Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Χριστόφιας και Αγγλικές βάσεις

Του Βία Λειβαδά

Ακούσαμε και πάλιν τον κ. Χριστόφια να δηλώνει ότι δεν θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο με τούς Άγγλους για το θέμα των βάσεων. Να τελειώσουμε πρώτα με τους Τούρκους, να γίνει επανένωση της Κύπρου και μετά θα δούμε και το θέμα των βάσεων.
Λανθασμένη πολιτική, όλων των κυβερνήσεων, γιατί αγνοεί την ουσία του κυπριακού. Ο,τιδήποτε έχει πάθει η Κύπρος τον τελευταίο τουλάχιστον αιώνα, το έπαθε από τούς Άγγλους. Ο χειρότερος εχθρός του κυπριακού Ελληνισμού είναι η βρετανική αποικιοκρατία που επεσώρευσε αμέτρητα κακά μέχρι σήμερα στη Κύπρο.
Από τότε που η Κύπρος έγινε αποικία του στέμματος το 1925, η Βρετανία πάντα συμμαχούσε με τους μουσουλμάνους ενάντια στους Έλληνες. Με τις συμφωνίες της Λωζάνης η Αγγλία έδωσε το δικαίωμα στους μουσουλμάνους να μεταβούν στην Τουρκία και να γίνουν υπήκοοι της. Μετά από δεύτερες σκέψεις τους απαγόρευσε να εγκαταλείψουν την Κύπρο για να τους έχουν ως αντίβαρο ενάντια στους Έλληνες που διεκδικούσαν την Ένωση με την Ελλάδα.
Στο νομοθετικό σώμα που ίδρυσε η Αγγλία, ως επίφαση δημοκρατίας, οι μουσουλμάνοι πάντα ψήφιζαν μαζί με τους αποικιοκράτες και ποτέ με τους Έλληνες της Κύπρου, με αποτέλεσμα να περνά η Άγγλος κυβερνήτης τις αποφάσεις που ήθελε. Κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, η πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» θριάμβευσε. Οι Άγγλοι έστρεψαν τους μουσουλμάνους ενάντια στους Έλληνες, προκάλεσαν συγκρούσεις τις οποίες αναμόχλευαν συνεχώς για να διαχωρίσουν φυλετικά τον κυπριακό λαό, που μέχρι τότε δεν είχε κανένα πρόβλημα συμβίωσης.
Παρουσιαζόταν, υποκριτικά ότι ενεργούσε ως συμφιλιωτής μεταξύ τους και θυσιαζόταν για να αποτρέπει τις συγκρούσεις. Σαν εκείνη του Κιόνελλι, όπου οι Άγγλοι εμπόδισαν εργάτες που τέλειωναν τη δουλειά τους στη Λευκωσία και πήγαιναν στα χωριά τους με λεωφορείο μέσω Κιόνελλι. Οι Άγγλοι στρατιώτες σταμάτησαν το λεωφορείο κατέβασαν τους Έλληνες εργάτες και τους ανάγκασαν να περάσουν μέσα από το χωρίο Κιόνελλι, όπου οργανωμένα τους περίμεναν οι μουσουλμάνοι κάτοικοί του και άλλοι ένοπλοι και τους σφαγίασαν.
Οι βρετανικές βάσεις είναι η πηγή του κακού του Κυπριακού. Συντηρούν την σύγκρουση για να μπορούν να διαχειρίζονται τις βάσεις χωρίς προβλήματα. Όσο θα υπάρχουν βρετανικές «κυρίαρχες» βάσεις στην Κύπρο, το πρόβλημα δεν λύεται. Η ύπουλη βρετανική πολιτική θα το συντηρεί μέχρι να μπορέσει να εξουδετερώσει τον Κυπριακό Ελληνισμό, να του αφαιρέσει κάθε δικαίωμα να χειρίζεται τις υποθέσεις του, μέχρι να την μετατρέψει σε προτεκτοράτο ή «Ταϊουάν» όπως απειλούσαν, μετά το Δημοψήφισμα.
Έρχεται αμέσως ο κ. Χριστόφιας να δηλώσει, προς άμετρα ικανοποίηση των Άγγλων, ότι δεν θα ανοίξει νέο μέτωπο. Το μέτωπο όμως υπάρχει, είναι εκεί το έχουν δημιουργήσει οι Άγγλοι και το διατηρούν για να ελέγχουν τις στρατιωτικές τους βάσεις. Στην ουσία η Βρετανική αποικιοκρατία δεν έφυγε ποτέ από την Κύπρο, είναι εδώ και απεργάζεται το κακό του Κυπριακού Ελληνισμού. Το δημοψήφισμα το απαίτησε η Αγγλία για να μετατρέψει το έδαφος των βάσεων σε Βρετανικό.
Ας αφήσει τα υποκριτικά παράπονα ο κ. Μίλετ, ο Άγγλος πρέσβης. ότι άδικα τους κατηγορούμε πως οι Άγγλοι βρίσκονται πίσω από κάθε εχθρική ενέργεια. ενάντια στην Κύπρο. Έδειξε άμετρη χαρά γιατί έχασε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Δεν έχασε στιγμή και μεταβίβασε αμέσως πρόσκληση προς τον νέο πρόεδρο να επισκεφθεί το Λονδίνο. Και άρχισε μάλιστα να μας δίνει και οδηγίες να ανοίξουμε την οδό Λήδρας και να αρχίσουμε αμέσως συνομιλίες.
Συμπεριφέρθηκε δηλαδή ως αποικιοκράτης, γιατί ποτέ δεν έφυγε η αποικιοκρατία από την Κύπρο. Ποιος του έδωσε τέτοιο δικαίωμα; Θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο επί προεδρίας Παπαδόπουλου; Δεν νομίζω. Δεν το έκανε ποτέ και άρχισε αμέσως με την αλλαγή προέδρου. Μήπως επειδή γνωρίζει ότι έχει ένα βέβαιο σύμμαχο που θα υποστηρίξει τα βρετανικά συμφέροντα επί των βάσεων και δεν θα τις ενοχλήσει; Μήπως υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις από παλιά;
Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουμε: η αιτία όλων των κακών που συμβαίνουν ενάντια στον Κυπριακό Ελληνισμό οφείλονται στην παρουσία των Βρετανικών βάσεων. Όσο αυτές θα θεωρούνται «κυρίαρχες» δεν έχουμε σωτηρία. Το κυπριακό θα λυθεί μόνο όταν καταργηθεί η κυριαρχία των βάσεων. Γιατί τότε οι Άγγλοι θα έχουν ανάγκη συνεργασίας μαζί μας και να συνάπτουν συμφωνίες για να διατηρούν βάσεις που οφείλουν τηρούν. Τώρα είναι οι κυρίαρχοι της Κύπρου και θα κρατούν άλυτο το κυπριακό για να μπορούν να ελέγχουν τις βάσεις όπως θέλουν και να μη καταβάλλουν ούτε τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ας το καταλάβουμε: Αιτία των δεινών της Κύπρου είναι οι Αγγλικές βάσεις. Όσο θα παραμένουν «κυρίαρχες» τα δεινά μας δεν θα σταματήσουν. Ο κ. Χριστόφιας δεν φαίνεται να το κατάλαβε, πως λοιπόν διατείνεται ότι θα βρει λύση του κυπριακού;