Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας

του Βία Λειβαδά

Δεν θα αποπειραθώ να εικάσω για τους στόχους του «εκπαιδευτικού μανιφέστου» που ετοίμασαν οι εφτά «σοφοί» που διόρισε το ΑΚΕΛ για την «μεταρρύθμιση» της παιδείας, όπως η παρούσα κυβέρνηση την αντιλαμβάνεται. Λέω η «παρούσα κυβέρνηση», γιατί το μανιφέστο δεν εκφράζει κανένα άλλο εκτός από την παρούσα κυβέρνηση και την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Θα περιστρέψω το θέμα μου γύρω από τις δηλώσεις του προέδρου και του υπουργού παιδείας, που είναι πολύ χαρακτηριστικές και αντανακλούν τις προθέσεις τους.
Σε συνέντευξη του στον κυπριακό ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «τα περί αφελληνισμού και τα περί διαστρέβλωσης της ιστορίας είναι εξωπραγματικά και αποκυήματα φαντασίας....». Αλλά συνέχισε ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά την ιστορία και εξήγησε:
«δεν μπορεί να μη στηλιτεύεται με πολύ ισχυρό τρόπο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας η δράση της χούντας, της ΕΟΚΑ Β΄, του Γρίβα, του ΄67 του ΄74 ανεξαρτήτως εάν εμείς έχουμε άποψη για τη δράση του Γρίβα την περίοδο του 55-59 όπου με δικές του οδηγίες παρ΄ ολίγον να οδηγηθούμε σε έναν εξοντωτικό εμφύλιο πόλεμο ένεκα της δολοφονίας ανθρώπων της Αριστεράς γιατί απλώς είχαν το όραμα της Αριστεράς για μια καλύτερη κοινωνία».
Από την πιο πάνω δήλωση προκύπτει ότι πράγματι στόχος είναι η διαστρέβλωση της ιστορίας του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ. Μη έχοντας το θάρρος να αγωνιστούν ενάντια στην Βρετανική αυτοκρατορία και να κινδυνεύσουν τις επιχειρήσεις και την καλοπέρασή τους, προτίμησαν να συνεργασθούν μαζί τους.
Οι εκτελέσεις προδοτών μελών του ΑΚΕΛ ήταν μόνο οκτώ από τούς ογδόντα τρεις εκτελεσθέντες. Αν ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν ταξικός τότε θα είχαν εκτελεσθεί εκατοντάδες. Θα ήταν εύκολο. Όμως η μόνιμη διαταγή του Διγενή ήταν να μη εκτελεσθεί μέλος του ΑΚΕΛ εκτός αν υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις συνεργασίας με τους άγγλους. Γι΄ αυτό ο αριθμός τους ήταν τόσο μικρός και δεν μπορούσε να αποφευχθεί γιατί κινδύνευε η ασφάλεια των αγωνιστών που έδιναν τη ζωή τους σ΄ αυτό τον Αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου. Όχι για προσωπικά οφέλη, όχι για κανένα κόμμα, όχι για καμιά ξένη δύναμη και ξένα συμφέροντα. Μόνο για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Κατανοώ την επιθυμία του προέδρου Χριστόφια να διαστρεβλώσει την ιστορία και να αναδείξει τους προδότες του Αγώνα ως ήρωες και θύματα. Οι άνθρωποι εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία από την ηγεσία τους. Επομένως η ηγεσία τους οφείλει να τους τιμήσει ως ήρωες του κόμματος έστω κι αν αυτή η υπηρεσία στρεφόταν ενάντια στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού. Γι αυτό και η ιστορία πρέπει να αλλάξει, να διαστρεβλωθεί για να ικανοποιήσει τα μέλη του κόμματος που «θυσιάστηκαν» για το κόμμα και για την αυτοκρατορία. Κατανοώ τα εκδικητικά κίνητρα έστω κι αν είναι ταπεινά.
Από την άλλη ο υπουργός παιδείας διατάσσει τους μαθητές μας να παν στα κατεχόμενα, δείχνοντας διαβατήριο που αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς για να παίξουν μπάλα με τα παιδιά στα κατεχόμενα. Όπου τρεις στους τέσσερις, τουλάχιστον, μαθητές είναι Τούρκοι έποικοι. Και επομένως προσπάθεια της παιδείας θα είναι ο εθισμός των παιδιών στην υποταγή και την αναγνώριση της κατοχής, αντί αυτή να επιδιώκει στην ανάταση του εθνικού φρονήματος και της αντίστασης στην κατοχή.
Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν προθέσεις διαστρέβλωσης της ιστορίας, έστω κι αν ακόμα δε έχει ορισθεί ή επιτροπή αναθεώρησης. Ασφαλώς θα ορισθούν άτομα στην επιτροπή που να συμφωνούν με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση Χριστόφια. Τονίζει ακόμη ότι θα επιδιωχθεί η επαναπροσέγγιση και οι δικοινοτικές εκδηλώσεις, που χρηματοδοτούνται με 15 εκ. δολάρια τον χρόνο από την Αμερική, με στόχο τη συμφιλίωση. Αυτό υπονοεί ότι τίποτε δεν θα αναγράφεται στην «ιστορία» που θέλουν να διδάξουν ούτε για εισβολή, για κατοχή, για βιασμούς γυναικών, για μαζικές δολοφονίες εν ψυχρώ, για ληστείες των περιουσιών των προσφύγων και εκμετάλλευση των περιουσιών στα κατεχόμενα και στη συνέχιση της κατοχής και του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που συνεπάγεται η αρπαγή της περιουσίας και η προσφυγοποιηση.
Θα διδάσκονται τα παιδιά μας πόσο υποτακτικοί πρέπει να είναι προς τους ισχυρούς κατακτητές που έκαναν την «ειρηνευτική επιχείρηση» και «μας έσωσαν», να αποφεύγουμε κάθε αντίσταση και να υποτασσόμαστε στους Άγγλο-Αμερικάνους που είναι οι «ηθικές» παγκόσμιες δυνάμεις που κρατούν τις ισορροπίες στη γη. Και επί πλέον χρηματοδοτούν τις δικοινοτικές εκδηλώσεις.