Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΣΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕΣ

Η αποχώρηση ενός μεγάλου και οικουμενικού αγωνιστή της ελευθερίας

του Παναγιώτη Ήφαιστου

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν μέχρι σήμερα ένας από τους τελευταίους αγωνιστές του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού έπους. Ένας από τους τελευταίους επίσης γνήσιους αγωνιστές της ελευθερίας των μεγάλων αντι-ιμπεριαλιστικών και αντι-αποικιακών αγώνων. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος με το να ηγηθεί του κυπριακού λαού για να αντιταχθεί το ΟΧΙ κατά του φασιστοειδούς σχεδίου Αναν κατατάχθηκε στον πάνθεον των μεγαλύτερων, οικουμενικής εμβέλειας, αγωνιστών της ελευθερίας. [...]

Με το να ηγηθεί λοιπόν στο ΟΧΙ κατά του φασισμού ο Τάσσος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε στην πιο υψηλή βαθμίδα των αγωνιστών της ελευθερίας της ιστορίας. [...]

Υπάρξεις όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν πεθαίνουν. Είναι παράδειγμα ζωής και θα βρίσκονται πάντα ανάμεσά μας. Πολλά μας περιμένουν και τέτοιοι υποδειγματικοί αγωνιστές της ελευθερίας φωτίζουν την πορεία μας.

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε...

Ο Τάσσος της ελεύθερης και απροσκύνητης Κύπρου, ο Τάσσος των Ελλήνων και του Ελληνισμού, έφυγε από τον κόσμο των ανθρώπων και πήγε να βρει τους ήρωες συναγωνιστές του, τους υπερασπιστές της κυπριακής ελευθερίας, τον Παλληκαρίδη, τον Καραολή, τον Δημητρίου, τον Αυξεντίου και όλους τους άλλους Έλληνες της Κύπρου, που διεκδίκησαν και υπερασπίστηκαν την κυπριακή ελευθερία με την ίδια τη ζωή τους.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ήταν ένας συνηθισμένος συμβατικός Πρόεδρος. Δεν υπήρξε απλώς διαχειριστής της κυπριακής υπόθεσης. Υπήρξε ο θεματοφύλακας των κυπριακών Θερμοπυλών.

Η ταυτότητα του Τάσσου, που τον διαφοροποιεί από άλλους ηγέτες και πολιτικούς ευρύτερα, συνίσταται στο ότι ως ηγέτης της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού την πανθομολογουμένως κρισιμότερη στιγμή της Ιστορίας της δεν συμβιβάστηκε, άρθρωσε ένα αληθινά λεωνίδειο «ΟΧΙ» απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, οι οποίες θέλησαν να καταλύσουν το κράτος που αποτελούσε και αποτελεί κιβωτό σωτηρίας των Κυπρίων. Ένα «ΟΧΙ» που δεν ήταν εύκολη ούτε επιπόλαια υπόθεση αλλά μια συνειδητή πράξη αντίστασης για την οποία πήρε προσωπικό κόστος εν γνώσει του, έθεσε δηλαδή υπεράνω της προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης και προοπτικής το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας στο σύνολο της.

Ο Τάσσος δεν άρθρωσε αυτό το «ΟΧΙ» τυχαία. Δεν υπολόγισε κατά τρόπο πολιτικό απλώς και μόνον τα προβλήματα που έφερνε μαζί του το Σχέδιο Ανάν, αλλά αντέδρασε ακολουθώντας μια επιταγή της Ιστορίας την οποία συμπίκνωνε βιωματικά και εκδήλωνε πολιτικά σε ολόκληρη την ζωή του, μέχρι το τέλος της.

Ο Τάσσος υήρξε συνεπής προς την Ιστορία της Κύπρου, τους αγώνες της και τον πολιτισμό της.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

του Κώστα Παναγόπουλου

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει πάρει πλέον την θέση του στην ιστορία. Θέση ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική για όσα πολλά προσέφερε στην Κυπρο και στον Ελληνισμό για δεκαετίες.

Σπάνιο κράμα συνεπούς αγωνιστή, ανυποχώρητου πατριώτη και αποτελεσματικού κυβερνήτη, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο πολιτικός που δεν υπέκυψε σε πιέσεις και εκβιασμούς και με την ξεκάθαρη στάση του, την οποία στήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και της έδωσε την δυνατότητα να διεκδικεί σήμερα μια αξιοπρεπή, λειτουργική λύση.

Είναι ο Πρόεδρος που αντέστρεψε την αρνητική πορεία της κυπριακής οικονομίας και επιτυγχάνοντας ένα μικρό οικονομικό θαύμα, την οδήγησε στην Ευρωζώνη.

Είναι ο άνθρωπος που δεν συμβιβάστηκε με κομματικές σκοπιμότητες. Δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος. Ο άνθρωπος που συμπεριφέρθηκε πάντοτε δίκαια, ακόμη και απέναντι σε εκείνους που τον αδίκησαν.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο τελευταίος πραγματικά μεγάλος Έλληνας.


ΞΑΝΑΗΧΗΣΤΕ ΒΡΟΝΤΕΡΑ ΟΙ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ

του Δημήτρης Αλευρομάγειρου,
Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού

Ο εθνικός ηγέτης Τάσσος Παπαδόπουλος ταξιδεύει ήδη στη νήσο των Μακάρων.

Όλη η Ελλάδα και όλοι οι ελεύθεροι λαοί - όπου Γης – τον προπέμπουν στο πάνθεον των αθανάτων.

Κινείται για να συναντήσει τον Κίμωνα τον Αθηναίο, τη Μαρία την συγκλητική, όλους τους εθνικούς ήρωες των απελευθερωτικών αγώνων της ελληνικής Κύπρου.

Αγωνιστής από νεαρή ηλικία. Έλαβε μέρος στον αντιιμπεριαλιστικό αντιαποικιακό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ως τομεάρχης Λευκωσίας και γενικός υπεύθυνος της Πολιτικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

Αντιστάθηκε σθεναρά στα αντιιμπεριαλιστικά σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων και βροντοφώνησε το ιστορικό «ΟΧΙ» των ελεύθερων αγωνιζομένων κυπρίων ελλήνων με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι κράτος και όχι κοινότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως φυσικώς απών θα είναι πολύ πιο ισχυρά παρών στην αντίσταση του Ελληνισμού στα άθλια σχέδια του ιμπεριαλισμού για την καταστροφή της Κύπρου.

Και νεκρός θα νικά