Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί ΚΑΙ με αυτά

Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μια επίσκεψη, συνοδευόμενη από κάποιες δηλώσεις και κάποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς, που κάθε άλλο παρά μας ευχαριστούν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Άγκυρα και σε κοινό ανακοινωθέν, μας ενημέρωσαν για τους στόχους των δύο χωρών. Μεταξύ αυτών, η άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Έχει ήδη προγραμματιστεί επίσκεψη και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Άγκυρα.

Λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη προαναφερθείσα συνάντηση, προηγήθηκε και η επίσκεψη ενός από τους αδερφούς του Ομπάμα στην Τουρκία, όπου και υπογράφτηκαν κάποιες εμπορικές συμφωνίες. Ο αδερφός του δήλωσε ενθουσιασμένος από τον τρόπο που τον υποδέχτηκαν οι Τούρκοι και δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον αδερφό του, κάποιες ανησυχίες που του εξέφρασαν οι Τούρκοι για την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Έχει όμως ήδη σχεδιαστεί και μια άλλη επίσκεψη, που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται επίσκεψη του πρώην μουτζαχίντ και συντρόφου του πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Ουάσινγκτον και την Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με έγκυρςε πληροφορίες, έλαβε υποσχέσεις ότι θα γίνει δεκτός από την Χίλαρυ Κλίντον, καθώς και ότι θα προσπαθήσει να συναντήσει και τον ΓΓ του ΟΗΕ. Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο της άρσης της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Απλοί θεατές παραμένουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες ικανοποιήθηαν με μια αναμνηστική φωτογραφία της Ντόρας Μπακογιάννη με την Χίλαρυ Κλίντον, αλλά και με τις γενικόλογες προεκλογικές υποσχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν μπορούν να αντιδράσουν στο διπλωματικό ζήτημα που τίθεται: Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν θα γίνει δεκτός σαν εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά σαν «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Φυσικά ο πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί ΚΑΙ με αυτά τα θέματα, αφού η μόνη του έγνοια είναι η μετατροπή του Προοεδρικού, του ΡΙΚ, του ΘΟΚ, της αστυνομίας, της ΚΥΠ (και αναμένουμε να δούμε ποιοι άλλοι οργανισμοί έχουν μπει στο στόχαστρο) σε παραρτήματα του ΑΚΕΛ.