Τ Ο Φ Ρ Ι Κ Ι Α Σ Τ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Ο ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ που διέπραξε η αγγλο-τουρκική συμμαχία εναντίον των Ελλήνων Κυπρίων, ήταν η ομαδική σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, ημέρα Πέμπτη, 12η Ιουνίου 1958. Τη διέπραξαν, οργανωμένοι προς τούτο, ενεδρεύοντες στο αμιγώς τουρκικό χωριό Κιόνελι, 200 περίπου αιμοβόροι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πυροβόλησαν, κατέσφαξαν, κατακρεούργησαν, αποκεφάλισαν, οκτώ άοπλους Έλληνες, από ένα σύνολο 35 Κοντεμενιωτών, που ο αγγλικός στρατός συνέλαβε νωρίτερα στο χωριό Σκυλλούρα και τους μετέφερε προς σφαγήν, στους αναμένοντες τα ανυπεράσπιστα θύματά τους, Τούρκους Κιονελίτες.
Μ Ε ΤΡΕΙΣ στη σειρά φωτογραφίες φρίκης στην 1η της σελίδα, προέβαλε την άλλη μέρα, 13.6.1958, τη σφαγή η «Χαραυγή». Κάτω από τις φωτογραφίες έγραφε οκτάστηλο: «Σ' αυτές τις άμορφες μάζες μετατράπηκαν οι κάτοικοι Κοντεμένου, που κατακρεουργήθηκαν από Τούρκους βανδάλους». Ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής» έγραφε με κεφαλαία: «Ομαδικές σφαγές Ελλήνων από Τούρκους παρά το Κιόνελι». Και επίτιτλο: «Με κύρια και καθαρή ευθύνη μελών των "δυνάμεων ασφαλείας"» (δηλαδή: στρατού, αστυνομίας και επικουρικών των Εγγλέζων).
Τ Α ΟΝΟΜΑΤΑ των οκτώ νεκρών:
Κωστάκης Ν. Μουρρής 34χρ.
Ευριπίδης Κυριάκου 24
Πέτρος Σταύρου 21
Γεώργιος Σταύρου 17
Σωτήρης Λοΐζου 17
Ιωάννης Σταύρου Παρπέρης 31
Χαράλαμπος Σταύρου 34 και
Χριστόδουλος Σταύρου 34
Άλλοι εννέα τραυματίες επέζησαν τελικά.
Υ Π Η Ρ Ξ Ε η Σφαγή στο Κιόνελι η ειδεχθέστερη κορύφωση της προμελετημένης, από το Λονδίνο και την Άγκυρα, αξιοποίησης της τουρκικής μειονότητας για την απόκρουση του αντι-αποικιακού, εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα που διεξήγαγε η Κύπρος με την ΕΟΚΑ. Και για τη μετατροπή του Κυπριακού σε ελληνο-τουρκικό πρόβλημα «διακοινοτικών σχέσεων». Χωρίς να είχε προηγηθεί ΚΑΜΙΑ επίθεση της ΕΟΚΑ εναντίον της μειονότητας. Υποκινήσει των Εγγλέζων, η Τουρκία συγκρότησε την τρομοκρατική ΤΜΤ, με επικεφαλής Τούρκους αξιωματικούς: Για να χυθεί αίμα ανύποπτων, άοπλων και αθώων. Επί του οποίου να «θεμελιωθεί» η απαίτηση της διχοτόμησης. Ώστε να επιτύχει -κι έκτοτε επιτυγχάνει- η Βρετανία (από τον Μπέντζαμιν Ντισραέλι 1878 και τον Χάρολντ Μακμίλαν 1958 ώς και τον νυν Γκόρντον Μπράουν 2008), «λύσεις» και «διευθετήσεις» ΕΣΑΕΙ παραμονής βρετανικών ΒΑΣΕΩΝ στην Κύπρο.
Ενώ, ταυτόχρονα, η Άγκυρα εκκινούσε, από τότε, το μακρόπνοο επιτελικό «Σχέδιο Επανάκτησης της Κύπρου», που έκτοτε πιστά εφαρμόζει. Με ασφυκτικά ελεγχόμενο από την ίδια, κατακτητικό όργανο, την παραπλανητικά αποκαλούμενη «τουρκοκυπριακή», «κοινότητα».
αναδημοσίευση από το www.greekalert.com
Ομιλία στο πλαίσιο συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025
-
Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 γίνεται εκ νέου σε ένα *εξαιρετικά
τοξικό περιβάλλο...
Πριν από 5 εβδομάδες