Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Και εγένετο η έναρξη

Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για λύση του Κυπριακού, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Καταδικασμένοι να καταλήξουν", γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις επιδιώξεις τους, αλλά και τα όρια των υποχωρήσεών τους, και ότι η πρόθεσή τους να καθορίσουν τα πλαίσια μέσα στα οποία να αναζητήσουν την τελική λύση ήταν φανερή. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία διευκρινίζει τις θέσεις και απόψεις που δεν εγέρθηκαν στη συνάντηση, ενώ ο κ. Ταλάτ προέβη σε διάγγελμα προς τους Τ/κ, αλλά με στόχο τους Ε/κ.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Καθόρισαν τα όρια τους", γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ ξεκαθάρισαν μέχρι πού μπορούν να φθάσουν, αφήνοντας παράλληλα παράθυρο για πάρε δώσε, και ότι με συζήτηση για τη διακυβέρνηση και το διαχωρισμό της εξουσίας αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Γράφει, επίσης, ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κύπρος Μιχαηλίδης έστειλε χθες σαφές μήνυμα ότι, στην περίπτωση που σημειώνονται έκτροπα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, η Αστυνομία θα εισηγείται στους διαιτητές τη διακοπή των αγώνων.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Πανηγυρική η αρχή, δύσκολη η συνέχεια", γράφει ότι το κλίμα χθες ήταν πανηγυρικό και η έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό είχε τα στοιχεία εκείνα που ήθελαν να αναδείξουν πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη και δευτερευόντως οι δύο πλευρές. Γράφει, επίσης, ότι αν και ανακοινώθηκε επίσημα ότι η αποστολή για αναζήτηση φυσικού αερίου στη Ρωσία θα έφευγε στις 8 Σεπτεμβρίου, οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν και η αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκε λόγω της αδυναμίας του Υπουργείου Εμπορίου να καθορίσει τα αναγκαία ραντεβού.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Διαφωνίες ουσίας μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ", γράφει ότι με διαφωνίες επί της ουσίας του Κυπριακού έληξε η χθεσινή πρώτη συνάντηση στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, ο οποίος επανέλαβε τα περί παρθενογένεσης με την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με δύο κράτη σε ισότιμο καθεστώς. Γράφει, επίσης, ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ, αφού υποστήριξε την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβάλει ακόμη και προτάσεις.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Κόκκινη κάρτα στον Ταλάτ", γράφει ότι ο κ. Ταλάτ παρουσιάστηκε στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών με θέσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, διατυπώνοντας θέσεις που εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας και αποφεύγοντας οποιανδήποτε αναφορά σε λύση ομοσπονδίας. Γράφει, επίσης, ότι πάνω από 6.000 οδηγοί κλήθηκαν σε μία πενταετία να περάσουν από ιατρική εξέταση, επειδή κρίθηκε ότι αυτό επιβαλλόταν για να διαπιστωθεί η ικανότητά τους να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Παρών στο κάλεσμα της ιστορίας", γράφει ότι με σαφή στόχο την επίτευξη λύσης από τους Κύπριους για τους Κύπριους, άρχισαν χθες οι απευθείας και πλήρεις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε το μήνυμα πως είναι αναγκαία η επίδειξη σεβασμού προς τα συμφωνηθέντα. Γράφει, επίσης, ότι η ''μπάλα'' βρίσκεται πλέον στα πόδια των καταναλωτών, που καλούνται να αναλάβουν το ρόλο τους, εδραιώνοντας το ανταγωνιστικό κλίμα στην ευαίσθητη αγορά καυσίμων.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Χαιρετίζω θερμά την επίσημη έναρξη σήμερα ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης για το κυπριακό πρόβλημα, από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Συγχαίρω τους ηγέτες για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το στόχο τους, το αίσθημα συμβιβασμού και προσήλωσής τους ώστε η ειρηνευτική διαδικασία να έχει επιτυχή κατάληξη.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν και τα δύο μέρη καθώς κάνουν μαζί το ιστορικό αυτό βήμα, ώστε να πετύχουν μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων η οποία θα επανενώσει το νησί προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Διαβεβαιώνω τα μέρη ότι, όπως έχει ζητηθεί, τα Ηνωμένα Έθνη θα παρέχουν ακλόνητη υποστήριξη μέσω των προσπαθειών του Ειδικού Συμβούλου, του Ειδικού Αντιπροσώπου και ολόκληρης της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Χαιρετίζω θερμά όλους κατά την επίσημη έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σας καλωσορίζω, κ. Downer, ως Ειδικό Σύμβουλο και εσάς, κ. Zerihoun, ως Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και σας διαβεβαιώνω για την πλήρη συνεργασία μας. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στον Γενικό Γραμματέα την εκτίμησή μας για το συνεχές ενδιαφέρον και υποστήριξη τόσο τη δική του όσο και των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει έλθει ο καιρός για να δοθεί τέλος στο από μακρού υφιστάμενο κυπριακό πρόβλημα και για να δοθεί στον κυπριακό λαό το καλύτερο μέλλον που του αξίζει.

Οι βάσεις για μια συμφωνία περιγράφονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 οι οποίες προβλέπουν το μετασχηματισμό του ενιαίου κράτους σε ένα ομόσπονδο κράτος.

Στις προσπάθειές μας πρέπει να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζουν τη λύση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Σε αυτές τις πλήρεις διαπραγματεύσεις που ξεκινούμε επίσημα σήμερα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε τις βασικές αρχές που μέχρι τώρα μας συνόδευαν σε αυτή τη διαδικασία: να επιτύχουμε μια συμφωνημένη λύση μέσω της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα εγκριθεί από το λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, να διασφαλίσουμε ότι οι Κύπριοι θα έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία και ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια κυπριακή λύση από τους Κύπριους και για τους Κύπριους. Μια άλλη βασική αρχή, η οποία πρέπει να τηρηθεί σε αυτή τη διαδικασία, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες, είναι ότι τίποτα δεν θα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούν όλα.

Πρέπει, επίσης, με συνέπεια να είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνημένη κοινή βάση που επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις μας: μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι η Κύπρος είναι ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η λύση πρέπει να σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένουμε ότι θα επιδειχθεί ένα νέο πνεύμα συμβιβασμού από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ότι όλοι θα σέβονται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ενωμένης Κύπρου.

Ελπίζω ολόψυχα ότι οι δυο κοινότητες της Κύπρου θα αφήσουν κατά μέρος τις συγκρούσεις του παρελθόντος, θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και θα αναλάβουν κοινή δράση για να αποφασίσουν το μέλλον τους σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Εγώ προσωπικά θα κάνω κάθε τι το δυνατό για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Τ/κ ηγέτης - Απευθείας συνομιλίες - Εναρκτήρια δήλωση

Η πάροδος του χρόνου δεν μετρά υπέρ μιας διευθέτησης στο Κυπριακό και εμείς, ως οι δυο ηγέτες, έχουμε μια ιστορική ευθύνη να βρούμε μια λύση σύντομα σε αυτό το παρατεταμένο πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως «στο νησί μας έχουν υπάρχουν προβλήματα και διενέξεις για πάρα πολύ καιρό» και «πρέπει να διαπραγματευτούμε εποικοδομητικά και θετικά προκειμένου να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες και να μετατρέψουμε το νησί μας σε ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης».

Σε δήλωσή του που ανέγνωσε κατά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Ταλάτ έκανε λόγο για προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός νέου συνεταιρισμού, σημειώνοντας πως γνωρίζει πως στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής οι δυο πλευρές θα έχουν διαφορετικές απόψεις επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.

«Ωστόσο πιστεύω επίσης ότι αυτές οι διαφορές δεν είναι ανυπέρβλητες και με καλή θέληση και συμβιβασμό από τις δυο πλευρές μπορούν να γεφυρωθούν», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως εάν επιδειχθεί ισχυρή αποφασιστικότητά είναι δυνατόν να εξευρεθεί ένα σχέδιο συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως είπε «παρά το γεγονός ότι τέσσερις δεκαετίες διαπραγματεύσεων υπό τα ΗΕ δεν μπόρεσαν να επιφέρουν μια λύση, αυτές παρόλα αυτά διαμόρφωσαν τις κύριες παραμέτρους μιας λύσης και έχει παραχθεί πάρα πολλή δουλειά. Επιπλέον, εμείς οι δυο ηγέτες έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε τις συμφωνίες της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου, καθορίζοντας τη βασική δομή που έχουμε, ένα τουρκοκυπριακό κράτος και ένα ελληνοκυπριακό κράτος, ως συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς. Θα έχουμε επίσης στη διάθεσή μας το υλικό που έχει παραχθεί από τις έξι ομάδες εργασίας που έχουν ιδρυθεί ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μας στις 21 Μαρτίου», είπε.

Πρόσθεσε πως «όλα αυτά σημαίνουν πως δεν ξεκινούμε από το μηδέν και δεν θα πάρει πολύ για να φθάσουμε σε διευθέτηση. Έχω ήδη εκφράσει την ειλικρινή μου πεποίθηση ότι με την ισχυρή αποφασιστικότητά μας είναι δυνατόν να βρούμε ένα σχέδιο συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε.

«Πέραν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί στις 23 Μαΐου και την 1η Ιουλίου υπάρχουν ασφαλώς στοιχεία στα οποία προσδίδουμε μεγάλη σημασία όπως: η συνέχιση των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960 ως ενός απαραίτητου μέρους μιας διευθέτησης, ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία πλευρά δεν θα μπορεί να αξιώσει δικαιοδοσία επί της άλλης, και διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο καθώς και της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην Κύπρο», είπε ο κ Ταλάτ.

«Έχω ελπίδες ότι θα βρούμε τρόπους για να φθάσουμε σε κοινό έδαφος επί όλων αυτών καθώς επίσης και στα υπόλοιπα θέματα και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε επί ενός σχεδίου διευθέτησης που να σέβεται πλήρως την πολιτική ισότητα του τ/κ λαού και του ε/κ λαού», κατά την έκφραση του.

«Πράττοντας αυτό θα έχουμε καλές πιθανότητες να κερδίσουμε την έγκριση των Τ/κ και των Ε/κ που θα επιδείξουν την ελεύθερη δημοκρατική τους βούληση σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα», επεσήμανε ο Τ/κ ηγέτης.Όπως είπε, «σήμερα, η διαδικασία εισέρχεται σε μια καινούργια φάση καθώς επαναρχίζουμε τις πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις υπό την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ».

«Δεν ήταν εύκολο να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια αδιεξόδου έπρεπε να εργαστούμε σκληρά και να επιμείνουμε για να φθάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους Ε/κ και τους Τ/κ -μέλη των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, καθώς και τους εκπροσώπους των ΗΕ που διευκολύνουν τη διαδικασία για όλες τις αξιέπαινές τους προσπάθειες κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία. Θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την αποφασιστικότητα και αφοσιωμένη εργασία προκειμένου να φθάσουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», ανέφερε.

Όπως είπε, «παρά το γεγονός ότι τέσσερις δεκαετίες διαπραγματεύσεων υπό τα ΗΕ δεν μπόρεσαν να επιφέρουν μια λύση, αυτές παρόλα αυτά διαμόρφωσαν τις κύριες παραμέτρους μιας λύσης και έχει παραχθεί πάρα πολλή δουλειά. Επιπλέον, καθώς εμείς οι δυο ηγέτες έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε τις συμφωνίες της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου, «καθορίζοντας τη βασική δομή που έχουμε, ένα τουρκοκυπριακό κράτος και ένα ελληνοκυπριακό κράτος, ως συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς. Θα έχουμε επίσης στη διάθεσή μας το υλικό που έχει παραχθεί από τις έξι ομάδες εργασίας που έχουν ιδρυθεί ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μας στις 21 Μαρτίου».

«Όλα αυτά σημαίνουν πως δεν ξεκινούμε από το μηδέν και δεν θα πάρει πολύ για να φθάσουμε σε διευθέτηση. Έχω ήδη εκφράσει την ειλικρινή μου πεποίθηση ότι με την ισχυρή αποφασιστικότητά μας είναι δυνατόν να βρούμε ένα σχέδιο συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε.

«Πέραν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί στις 23 Μαΐου και την 1η Ιουλίου υπάρχουν ασφαλώς στοιχεία στα οποία προσδίδουμε μεγάλη σημασία όπως: η συνέχιση των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960 ως ενός απαραίτητου μέρους μιας διευθέτησης, ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία πλευρά δεν θα μπορεί να αξιώσει δικαιοδοσία επί της άλλης, και διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο καθώς και της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε ότι αφορά στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, έχει την ελπίδα «ότι θα βρούμε τρόπους για να φθάσουμε σε κοινό έδαφος επί όλων αυτών καθώς επίσης και στα υπόλοιπα θέματα και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε επί ενός σχεδίου διευθέτησης που να σέβεται πλήρως την πολιτική ισότητα του τ/κ λαού και του ε/κ λαού».

«Πράττοντας αυτό θα έχουμε καλές πιθανότητες να κερδίσουμε την έγκριση των Τ/κ και των Ε/κ που θα επιδείξουν την ελεύθερη δημοκρατική τους βούληση σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα», είπε, προσθέτοντας πως οι επιπτώσεις μιας διευθέτησης στην Κύπρο θα είναι μακροχρόνιες. «Θα υπάρχει διαρκής ειρήνη και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόσο οι Τ/κ όσο και οι Ε/κ θα μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε «στη νέα μας προσπάθεια θα τύχουμε βοήθειας από τα ΗΕ και καλωσορίζω το διορισμό του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ και προσβλέπω στο να εργαστώ στενά μαζί του στην κοινή μας προσπάθεια να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Βλέπουμε αυτό το διορισμό ως μια περαιτέρω ένδειξη ότι τα ΗΕ είναι δεσμευμένα να είναι ενεργά αναμεμειγμένα στη διαδικασία».

«Ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά μιας διευθέτησης. Εμείς, ως οι δυο ηγέτες, έχουμε μια ιστορική ευθύνη να βρούμε μια λύση σύντομα σε αυτό το παρατεταμένο πρόβλημα. Στο νησί μας έχουν υπάρχει προβλήματα και διενέξεις για πάρα πολύ καιρό. Πρέπει να διαπραγματευτούμε εποικοδομητικά και θετικά προκειμένου να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες και να μετατρέψουμε το νησί μας σε ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης», κατέληξε ο Τ/κ ηγέτης.

Λήξη συνάντησης : Δηλώσεις

Την ευχή όπως υπάρξει λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, εξέφρασαν σήμερα σε δηλώσεις τους μετά από την λήξη της συνάντησής τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Μιλώντας μετά την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν οι δύο ηγέτες είπαν ότι κοινός στόχος είναι η λύση του Κυπριακού για τους Κυπρίους.

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ήταν μεγάλη τιμή για τα Ηνωμένα Έθνη να φιλοξενήσει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.«Αυτή είναι, αναμφισβήτητα, μια ιστορική ημέρα για την Κύπρο και μία λύση θα είναι έμπνευση σε αυτόν τον ανήσυχο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μετά τη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ότι έχει εντυπωσιαστεί από την καλή θέληση που επέδειξαν οι ηγέτες, την έντονη και προσωπική τους σχέση καθώς και το καλό τους χιούμορ. «Ήταν πραγματικά μια πολύ ξεκάθαρη απόδειξη της ειλικρίνειάς τους να φθάσουν σε μια επιτυχημένη λύση», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ, για να ανακοινώσει ότι ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου και τα πρώτα θέματα προς συζήτηση είναι η διακυβέρνηση και ο διαμοιρασμός της εξουσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Ταλάτ είχε καμία έκπληξη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «δεν υπήρχε έκπληξη. Ο Ταλάτ ήταν ο Ταλάτ που ξέρουμε, έτσι δεν ήταν έκπληξη».Σε ερώτηση αν θα πέσει το διαχωριστικό τείχος φέτος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς αν θα είναι αυτόν τον χρόνο, ο Πρόεδρος απάντησε «το συντομότερο», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί όπως ούτε και ο κ. Ταλάτ. «Είναι ένας κοινός στόχος και θα κάνουμε κοινές προσπάθειες για να φθάσουμε σε αυτό τον ευγενή στόχο για την Κύπρο και τους Κυπρίους», είπε.

Σε ερώτηση προς τον κ. Ταλάτ αν βρίσκεται στις συνομιλίες χωρίς την πίεση της Άγκυρας, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη λύση, προσθέτοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε ένα αδιέξοδο. «Είμαστε εδώ, υποστηρίζουμε μια λύση, η Άγκυρα μας υποστηρίζει και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε στην κατάληξη μιας συνολικής λύσης και όπως δήλωσε και ο φίλος μου ο Δημήτρης, ευελπιστούμε αυτό τον χρόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει οτιδήποτε ενθαρρυντικό για το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το θέμα βρίσκεται στους αντιπροσώπους των δύο ηγετών και ότι το θέμα της ημέρας ήταν η έναρξη των πλήρων διαπραγματεύσεων.Σε ερώτηση αν η Άγκυρα θα αποσύρει τα στρατεύματά της, ο κ. Ταλάτ διερωτήθηκε ποιο ήταν το θέμα με την Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει μία λύση.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Επιπρόσθετα σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Επιθυμώ να κάνω μερικά επιπρόσθετα σχόλια πέραν των όσων έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου.

Στις 21 Μαρτίου 2008 αποφασίσαμε την έναρξη της προπαρασκευαστικής διαδικασίας εγκαθιδρύοντας ένα αριθμό Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών. Οι αντιπρόσωποί μας επεξεργάστηκαν τους τίτλους και την ημερήσια διάταξή τους και οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές άρχισαν το έργο τους.

Όπως έχω δηλώσει στη διάρκεια της αξιολόγησης που κάναμε κατά την προηγούμενη συνάντησή μας, έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε κάποιους τομείς ενώ έχουν εντοπιστεί αποκλίνουσες απόψεις σε αρκετούς άλλους. Όμως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε ακόμα και για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, και επιτρέψαμε τη συνέχιση της διαδικασίας, νοουμένου ότι το πρόβλημα θα επανεξεταστεί.

Αναφέρομαι στο θέμα των εποίκων, το οποίο περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ομάδας Εργασίας για την Ιθαγένεια, τους Αλλοδαπούς, τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία δεν έχει συσταθεί, και το οποίο θέμα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα σ' αυτή τη φάση. Αρκετά άλλα σημαντικά θέματα, όπως το θέμα των περιουσιών και του εδάφους, δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς και πολλά θέματα απ' όλες τις Ομάδες Εργασίας παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Με λυπεί, επίσης, το γεγονός ότι το άνοιγμα του Λιμνίτη δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρ' ότι υπήρξε αναφορά για τη διάνοιξή του στις δηλώσεις μας της 21ης Μαρτίου, της 23ης Μαΐου και της 25ης Ιουλίου 2008. Επιπλέον, η πρόσφατη αρνητική απάντηση που δεν επέτρεψε στους κατοίκους του Κάτω Πύργου να περάσουν το οδόφραγμα για προσκύνημα στον Άγιο Μάμα απέχει από το πνεύμα καλής θέλησης το οποίο θα έπρεπε να είχε επικρατήσει, ενόψει της έναρξης ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και απέτυχε να ανταποκριθεί στις δικές μας χειρονομίες καλής θέλησης όπως αυτές εκδηλώθηκαν με την ανεμπόδιστη διέλευση Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα. Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά έχουν δηλητηριάσει το καλό κλίμα που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσά μας, καθώς και ανάμεσα στο λαό, και που είναι απαραίτητο ώστε η διαδικασία να προχωρήσει και να επιτύχει.

Επιτρέψετέ μου στο σημείο αυτό να τονίσω, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, ότι μια λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας υπήρξε μια μεγάλη παραχώρηση που έγινε από τον Πρόεδρο Μακάριο το 1977 και πρέπει να τύχει της δέουσας αναγνώρισης. Θέλω να είμαι σαφής από την αρχή αυτής της διαδικασίας: με την παραχώρηση αυτή, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν αυτών. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συνομοσπονδία ούτε ένας νέος συνεταιρισμός δυο κρατών μέσω "παρθενογένεσης". Η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένας συνεταιρισμός των δυο κοινοτήτων.

Απευθυνόμενος σε σένα, σύντροφε και φίλε Μεχμέτ Αλί, έχουμε αγωνιστεί για πολλά χρόνια σε δύσκολους καιρούς για τα ίδια ιδανικά της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης, για λύση στη βάση αρχών, για λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε κοινή δράση και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας. Να υλοποιήσουμε το όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας, που θα ανήκει στο λαό της, στο λαό της Κύπρου, ο οποίος θα είναι ικανός και πρόθυμος να αποφασίσει ο ίδιος για τη μοίρα του, χωρίς τρίτα μέρη και ούτω καλούμενους κηδεμόνες των κοινοτήτων μας.

Από της πλευράς μου, επιθυμώ να επαναλάβω τη δέσμευσή μου να πράξω κάθε τι το δυνατό για την υλοποίηση αυτού του στόχου ζωής, να δώσουμε στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να ζήσουν σε μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα

Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων

Τ/κ Τύπος


Η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις» με τίτλο «Αρχίζουν με ελπίδα και πίστη. Συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες. Οι περιεκτικές συνομιλίες αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έκανε για πρώτη φορά λόγο για λύση μέχρι τέλους του έτους.

Σημειώνει επίσης ότι θετικά μηνύματα έστειλε και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παράλληλα η εφημερίδα δημοσιεύει το διάγγελμα Ταλάτ όπου μεταξύ άλλων είπε ότι επιθυμούν την επίτευξη λύσης και ότι θα εργαστούν για αυτήν με υπευθυνότητα γνωρίζοντες την σημασία της για τους Τ/κ αλλά και παγκόσμια ειρήνη.

Ο Ταλάτ ζήτησε από την ε/κ πλευρά να είναι έτοιμη στον διαμοιρασμό την κυριαρχίας με τους Τ/κ ενώ κάλεσε τους ηγέτες διεθνών οργανισμών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες λύσης.

Η εφημερίδα «Γιενί Ντουζέν» έχει τίτλο «Τώρα είναι η ώρα».

Η εφημερίδα «Σταρ» σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ταλάτ υπενθύμισε ότι οι συνομιλίες δεν άρχισαν από το μηδέν και ότι δεν θα διαρκέσουν και πολύ.

Δημοσιεύει επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρέσβη Τουγκάϋ Ουλούτσεβίκ ο οποίος είπε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της λύσης που επιδιώκει η Τουρκία και το πλαίσιο συμφωνίας Χριστόφια-Ταλάτ.

Η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ προέβη σε παραχωρήσεις προς την τουρκική πλευρά αποδεχόμενος την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος για άλλες παραχωρήσεις, απορρίπτοντας την συνομοσπονδία και την παρθενογένεση.

Η «Μπακίς» αναφέρει ότι υπάρχουν νέες ελπίδες μετά από μια τετραετία σιωπής.

Η τ/κ εφημερίδα «Γκιουνές», εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) σε δημοσίευμα της με τίτλο «Απειλή από τους Ε/κ» γράφει ότι, σε αντίθεση με τον Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές και δήλωσε ότι θα συνεχίσει η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τ/κ κυριαρχία.

Η «Βολκάν» γράφει ότι «Ο Ταλάτ δεν απάντησε στην ερώτηση που αφορούσε την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί». Όπως γράφει, αντί να δηλώσει «δεν θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός» ο Ταλάτ απάντησε «Η Άγκυρα υποστηρίζει την λύση. Μην ανησυχείτε».

Η «Βατάν» αναφέρει ότι πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί την παρθενογένεση και τον συνεταιρισμό των δύο κρατών.

Η τ/κ εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» σε δημοσίευμα της με τίτλο «Διαφορές απόψεων μεταξύ των ηγετών» αναφέρει ότι δημιουργούν ερωτηματικά οι δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντηση κορυφής.

Η εφημερίδα «Κίπρισλι» έχει τίτλο «Καλημέρα- Γκιουαϋντίν». Η εφημερίδα γράφει ότι οι ηγέτες, εισερχόμενοι στον χώρο των συνομιλιών, χαιρέτησαν τους δημοσιογράφους στις δύο γλώσσες .

Δηλώσεις

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών στα κατεχόμενα, Τουργκάι Αβτζί, αναφερόμενος στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών είπε στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη και ότι αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η λύση.

Δήλωσε προκλητικά ότι η ειρήνη στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της «ειρηνευτικής επιχείρησης» το 1974, όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή.

Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζή χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών και επανέλαβε ότι το κόμμα του τις υποστηρίζει.Ο Τσακιτζί είπε ότι «οι ηγέτες έχουν ιστορικό χρέος να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε ένα τέλος».

Ο τέως λεγόμενος πρέσβης των κατεχομένων στην Άγκυρα και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Ζεκί Μπουλούντς δήλωσε ότι μια λύση που θα βασίζεται σε ένα κράτος, μια κυριαρχία, έναν λαό και μια διεθνή προσωπικότητα, θα είναι μια λύση που δεν θα συνάδει με την τουρκική εθνική πολιτική επί του κυπριακού.

Ο Μπουλούντς εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες για μια βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά δεν θα δεχτεί την δημιουργία νέου συνεταιρικού κράτους που θα διαδεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Σύνοψη των Θέσεων των Δυο Ηγετών
1. Πλαίσιο
Χριστόφιας: - Διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία
- Πολιτική ισότητα
- Μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα

Ταλάτ: - νέος συνεταιρισμός δυο κρατιδίων ( παρθενογένεση)
- ε/κ και τ/κ κρατίδιο με ισότιμο καθεστώς


2. Αρχές
Χριστόφιας: - Συμφωνημένη λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από τους Κύπριους για τους
Κύπριους, με βάση τις αρχές και αξίες της Ε.Ε
- Ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, όχι σε επιδιαιτησία και τεχνητά
χρονοδιαγράμματα
- Τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα

Ταλάτ: - Έχει επιτευχθεί εδώ και δεκαετίες όγκος εργασίας ως βάση
- Ταυτόχρονα δημοψηφίσματα
- Η δομή έχει οριστεί στις συμφωνίες 23ης Μαίου και 1ης Ιουλίου
- Διαθέσιμο το υλικό από τις 6 ομάδες εργασίας


3. Κόκκινες Γραμμές
Χριστόφιας: - Η λύση θα είναι συνεταιρισμός των 2 κοινοτήτων. Η διζωνική δικοινοτική
τελευταίο όριο συμβιβασμού.
- Μη αποδεκτή η συνομοσπονδία, μη αποδεκτός νέος συνεταιρισμός δύο κρατών
με παθενογένεση, μη αποδεκτές οι εγγυήσεις

Ταλάτ: - Συνέχιση των εγγυήσεων
- Καμιά πλευρά δεν έχει δικαιοδοσία επί άλλης
- Διατήρηση εσωτερικής ισορροπίας των 2 πλευρών
- Διατήρηση εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για Κυπριακό