Αυτές είναι οι επιδιώξεις των Τούρκων
Ιδιαίτερα ανελαστική στο εδαφικό παρουσιάζεται η Τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει της έναρξης, στις 3 Σεπτεμβρίου, των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ.
Μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους η πόλη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε σήμερα ότι με τις απαιτήσεις, κατά την έκφραση του, της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Μόρφου, της Καρπασίας και των Βαρωσίων δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.
Υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η απογοήτευση που ένοιωσε η τ/κ κοινότητα,όταν απορρίφθηκε το σχέδιο Ανάν από την ε/κ κοινότητα το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Ερτσακιτζά, γίνονται προσπάθειες για να μην πληρώσει τίμημα η ε/κ πλευρά για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά, που αποδέχθηκε το σχέδιο, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει νέο τίμημα.
Αναφορικά με το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι με το άνοιγμα θα μπορούν να διακινούνται πιο εύκολα οι κάτοικοι της περιοχής του Πύργου και ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε συνάρτηση με το θέμα της Πύλας.
Ο κ. Ερτσακιτζά αναφέρθηκε και στο θέμα του Καυκάσου, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν και το Κ υπριακό και ότι η τ/κ πλευρά παρακολουθεί το ζήτημα. ''Αυτές οι εξελίξεις εξηγούν γιατί αναζητούμε γρήγορη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Για να επηρεαστούμε το λιγότερο δυνατό από τέτοιες εξελίξεις, είναι σημαντικό να έχουμε σταθερή πολιτική δομή, που να στηρίζεται από συμφωνίες'', είπε.
Ομιλία στο πλαίσιο συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025
-
Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 γίνεται εκ νέου σε ένα *εξαιρετικά
τοξικό περιβάλλο...
Πριν από 5 εβδομάδες