Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η εμμονή του Ταλάτ σε θέσεις απαράδεκτες κατέδειξε το βεβιασμένο της απόφασης του Προέδρου Χριστόφια να προσέλθει στον απευθείας διάλογο και δυστυχώς δίδει την ευχέρεια στην τουρκική πλευρά να καταθέτει ακραίες θέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα προειδοποίησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως αν εμπλεκόταν σε διάλογο με τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, άνευ ξεκάθαρης βάσης των συνομιλιών και χωρίς παραγωγή έργου από τις ομάδες εργασίας, θα οδηγούσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε επικίνδυνους ατραπούς.

Ο κ. Χριστόφιας, είτε παραπλανήθηκε και παραπλάνησε τον λαό, είτε δεν εκτίμησε ορθά τα δεδομένα όταν διακήρυσσε ότι η βάση των απευθείας συνομιλιών είχε ξεκαθαρίσει και πως υπήρξαν συγκλίσεις των δύο πλευρών στις ομάδες εργασίας.

Οι δηλώσεις του Ταλάτ και εκπροσώπων της Άγκυρας αποδεικνύουν ότι καμία σύγκλιση δεν υπήρξε.
Αν υπήρξε κάποια μείωση του χάσματος, αυτή ήταν λόγω εκ των προτέρων υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς σε πτυχές του κυπριακού όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η παραμονή των εποίκων στη Κύπρο μετά τη λύση του κυπριακού.

Το αποτέλεσμα είναι η εμπλοκή της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε ένα άγονο διάλογο, με την ανησυχητική προοπτική του ίσου, το λιγότερο, καταμερισμού ευθυνών στην περίπτωση πιθανού αδιεξόδου, την αποενοχοποίηση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς ή σε κακή λύση.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και την ύστατη να εισακούσει τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Καλούμε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφεύγει να αιτιολογεί την στάση του Ταλάτ και να προβάλλει το επιχείρημα ότι δήθεν «άλλα λέει ο Ταλάτ δημόσια και άλλα στις συνομιλίες».