Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Η ομολογία του κ. Χριστόφια αποδεικνύει το λανθασμένο των χειρισμών του

Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Κόμματος

Η ομολογία του Προέδρου Χριστόφια ότι η προκλητική και αδιάλλακτη στάση του κ. Ταλάτ και η επεκτατική τακτική της Τουρκίας αντανακλάται στις απευθείας συνομιλίες ως επιδίωξη εξεύρεσης λύσης συνομοσπονδίας, δεν επιβεβαιώνει μόνο την έλλειψη βούλησης της τουρκικής πλευράς για ουσιαστικό διάλογο σε ουσιώδεις πτυχές του κυπριακού, αλλά και το εσφαλμένο των χειρισμών του ιδίου του κ. Χριστόφια.

Η επίπλαστη ευφορία, η καλλιέργεια δήθεν καλού κλίματος στις απευθείας συνομιλίες, η αμελητέα προετοιμασία στις ομάδες εργασίας και η επιμονή του Προέδρου να διακηρύσσει ότι δήθεν υπήρχε κοινή βάση των συνομιλιών, ενώ αποδεικνύεται επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει, κατέστησαν τις απευθείας συνομιλίες όχι απλά αναποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα προειδοποίησε έγκαιρα τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η εμμονή του να εμπλακεί σε απευθείας διάλογο με τον Ταλάτ, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και άνευ ξεκάθαρης βάσης, θα εγκλώβιζε την πλευρά μας σε μια διαδικασία, η οποία θα οδηγούσε

  • Είτε σε αποενοχοποίηση της Τουρκίας και δημιουργία υπόβαθρου για αναβάθμιση του ψευδοκράτους

  • Είτε σε διαμόρφωση πρότασης λύσης χειρότερης ή παρόμοιας με αυτή του 2004.

Η μεθοδολογία των διαφορετικών καλαθιών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια επίπλαστη και καταστροφική κωδικοποίηση των θέσεων των δύο πλευρών, η οποία θα επιφέρει με τη σειρά της κεκαλυμμένη επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Αντί ο Πρόεδρος να συζητήσει αυτούς τους προβληματισμούς, φρόντισε να προκαλέσει πόλεμο λάσπης, ότι δήθεν το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν επιθυμεί την έναρξη συνομιλιών.

Τώρα, ο κ. Χριστόφιας ομολογεί ότι τα αποτελέσματα των χειρισμών του είναι αυτά, για τα οποία τον προειδοποιούσαμε.

Έστω και την υστάτη, το Ευρωπαϊκό Κόμμα προτείνει τα εξής:

  • Με βάση τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης να αξιολογηθούν οι θέσεις και να απαιτηθεί τώρα ξεκαθάρισμα της Βάσης πριν προχωρήσουμε σε άλλα κεφάλαια.
  • Διεξοδική συζήτηση και λήψη απόφασης στο Εθνικό Συμβούλιο για τις κόκκινες γραμμές της Ελληνοκυπριακής πλευράς.