Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Αναλογίες συμψηφισμού και αθώωσης Ναζισμού

του Λάζαρου Μαύρου;

Π Ω Σ ΕΞΑΓΝΙΖΟΝΤΑΙ οι συνεργάτες των Ναζί και πώς ηρωοποιούνται οι συνδράμοντες τα χιτλερικά στρατεύματα εισβολής το 1941-43 στη Σοβιετική Ένωση, τα τελευταία χρόνια κυρίως στη βαλτική Εσθονία; Πώς επιχειρείται, γενικότερα, μέσα από τον συμψηφισμό, η εξίσωση που τείνει να μετριάσει τις ευθύνες ή και ν' αθωώσει, οσονούπω, τον Ναζισμό;

Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο και πολύ χειρότερο, επιχειρείται στην Κύπρο, θύμα του συνεχιζόμενου Αττίλα, κάτω από δύο, κυρίως, «τίτλους» διατεταγμένης κατεύθυνσης:

- Πρώτον, η επίρριψη ίσων, δήθεν, ευθυνών για το 1963-1974 στη «δράση ε/κ και τ/κ εξτρεμιστικών οργανώσεων». Με ιδιαίτερη προσπάθεια «κατασκευής» και δοκτοράτης προβολής «εγκλημάτων των Ε/κ σε βάρος των Τ/κ».

- Δεύτερον, το εν είδει διατάγματος της Εξουσίας εκτοξευθέν, περί δήθεν «συνυπευθυνότητας στις τραγωδίες».


Α Μ Φ Ο Τ Ε Ρ Α στη λογική του συμψηφισμού, της εξίσωσης, της αθώωσης, εν τέλει, των όσων από το 1958 διαπράττει διατεταγμένα και σχεδιασμένα στην Κύπρο, το τουρκικό κεμαλικό κράτος. Επιστρατεύθηκαν προς τούτο:

(α) υπουργικές της… «Παιδείας» εγκύκλιοι,

(β) οξφορδιανών «προσόντων» δόκτορες,

(γ) διακριμένοι στις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου Αναν-ιστές και

(δ) μανιακοί της άγονης «επαναπροσέγγισης» αρθρογράφοι.


Για να πείσουν ότι «η ε/κ κοινότητα φταίει εξίσου με την τ/κ κοινότητα», για όσα υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται αυτός ο λαός από τον τουρκικό επεκτατισμό. Προς τούτο μανικώθηκαν να κόψουν και να ράψουν την πρόσφατη ιστορία, ιδιαίτερα του 1963-64, στα μέτρα του συμψηφισμού τους. Μετατρεπόμενοι σε όψιμους υπηρέτες και φερέφωνα της προπαγανδιστικής συκοφαντίας, που εκτόξευε τότε η τουρκική (κρατική) ΤΜΤ εναντίον των Ελλήνων Κυπρίων.

Ο Ι ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ με τις επιχειρήσεις αθώωσης του Ναζισμού, έχουν και μια επιπλέον σχέση με τα όσα υπέστη η Κύπρος από την Τουρκανταρσία του 1963-64:

Ο ίδιος ο δολοφονημένος από την ΤΜΤ το 1965, αριστερός αγωνιστής Ντερβίς Αλή Καβάζογλου, ήταν εκείνος που, με περισσή ενάργεια και ηρωική ευτολμία, κατηγορούσε δημόσια την πρωταγωνίστρια των κακουργημάτων ΤΜΤ ως χιτλερικής μορφής και δράσης.


Στα κείμενά του, τα οποία αποσιωπούν σήμερα οι διατεταγμένοι Συμψηφιστές, κατηγορούσε τη φασιστική τ/κ ηγεσία για χιτλερικές μεθόδους. Και παρομοίαζε τους θυλάκους μέσα στους οποίους διά της βίας η ΤΜΤ μάντρισε τους τ/κ πληθυσμούς, ως χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν το Μπούχενβαλτ…


ΕΡΩΤΗΣΗ
Μετά τη μαρτυρία του αυτόπτη Καζαφανιώτη Τ/κ στους κ.κ. Σ. Λεβέντ και Α. Παράσχο («Κ» 22.2.09), για τη ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ από Τούρκο αξιωματικό εκτέλεση 30-40 Αδηλώτων Αιχμαλώτων, στο περιβόλι της ανηφόρας του χωριού Καζάφανι το 1974 (που «ύστερα διέταξε και τους έδωσαν και τη χαριστική βολή»), δεν θα σπεύσουν, άραγε, οι οξφορδιανών προσόντων δόκτορες να δώσουν κάποια συμψηφιστική συνέντευξη στη «Χαραυγή», για ν' αναδημοσιεύσει μ' ανακούφιση ο τουρκικός Τύπος; Δεν θα σκαρώσουν, άραγε, κάποιαν ανάλογη διαταγή… «Ε/κ αξιωματικού»;