ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Διπλή επίθεση δέχεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας από μερίδα του αθηναϊκού Τύπου, με σημεία αιχμής αφενός την αναφορά του στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για «το στρατιωτικό πραξικόπημα της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών» και τα παρεπόμενα αυτής της αναφοράς, και αφετέρου για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί στις απευθείας συνομιλίες.
Η αριστερή "Ελευθεροτυπία", σε σχόλιό της, γράφει ότι η αναφορά του Προέδρου Χριστόφια προκάλεσε «την έντονη αλλά ''μουγγή'' δυσφορία της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Νέα Υόρκη». Το επίμαχο σημείο που προκάλεσε την αντίδραση, είναι το εξής: «Η Κύπρος είναι θύμα εξωτερικών παρεμβάσεων που έσπειραν το σπόρο για τα εσωτερικά προβλήματα του νέου κράτους. Αυτές οι δυσκολίες εξυπηρέτησαν στρατηγικά συμφέροντα εχθρικά προς την ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Το αποκορύφωμα ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών και η τουρκική εισβολή τον Ιούλιο-Αυγουστο του 1974...».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «λίγο αργότερα, στη συνέντευξή του ο κ. Χριστόφιας αυτοεπαινέθηκε για την ομιλία του, ''που ήταν λίγο διαφορετική από τα προηγούμενα, γιατί μιλήσαμε και για το πραξικόπημα της χούντας..."».
Η "Ελευθεροτυπία" παρατηρεί ότι «η ομιλία του κ. Χριστόφια δεν ήταν μόνο "διαφορετική" αλλά και επικίνδυνα "πρωτότυπη". Για πρώτη φορά από το 1974 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ακούστηκε από κυπριακά χείλη αυτό που πάντα ήθελε να ακούσει η Άγκυρα, ότι αυτή "απλώς παρενέβη" στη νήσο γιατί απειλείτο η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων από το πραξικόπημα της χούντας...».
Συνάντηση με Χόλμπρουκ;
Η "Ελευθεροτυπία"σημειώνει με νόημα ότι «ελπίζουμε το θέμα ελληνικής χούντας και τουρκικής εισβολής να μην απασχόλησε τη συνάντηση Δ. Χριστόφια - Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που φημολογείται ότι πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη».
«Προβληματίζουν οι κινήσεις του»
Επικρίσεις, όμως, δέχτηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και από πλευράς της δεξιάς "Καθημερινής". Σε άρθρο του, ο Αθανάσιος Έλλις αναφέρει ότι «ο κ. Χριστόφιας έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, όμως οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, προβληματίζουν και μάλλον δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων».
Ο κ. Έλλις αναφέρει ότι οι προτάσεις του κ. Χριστόφια για την εκπροσώπηση στη νομοθετική και στην εκτελεστική εξουσία «καταστρατηγούν κάθε έννοια αντιπροσώπευσης της πληθυσμιακής αναλογίας». Τον κατηγορεί ακόμη ότι «και στην περίπτωση των εποίκων το σημείο εκκίνησης του κ. Χριστόφια προβληματίζει, αφού καταθέτει εξαρχής μια "προχωρημένη θέση", αποδεχόμενος την παραμονή 50 χιλιάδων χωρίς να απαιτεί ανταλλάγματα».
Αφού ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «ο πρόεδρος της Κύπρου μάλλον δεν έχει ερμηνεύσει σωστά το μήνυμα της ηχηρής απόρριψης του Σχεδίου Ανάν», καταλήγει: «Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει καλές προθέσεις και θέλει ειλικρινά να επανενώσει τη διχασμένη πατρίδα του. Όμως, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων, κινδυνεύει να απολέσει αυτήν των Ελληνοκυπρίων».
Ομιλία στο πλαίσιο συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025
-
Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 γίνεται εκ νέου σε ένα *εξαιρετικά
τοξικό περιβάλλο...
Πριν από 5 εβδομάδες