Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Απόφαση κατά της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φωτογ.) αναγνώρισε το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιουσία τους και στη γη τους στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, καταδικάζοντας την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 1, του πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την προστασία της περιουσίας.
Το Δικαστήριο ζητά από τα μέρη να το ενημερώσουν σε περίπτωση συμφωνίας για συμβιβασμό, γι' αυτό και επιφυλάχθηκε να λάβει μεταγενέστερα απόφαση σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης, που θα πρέπει να καταβληθεί στους ενάγοντες, Αλεξάνδρου, Σολομωνίδη, Γαβριήλ και Ορφανίδη.
Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν έξι δικαστές και εναντίον μόνο η τουρκάλα δικαστής Ισίλ Καρακάς, η οποία με ξεχωριστή δήλωση της υποστηρίζει τις θέσεις, τις οποίες κατέθεσε στο Δικαστήριο η Άγκυρα.


Πηγή e-tipos.com

Διαχειριστής: Η απόφαση αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου έρχεται σε μια εξαιρετικά σημαντική χρονική στιγμή, αφού στις 28 του μήνα, θα συζητηθεί στις απ'ευθείας διαπραγματεύσεις το περιουσιακό θέμα.
Αναμένουμε από τον Πρόεδρο, να εκμεταλλευτεί την συγκεκριμένη απόφαση και να την χρησιμοποιήσει όπως πρέπει.
Αυτή η απόφαση έρχεται επίσης για να κλείσει τα στόματα κάποιων που γονάτισαν απέναντι στον Αττίλα και "ρεαλιστικά" σκεπτόμενοι, προσπαθούν να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.
Εμείς τους υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά ότι, σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και δεν τον απεμπολούν, αντιθέτως το διεκδικούν και θα το διεκδικούν με κάθε νόμιμο τρόπο.