Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Εκ των έσω βολές

Το θερμόμετρο έχει ανέβει για τα καλά και στο εσωτερικο μέτωπο του νησιού. Ίσως μπροστά στο κοινό ανακοινωθέν οι εσωτερικοί τριγμοί να φαντάζουν ανούσιοι όμως ταυτόχρονα μετρίονται αντιστάσεις που εκ των αποτελεσμάτων του εικονικού αυτού test (oπως states)θα καθοδηγήσει τους περαιτέρω ελιγμούς των διαφόρων.


1. Η πρώτη κρούση στόχευε στην απάλειψη του ονόματος Ελληνικών απο τοπική σχολική εφορεία Ποιο συγκεκριμένα η έγιναν προσπάθειες ώστε η Σχολική Εφορία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, να μετονομασθεί σε «Σχολική Εφορία Λεμεσού» και να φύγει το «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ». Η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο δείγμα γραφής μιας και ήρθε με το καλημέρα του καινούργιου αέρα. Σκοπός της κρούσης ήταν να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των εννοιών του Ελληνισμού και των Κυπρίων δια μέσου εκπαιδευτικών φορέων. Η ενέργεια αυτή μεταφράζεται σαν χάραξη νέας γραμμής στα θέματα παιδείας και διαπεδαγώγησης, η οποία είναι μια μικρή νύξη για τον νεο τρόπο σκέψης και
αναδιαμόρφωσης της παιδείας. Τα παρών βασικά συστατικά στον τρόπο διδαχής αρχών και ιδανικών που ενσωματόνωνται στον ευρύτερο ορισμό της παιδείας φαίνεται πως δεν ικανοποιήσαν και η δημιουργία μια νέας εθνικής συνείδησης με διαφορετική ταυτότητα προορίζεται να προωθηθεί δια μέσου της εκπαίδευσης. Καυστικά άρθρα παρουσιάστηκαν και υπήρξε μια πρώτη αρνητική όψη των πραγμάτων απο αρκετούς επιφυλακτικούς. Πρώην υπουργοί παιδείας και διάφοροι γνωστοί στην κοινωνία ανθρώποι, αντέδρασαν δια της πέννας τους εκφράζοντας την γενική αγανάκτηση που υπήρξε

2. Εν συνεχεία είχαμε τον πόλεμο της σημαίας . Ξαφνικά ανοίγοντας το ραδιόφωνο μια μέρα στις 7 το πρωί το άκουσα και αυτό. Η Ελληνική σημαία υπεστάλει απο τις εγκαταστάσεις του κρατικού μας καναλιού. Περνά μια περίοδος που κανείς δεν αναλαμβανεί καμιά ευθύνη με την ελπίδα πως το θεμά θα περάσει στο ντουκου. Ο κόσμος κινητοποιείται και αρκετά καυστικά άρθρα παρουσιάζονται στον τύπο και στο διαδύκτιο.Το αποκορύφωμα της λαικής αντίδρασης ήταν η έπαρση της σημαίας στο ΡΙΚ. Είδηση που για αδιευκρίνιστους λόγους ενημερωθήκαμε επ αυτού απο το διαδύκτιο σε διάφορους ιστότοπους. Τελικά και αυτή η είδηση αναδύθηκε έστω και απο λίγες εφημερίδες και συνοδέυτηκε με απαντήσεις του δ/ντη του κρατικού ιδρύματος , ο οποιος ανάλαβε την ευθύνη υποστολής της σημαίας. Η ανοικτή επιστολή του Σ.Καρκαλέτση ήταν η αιχμή του δόρατος στον πόλεμο της σημαίας και απο ότι φαίνεται αναστάτωσε αρκετό κόσμο.
Στην προκειμένη περίπτωση κτυπήθηκε το εθνικό σύμβολο , η σημαία του έθνους με την εμφάνιση της ενόχλησε και δεν άρμοζε ο κυμματισμός της στην ολική προσπάθεια εξάλειψης του κάθετι που να θυμίζει Ελλάδα σε αυτόν τον τόπο. Οι οδυνηροί συμβιβασμοί όπως τυυς έχουν μεταφράσει απαιτούν διαγραφή της σχέσης με την μητέρα πατρίδα στην προσπάθεια ιστορικής εξίσωσης των Τούρκων με τους Έλληνες και της παραγωγής μιας νέας πάστας ανθρώπων άνευ καταγωγής και ιστορίας. Η υποστολή της σημαίας έδινε την συνέχεια στην προσπάθεια κατάργησης της εθνικής ταυτότητας των Κυπρίων οι οποιοι δοκιμάστηκαν και πάλι σε ευαίσθητα σημεία , αυτή τη φορά ο κόσμος αντέδρασε πιο δυναμικά αναλαμβάνωντας ο ίδιος να ξανατοποθετήσει την σημαία στον τόπο της.

3. Μετά την επίθεση κατά του ονόματος και του συμβόλου του Ελληνισμού οι αόρατες δυνάμεις αποφάσισαν να κτυπήσουν πιο βαθυά τον Ελληνισμό αφήνωντας αιχμές με διατυπώσεις που οδηγούν σε μια εκπαυδετική μεταρύθμιση που αφαιρεί την ελληνική ταυτότητα απο τους Κυπρίους . Η αμφισβήτηση της ιστορίας απο Πανεπιστιμιακούς που διδάσκουν στο κρατικό πανεπιστήμιο με πρόσχημα την κατάργηση μια δαιμόνιας ασθένειας που ονομάζεται εθνοκεντρισμός στα σχολεία αναμεταδόθηκε απο το κρατικε κανάλι. Η πρώην υπουργός παιδείας Κλaίρυ Αγγελίδoυ με ένα εξαίσιο άρθρο απάντησε στον εν λόγω καθηγητή. Το γνωστό βίντεο αυτής της εκπομπής κυκλοφορεί στο διαδύκτιο έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να δουν το τι λέχθηκε. Ο άντθρωπος αυτός ξέφυγε παντελός και ξεσπάθωσε δημοσίος όταν μας τόνισε πως πάνω κάτω κακώς διδάσκονται οι νέοι ότι έγινε εισβολή στην Κύπρο το 74 γιατί στο γενικά παράγει ένα κλίμα παραγωγής μίσους , εθνικισμού κλπ. Η Νέα νοοτροπία που προσπαθεί να παραχθεί είναι η πελατειακή σχέση πολιτών και κράτους με αποχαυνωμένους πολίτες άνευ εθνικών ταυτοτήτων, παραδόσεων, συνειδήσεων έτσι ώστε να είναι ευάλωτοι και ανίκανοι να αντιδράσουν στο ότι τους σερβίρουν.

4. Πέραν της υποστολής της Ελληνικής μας σημαίας στο ΡIK , τις υπο συζήτηση αλλαγές της δομής της ‘Ελληνοκεντρικής’ παιδείας τώρα τολμούν και βάζουν χέρι και στην εκκλησία. Έχουν κυρήξει ανοικτό πόλεμο με την εκκλησία της Κύπρου και σπείρουν το φανατισμό στις τάξεις του κόσμου. Οι πράξεις τους πλέον άρχισαν να θυμίζουν άλλες εποχές και φαίνεται πως δεν έχουν κανένα ενδοιασμό. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εκκλησία της Κύπρου είναι κάθετα αντίθετη με την λογική της θυσίας της Κυπριακής δημοκρατίας με το σλόγκαν του οδυνηρού συμβιβασμού που περικλύονται στον δικό τους ορισμό της ΔΔΟ, γιαυτό έχουν βαλτεί να την εξοντώσουν. Ότι μας θυμίζει την εθνική μας ταυτότητα σε αυτό τον τόπο ενοχλεί κάποιους και το μένος που βγάζουν είναι πρωτόγνωρο.
Νέος τους στόχος είναι η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κύπρου.Μετά που την σπήλωσαν και την έστησαν στο τοίχο σε εκπομπή στο κρατικό κανάλι με πρόφαση τα σύμφωνα συμβίωσης ομοφυλοφίλων τώρα στοχεύουν να πλήξουν το κύρος της με την αφορμή των φορολογικών της υποχρεώσεων.Όλοι μας ξέρουμε πως η εκκλησία είναι το τελευταίο ανάχωμα, οφείλουμε να την προστατεύσουμε για να μας προστατεύσει και εμας και αυτούς και τους άλλους.


Τελικά οι υποστηρικτές μιας λύσης express στο βωμό της ‘’επανένωσης’’ με τις ενέργειες τους εχουν καταφέρει να σπείρει την διχόνοια στο λαό . Η λογική του εκμηδενισμού και της ισοπέδωσης των πτυχών της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης των Κυπρίων είναι μεν αρεστή στους Τούρκους και στους τρίτους , τους Έλληνες όμως τους ρώτησε κανείς? . Αργά και σταθερά μοιράζουν τον λαό σε στρατόπεδα και η θεωρία της δράσης και της αντίδρασης πολυ φοβάμε ότι θα μας διαλύσει. Καιρός είναι να συνετιστούν αυτοί που κρατούν την μοίρα μας στα χέρια τους και να έχουν και κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού το τεράστιο ποσοστό της άλλης άποψης. Οι αντιστάσεις του λαού μετριόνται καθημερινά με διάφορες κινήσεις και όλοι πρέπει να επαγρυπνούν ... μην μας αποκοιμίσουν και μας την φέρουν εν ώρα άγνοιας κατακέφαλα.