική. Συνίσταται στην απροθυμία ή ανικανότητα των «ελίτ» της πολιτικής ηγεσίας, των δύο κρατών να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, στη διαφθορά και εξάρτηση μεγάλου τμήματος ενός (εκβιάσιμου) πολιτικού προσωπικού, στην απουσία εθνικής αριστεράς. Ο πλούτος της κυπριακής και η διαφθορά της Ελλαδικής κοινωνίας επίσης δεν βοηθάει. Στην Ελλάδα, περισσότερο στην Κύπρο, η «κρατική ιδεολογία» μοιάζει υπερβολικά επηρεασμένη από ένα «φραγολεβαντίνικο» σύνδρομο «αδυνάτου» ή έναν ψευτο-«διεθνιστικό» ραγιαδισμό, που ανταποκρίνονται σε άλλες ιστορικές συνθήκες. Η έννοια της κρατικής κυριαρχίας είναι ακατανόητη στο πολιτικό προσωπικό. ’Ενα μικρό παιδί καταλαβαίνει ποιος είναι ιδιοκτήτης και του παραμικρού αντικειμένου.

Σχεδόν κανείς πολιτικός δεν καταλαβαίνει την έννοια της κυριαρχίας, αντίστοιχο της ιδιοκτησίας πηγαίνοντας από το αστικό στο συνταγματικό δίκαιο, το «ποιος κάνει κουμάντο». Σαν να είμαστε ακόμα απειλούμενες μειονότητες, έμποροι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Συζητάμε εξωφρενικά, γελοία σχέδια «λύσης» που δίνουν σε ξένους δικαστές, αξιωματούχους και στρατούς, δικαίωμα τελικής απόφασης και εφαρμογής, κάνοντας το κράτος προτεκτοράτο! Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ή μη κράτος με ξένους στην εσωτερική διάρθρωση, χωρίς στρατό, δικαίωμα αυτοάμυνας! Οι διαβεβαιώσεις Χριστόφια ότι δεν θα ξαναφέρει σχέδιο Ανάν δεν αξίζουν ούτε το μελάνι που είναι γραμμένες, όσο ο Πρόεδρος δεν αποκλείει, όπως έπραξε ο Παπούλιας στην Αθήνα, την ύπαρξη ξένων δικαστών, αξιωματούχων, στρατών στην «επανενωμένη» Κύπρο, όσο δεν εξηγεί το πιο θεμελιώδες απ’ όλα, ποιος θα την κυβερνάει.

Όλοι οι πόλεμοι στην Ευρώπη μετά το 1945 προέκυψαν από αμφισβήτηση κυριαρχίας, καταστάσεις «θολής» κυριαρχίας. Αν οι Έλληνες στερηθούν την κρατική εξουσία που ασκούν σήμερα, θα ανακαλύψουν μετά τι έγινε. Δεν θα το αντέξουν. Μια εθνοτική σύρραξη, σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, θα είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα του «πειράματος».

Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας των βιβλίων «Η Κύπρος σε παγίδα» (Λιβάνης, 2008) και «Η Αρπαγή της Κύπρου» (Λιβάνης, 2004).