Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Τούρκος ηθοποιός ομολογεί εγκλήματα στην Κύπρο

Πηγή: http://www.zougla.gr

«Σκότωσα δέκα άτομα. Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης», δήλωσε ο γνωστός Τούρκος ηθοποιός, Αττίλα Ολγκάτς, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι «Star», για τη συμμετοχή του στην εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Όπως είπε, όταν ξεκίνησε η επίθεση, η θητεία του έληγε σε μία ημέρα, όμως η μονάδα του μεταφέρθηκε από τη Μερσίνα στην Κύπρο.

Υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν ήθελε να σκοτώσει: «Είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις, μου είπε.»

«Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας 19χρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του, με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δε λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα.»

Ο ηθοποιός είπε πως αποκαλύπτει για πρώτη φορά την αλήθεια αυτή: «Ο πόλεμος με επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά. Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι το διοικητή να μου λέει, νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στα αλήθεια, να δεις πώς είναι».


«Κάνει πίσω» ο Τούρκος ηθοποιός για τα εγκλήματα στην Κύπρο


Ανακαλεί τα όσα ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος ηθοποιός, Αττίλα Ολγκάτς, περί εγκλημάτων που διέπραξε, κατά τη διάρκεια της εισβολής του τουρκικού Στρατού στην Κύπρο, το 1974.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ηθοποιός υποστηρίζει τώρα ότι όσα είπε, δεν ήταν παρά… σενάριο κινηματογραφικής ταινίας: «Τα όσα ανέφερα στην εκπομπή, ότι σκότωσα δέκα άτομα, εκ των οποίων ο ένας ήταν αιχμάλωτος, είναι ένα σενάριο που έχω γράψει εγώ, για να δείξω τις κακές συνθήκες, τη στυγνότητα και τη βαναυσότητα του πολέμου. Δεν είχα την ευκαιρία, όμως, να πω ότι πρόκειται για σενάριο, διότι στην εκπομπή έγινε διακοπή για διαφημίσεις και στη συνέχεια τελείωσε. Τα όσα ανέφερα, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα θα δείτε και την ταινία, για την οποία έχω γράψει το σενάριο.»

Η είδηση περί ανάκλησης της ομολογίας του Αττίλα Ολγκάτς πήρε μεγάλη δημοσιότητα στον τουρκικό Τύπο, αν και δεν έλειψαν αναφορές περί εγκλημάτων πολέμου: «Αν δεν τα έχει σκαρφιστεί ο ηθοποιός για λόγους διαφήμισης, πρόκειται για έγκλημα πολέμου», γράφει αρθρογράφος της «Χουριέτ» και προσθέτει: «Aν τα λόγια αυτά δεν είναι προϊόν πλούσιας φαντασίας, αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει για τον κ. Αττίλα, ο δρόμος της φυλακής. Αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι το ότι δεν υπάρχει παραγραφή στα εγκλήματα πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, κατά τη διάρκεια εκπομπής σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, είχε πει ότι κατά την εισβολή, ο διοικητής του, του είχε δώσει εντολή να σκοτώσει: «Ο πρώτος που σκότωσα, ήταν ένας δεκαεννιάχρονος αιχμάλωτος στρατιώτης. Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του, με έφτυσε. Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια, σκότωσα άλλους εννιά. Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη, σκότωνα και πάλι. Δε λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα, έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα», είχε αποκαλύψει ο ηθοποιός.