Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Νεοκυπριακός τυφώνας σαρώνει την Κύπρο

Δρ Ευστάθιος Αβρααμίδης

Στην Ελλάδα έγινε προσπάθεια διάβρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και παραχάραξης της ιστορίας με συνέδρια, σεμινάρια, ΜΚΟ κλπ, που χρηματοδοτούνταν κυρίως από το ίδρυμα του αμερικανού μεγιστάνα Σόρος. Αποτέλεσμα ήταν το βιβλίο της έκτης δημοτικού που τελικά αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις. Το βιβλίο αυτό με στόχο τάχα τη συμφιλίωση με την Τουρκία, αλλοίωνε τα ιστορικά δεδομένα εξωραΐζοντας με προκλητικό τρόπο την εικόνα της Τουρκίας, αποκρύβοντας επομένως την αλήθεια. Μπορεί όμως να νοηθεί συμφιλίωση στηριγμένη πάνω στο ψέμα και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων;
Φοβάμαι ότι στην Κύπρο επιχειρείται το ίδιο. Χρησιμοποιώντας τα ίδια προσχήματα - συμφιλίωση, ειρηνική συμβίωση, επαναπροσεγγιση κλπ. – κάποιοι επιχειρούν να διηγηθούν την ιστορία όπως την διδάχτηκαν στα σεμινάρια των αγγλοαμερικανών όπου συμμετείχαν κατά την περίοδο επώασης του σχεδίου Αναν.
Πράγματι, αυτή η προπαγάνδα, νεοταξικής έμπνευσης, ξεκίνησε στην Κύπρο πριν από μερικά χρόνια και εντάθηκε κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, έχοντας ως στόχο να μας πείσει ότι οι ελληνοκύπριοι σφάξαμε περίπου τους τουρκοκύπριους, ότι εμείς φταίμε γενικά για ότι έγινε στην Κύπρο και γι αυτό πρέπει να πληρώσουμε μέσω ενός εξευτελιστικού σχεδίου λύσης όπως το σχέδιο Αναν. Αυτή η προσπάθεια επιβολής σχεδίου τύπου Αναν δεν σταμάτησε. Αφού οι ξένοι κατάφεραν να απομακρύνουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που αντιστεκόταν στα σχέδια τους, τώρα έχουν τις ιδανικές συνθήκες για προώθηση της προπαγάνδας.
Υπάρχει «Πρόεδρος λύσης», υπάρχουν δυο μεγάλα κόμματα(ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ) όπου επιβάλλεται υπακοή στο κομματικό μαντρί, και υπάρχει επίσης ελεγχόμενη πληροφόρηση. Μετά τις εκλογές οι ηγέτες των δυο μεγάλων κομμάτων, Χριστόφιας – Αναστασιάδης, ηγούνται του μειοψηφούντος στην κυπριακή κοινωνία νεοκυπριακού ιδεολογήματος, του οποίου οι εκφραστές στελεχώνουν την πλατφόρμα του «ναι».
Όταν πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι θα διδάσκεται η διζωνική στα σχολεία, είχα γράψει ότι η παιδεία γίνεται όργανο για προώθηση της κρατούσας (αλλά μειοψηφούσας) πολιτικής αντίληψης. Όταν άνθρωποι που υποστήριξαν το σχέδιο Αναν θέλουν να διδάξουν την διζωνική, είναι αυτονόητο ότι θέλουν να διδάξουν την διζωνική αυτού του σχεδίου που ο λαός απέρριψε. Όταν τώρα, με πρόσχημα την επαναπροσέγγιση και τη συμφιλίωση, θέλουν να αλλάξουν τα βιβλία της ιστορίας, είναι επίσης αυτονόητο ότι θα την διηγηθούν όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Οι ιδέες τους, όμως, αδικούν τους ελληνοκύπριους. Οι ιδέες που εκφράζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο περίγυρος του, είναι ιστορικά λανθασμένες και νεοκυπριακές, οι ιδέες που εξέφρασε ο Ν.Αναστασιαδης στη Κωνσταντινούπολη όταν πήγε με την κουστωδία του, είναι ανιστόρητες και προσβλητικές για κάθε άνθρωπο που ξέρει για το πογκρόμ εναντίον των ελλήνων της Πόλης. Όταν αυτοί που θα διδάξουν τη διζωνική και θα αλλάξουν τη ιστορία, είναι αυτοί που ερμηνεύουν την επαναπροσεγγιση σαν στήριξη στον Ταλάτ, τον εντολοδόχο της Τουρκίας(«είναι αντιστασιακός», λέει ο Ν.Αναστασιαδης – «θα κάνει την επανάστασή του», λέει ο Δ.Χριστόφιας) δικαιούμαστε να μην τους εμπιστευόμαστε. Όταν αυτοί που θα ξαναγράψουν την ιστορία είναι εκείνοι που επισκέπτονται το κατεχόμενο ελληνοκυπριακό ξενοδοχείο «Ζέφυρος» για να συγχαρούν τον Ταλάτ νομιμοποιώντας την κατοχή, τι ιστορία περιμένουμε να γράψουν;
Με το πρόσχημα του εθνικισμού προσπαθούν να οδηγήσουν τον λαό στο άλλο άκρο, τον εθνομηδενισμό και, συνεπώς, στη έλλειψη αυτοσεβασμού. Ένας λαός στον οποίο θα καλλιεργηθεί μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατοχικής κεμαλικής Τουρκίας και των αδικημένων τάχα τουρκοκύπριων, ένας λαός που θα έχει απολέσει τα ελληνικά αμυντικά αντανακλαστικά του, θα αποδεχθεί ευκολότερα την επικυριαρχία της Τουρκίας στη Κύπρο, το ρόλο δηλαδή που της αναθέτει η επερχόμενη λύση τύπου Αναν, που οι ξένοι προωθούν («απο τους κυπρίους για τους κυπρίους» - τρομάρα μας).