Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το διαβάσετε...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ!___________________________________________________________________________

Εκδήλωση με θέμα:

«Ζυρίχη, Απρίλιος 2008

-

Σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης για την Κύπρο»

___________________________________________________________________________

________________________________________

Ομιλία Κυρίας Φανούλλας Αργυρού

(Ερευνήτρια, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος)

________________________________________

Λευκωσία, 1η Δεκεμβρίου 2007

Μακαριότατε,

Αγαπητέ Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΩΣΗΣ,

Αγαπητοί μου Συμπατριώτες.

Κάθε φορά που έρχομαι στην Κύπρο, το πρώτο πράγμα που με αναστατώνει είναι εκείνη η ρατσιστική και σοβινιστική επιγραφή στον κατεχόμενο μας Πενταδάκτυλο “Τι ευτυχία να είσαι Τούρκοςκαι διερωτώμαι -δίχως να δίνω στον εαυτό μου μια επαρκή απάντηση- ΠΩΣ και ανέχονται όλες αυτές οι χιλιάδες των Ελληνοκυπρίων να πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα, να γονατίζουν μπροστά στην ψευδοσημαία στο οδόφραγμα και να προσφέρουν στα ταμεία του τουρκικού κατοχικού στρατού, των εποίκων γύφτων κουβαλητών και όσων εκμεταλλεύονται τις κλεμμένες μας περιουσίες, πέραν των 4 εκατομμυρίων λιρών το χρόνο επιχορήγηση, για να συνεχίζουν το κατακτητικό τους κακούργημα. (Διαφ. 1)

Παρ’ όλες τις καταστροφολογίες, κινδυνολογίες, απειλές και φοβέρες για Δευτέρα Παρουσία και Μικρασιατικές Καταστροφές αν ΔΕΝ δεχόμασταν την διάλυση της πατρίδας μας, τελικά η Κύπρος μας επέζησε και όχι μόνον.

Αποκαλυπτική η δήλωση του Αμερικανού, πρώην υπουργού Ντάνιελ Φρίετ τον Ιούνιο του 2003, όταν δήλωσε ενώπιον 20 Ελληνοαμερικανών πως «όταν προσπαθούσαν να πείσουν την Τουρκία να τους αφήσει να περάσουν τα στρατεύματά τους στο νότιο Ιράκ, προσέφεραν στην Τουρκία κάποια δισεκατομμύρια δολάρια μαζί και την Κύπρο, με το Σχέδιο Ανάν».

Όμως, η Κύπρος έγινε ισότιμο μέλος της Ευρωπαικής ΄Ενωσης, με την οποία ΗΔΗ ενώθηκε και νομισματικά, ως ένα κράτος, μία κυβέρνηση, μία κεντρική τράπεζα και ένα νόμισμα ΚΑΙ -δόξω τω Θεώ- δίχως την ανάγκη των τριών ξένων δικαστών! Και κατέχει και ένα ισότιμο όπλο: Το ΒΕΤΟ έναντι της τουρκικής ένταξης, που δυστυχώς όμως ακόμα δεν μας έδειξε ότι ξέρει και μπορεί να το χρησιμοποιήσει προτού μας καταλάβουν εξ απήνης...

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα, με κάλεσαν θυμάμαι από το τηλεοπτικό Μπι Μπι Σι «για να τους δώσω την γνώμη μου ως προς το τι θα γίνει μετά τις 24 Απριλίου». Ήσαν τόσο σίγουροι ότι θα την πατούσαμε εμείς οι Ελληνοκύπριοι. Και είπα: Τίποτα δεν θα γίνει. Η Κύπρος θα γίνει μέλος της Ευρωπαικής ΄Ενωσης και θα συνεχίσει ο αγώνας μας για επιστροφή τα σπίτια μας. Και αυτό κάνουμε...

Η Κύπρος πέρασε, βέβαια, θύελλες εχθρότητας μετά το ΟΧΙ του 76%, οι οποίες και συνεχίζονται αμείωτες, με επικεφαλής αυτήν της εχθρικότατης πολιτικής την πάλαι ποτέ κηδεμόνα της Κύπρου Βρετανία. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν ένα βρετανικό κατασκεύασμα διάλυσης και εξυπηρέτησης των τουρκικών στόχων, στα πλαίσια της πάγιας βρετανικής πολιτικής από το 1955 (Διαφ. 2 – βλέπε χάρτες – βγάζουν μάτι πραγματικά οι ταυτίσεις των βρετανικών διχοτομικών σχεδίων και των αντίστοιχων τουρκικών).

Εάν όλα αυτά τα χρόνια, είχε μείνει -αφελέστατα- έστω και η παραμικρή αμφιβολία για τις διαθέσεις της Βρετανίας έναντι της Κύπρου, αυτή εξανεμίζεται από το περιεχόμενο της σελίδας 3 της τελευταίας επαίσχυντης συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας Βρετανίας/Τουρκίας. (Διαφ. 3)

Μια συμφωνία που είχε προ πολλού προετοιμαστεί και δεν ήλθε καθόλου ουρανοκατέβατη, όπως ουρανοκατέβατο ΔΕΝ είχε έλθει ούτε και το Σχέδιο Ανάν.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ/ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το Σχέδιο Δράσης Βρετανίας-Τουρκίας (UK-Turkey Action Plan) εγκαινιάστηκε επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου του 2002, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τότε Βρετανού Υπ. Εξωτερικών στην ΄Αγκυρα, και επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση (στην Άγκυρα και πάλιν) των πρωθυπουργών Βρετανίας/Τουρκίας στις 17 Μαίου 2004, όταν και υπογραμμίστηκαν οι δυνατές ιστορικές, πολιτικές, στρατηγικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου και η 6η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Το ύψος των βρετανο-τουρκικών διμερών εμπορικών συναλλαγών έφθασε το 2006 τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης των τουρκικών εξαγωγών.

Στην Τουρκία επενδύουν περισσότερες από 41 βρετανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BP, SHELL, VODAFONE, UNILEVER (UK), HSBC, AVIVA, TESCO, CADBURY SCHWEPPES. Όπως θα δούμε πιο κάτω, με την τελευταία συνδέεται και ο Λόρδος Κρίς Πάττεν της Οξφόρδης και της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων.

Παράλληλα, η Βρετανία ανέλαβε να εκπαιδεύσει ολόκληρη την τουρκική κυβερνητική μηχανή της Τουρκίας αναβαθμίζοντάς την στα απαιτούμενα ευρωπαϊκά επίπεδα. (Διαφ. 4)

Η Βρετανία ανέλαβε την ένθερμη προώθηση της τουρκικής ένταξης, με αυξημένες συμμετοχές της Τουρκίας στα σεμινάρια του Γουίλτον Πάρκ (που αποτελεί παράρτημα του Φόρειν Όφις για διαμόρφωση πολιτικής) και άλλα παρόμοια, εξ ου και η προώθηση της τουρκικής ένταξης και του Σχεδίου Ανάν από ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, δημιουργήθηκε και το Εργατικό Κοινοβουλευτικό Λόμπυ για την Τουρκία με την ονομασία «Εργατικοί Φίλοι της Τουρκίας». Η ομάδα ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, στην παρουσία του Τούρκου Πρέσβη και ηγετικών στελεχών του Εργατικού Κόμματος, και ένα από τα ιδρυτικά μέλη είναι και η κα Τζόαν Ράιαν, η οποία και διορίστηκε Ειδική Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό τέσσερεις μήνες αργότερα. (Διαφ. 5)

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ της Turkish Daily News, την 1 Απριλίου 2004 δήλωνε απερίφραστα ότι «το Σχέδιο Ανάν εξασφάλιζε ΟΛΑ όσα ήθελε η Τουρκία για την Κύπρο». (Διαφ. 6)

Ας έλθουμε τώρα «στο σήμερα και την επομένη των προσεχών προεδρικών εκλογών».

1) Στις 11 Νοεμβρίου 2007, ο κ. Γιάννος Χαραλαμπίδης μας προειδοποιεί (με άρθρο του στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ) ότι, ενώ στην Κύπρο γίνεται προεκλογικός αλληλοσπαραγμός, σε συνέχεια της Στρατηγικής Συμφωνίας Λονδίνου/Άγκυρας, και στις Βρυξέλλες συμβαίνουν κάποια περίεργα μαγειρέματα: Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάικλ Μόλερ και ο εκ των διευθυντών του Επιτρόπου Διεύρυνσης Όλι Ρεν, Άντριου Ράσμπας, συναντήθηκαν σε ημερίδα για το Κυπριακό «ΔΙΟΤΙ θέλουν να προετοιμαστούν -όπως μας λένε- για πιθανές εξελίξεις μετά τις εκλογές και ΔΕΝ επιθυμούν να καταληφθούν εξ απήνης, συζητώντας ακόμα και ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ από το κοινοτικό κεκτημένο για τις κατεχόμενες περιοχές». ΔΗΛΑΔΗ, πλήρης ταύτιση με τις πρόνοιες της σελίδας 3 της Τουρκοβρετανικής συμφωνίας.

Μα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος, δεν έπρεπε να ζητηθεί η συμμετοχή της σε τέτοιες διαβουλεύσεις; Όμως, η εν λόγω επιτροπή βρίσκεται ασφυκτικά υπό την επιρροή των Βρετανών (όπως μας πληροφορεί ο Γιάννος Χαραλαμπίδης) και ο Όλι Ρεν μετατρέπεται σε μεσάζοντα των Τούρκων, ζητώντας από τον Γ.Γ. να διορίσει αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, την ίδια ώρα που και ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητεί αμεσότερη εμπλοκή της Ε.Ε. (Ράδιο Πρώτο 21/11/2007 και 22/11/2007).

2) Προηγήθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο της Ειδικής Εκπροσώπου της Βρετανίας και ιδρυτικού μέλους του Εργατικού λόμπυ «Εργατικοί Φίλοι της Τουρκίας» Τζόαν Ράιαν και οι διάφορες αντικυπριακές συνεντεύξεις της. Καταφέρεται εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αγνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία, αγνοεί την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ανύπαρκτοι γι΄ αυτήν οι 200,000 Ελληνοκύπριοι Πρόσφυγες, οι έποικοι και τα τουρκικά στρατεύματα, ενώ υπερτονίζει και υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Μας μιλά η κα Ράιαν με σιγουριά «για παράθυρο ευκαιρίας, που θα έλθει ΑΜΕΣΩΣ μετά τις εκλογές» και μας τονίζει ότι «θα πρέπει να το αρπάξουμε με τα δύο χέρια».

Μέχρι την ημέρα εκείνη όμως -όπως είπε στην τουρκική ΣΑΠΑΧ- «το ηθικό των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να κρατηθεί ακμαίο»(!) και είναι καιρός «η Βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Ψευδοκράτους» (!). (Διαφ. 7,8,9 – συνεντεύξεις Ράιαν)

3) Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δηλώνει ότι «αξίζει τον κόπο να αναμένουν αυτή την ευκαιρία», που και αυτός βλέπει να έρχεται και που προφανώς θα είναι προς εκπλήρωση των στόχων τους, χωρίς την ίδια ώρα να κρύβει «ποιόν υποψήφιο θα ήθελε να εκλεγεί». (Διαφ. 10 – αναφορές στον τουρκικό Τύπο Λονδίνου)

4) Όλων αυτών, προηγήθηκε -στις ίδιες γραμμές- το άκρως προσβλητικό άρθρο των Morton Abramowitz και Henri Barkey με τιτλο “Cyprus Sabotage”, στην Wall Street Journal της 9ης Οκτωβρίου 2007, ΔΗΛΑΔΗ μερικές μέρες ΜΕΤΑ από το ψήφισμα της Ευρωβουλής, που καλούσε την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο.( Διαφ. 11)

5) Προηγήθηκαν, όμως, και οι συστάσεις της διαβόητης International Crisis Group προς την Ελλάδα και την Κύπρο «να αντικατασταθεί πάραυτα ο σημερινός πρόεδρος με άλλον, που θα δεχθεί να λύσει το Κυπριακό», όπως προφανώς επιθυμεί ο κ. Morton Abramowitz και οι όμοιοι του. Κάτι όμως που απέφυγε να αναφέρει η Wall Street Journal, είναι ότι ο κ. Abramowitz είναι ανώτερο στέλεχος στην ιεραρχία της International Crisis Group, με στενά τουρκικά συμφέροντα και διασυνδέσεις. (Διαφ. 12)

Όλοι αυτοί ΔΕΝ συγχωρούν στον σημερινό Πρόεδρο την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και επικαλούνται το διάγγελμα του.

Αλλά εδώ, αγνοείται κάτι σοβαρότατο: Ότι 11 μέρες ΠΡΙΝ από το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου (που έγινε στις 8 Απριλίου), δηλαδή στις 28 Μαρτίου, η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ είχε δημοσιεύσει την 1η Δημοσκόπηση Κάλπης στην Κύπρο που έδειχνε ότι το 94% καταψηφίζει το Σχέδιο Ανάν και ότι 3 ημέρες ΠΡΙΝ από το διάγγελμα, δηλαδή στις 5 Απριλίου, η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει την δημοσκόπηση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η οποία έδειχνε ότι το 84,7% του Ελληνισμού έλεγε ΟΧΙ! Δηλαδή, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ήδη προαποφασισμένο από τον ΛΑΟ. Εάν δε το τελικό ποσοστό του ΟΧΙ ήταν μόνο 76%, αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιοι πίεσαν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν ΝΑΙ όχι διότι πίστευαν ότι θα κερδίσουν, αλλά απλώς για να πέσει το ποσοστό του ΟΧΙ». (Διαφ. 13)

6) Περισσότερη έμφαση όμως, θα πρέπει να δώσουμε στις προκλητικότατες δηλώσεις του πρώην Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας Jack Straw, τις οποίες η τουρκική στο Λονδίνο ΛΟΝΤΡΑ ΓΚΑΖΕΤΕ πρόβαλε υπερήφανα πρωτοσέλιδα, όταν είπε ότι: Η μεγαλύτερη επιτυχία της σταδιοδρομίας του ως Υπ. Εξωτερικών ήταν «το ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας/Ευρωπαικής ΄Ενωσης» και ο μεγαλύτερος εκνευρισμός του «που δεν κατόρθωσε να τερματίσει την λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» και ομολόγησε ότι «δύο μέρες ΜΕΤΑ το δημοψήφισμα πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από την βρετανική κυβέρνηση για υλοποίηση αυτού του στόχου». (Διαφ. 14)

7) Τέλος, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα της 16ης Νοεμβρίου 2007, μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής, δήλωσαν με σιγουριά στα κατεχόμενα ότι «το πρόβλημα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα υπάρξει δράση μετά τις εκλογές και η πλατφόρμα για λύση θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση». (Διαφ. 15)

Βλέπουμε λοιπόν, μια τροχοδρομημένη και ενορχηστρωμένη εκστρατεία, όπου «όλοι μιλούν με την ίδια κασέτα και όλοι παρουσιάζονται υπέρ-αισιόδοξοι ότι, ΜΕΤΑ τις Προεδρικές Εκλογές, θα καταφέρουν να επιβάλουν αυτά που οι ίδιοι θέλουν, μέσω της Ε.Ε.»!

Εκείνο που θέλουν είναι 2 Κράτη, δηλαδή κάτι χειρότερο της διχοτόμησης και επίσημη αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και είναι ξανά αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν, όπως και όταν πίστευαν ότι θα μας επέβαλλαν το Σχέδιο διάλυσης.

Αγνοούν και πάλι τα συμφέροντα και δικαιώματα του Κυπριακού Λαού, εκτός από εκείνα της μειοψηφίας του 18%, που στην πραγματικότητα έμεινε μόνο 10%, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των γνήσιων Τουρκοκυπρίων. Και σας λέω ότι «οι Τ/κ, όπου κι αν βρίσκονται ΘΑ επανέλθουν», εξ ού και εξασφαλίζουν με τη σέσουλα τα ευρωπαϊκά κυπριακά διαβατήρια, από τα κατά τόπους προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Ας δούμε τώρα, το κύριο θέμα μας: Από που, άραγε, αντλούν όλοι αυτοί οι ξένοι την αισιοδοξία τους;

Ας πάμε κάπου στην Ζυρίχη, που μόνο το όνομα της φέρνει εφιαλτικές ιστορικές αναμνήσεις για την Κύπρο μας, για να διαπιστώσουμε ότι όλες οι ελπίδες των ξένων -και κυρίως των Τούρκων- συνοψίζονται εκεί.

Μια ομάδα από ξένους έχουν εδώ και μήνες αναλάβει να ανασκευάσουν το έκτρωμα διάλυσης και να μας το επαναφέρουν, λίγες μόνο εβδομάδες ΜΕΤΑ από τις Προεδρικές Εκλογές.

Ιδού λοιπόν τα παράθυρα της κας Τζόαν Ράιαν και των συνοδοιπόρων της και ιδού η επαλήθευση της κατά Λόρδο Χάνεϊ υπόσχεσης ότι «εμείς θα το ξαναφέρνουμε μέχρι να το δεχθείτε».

«Η Πρόταση Άουερ για Συντακτική Συνέλευση»

Η ΄Ενωση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου εντόπισε έγκαιρα αυτή την προετοιμασία, την ανέλυσε, την ερμήνευσε και την σχολίασε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Η προετοιμασία αυτή φέρει το όνομα «Πρόταση Άουερ για πορεία προς μια Συντακτική Συνέλευση για την Κύπρο» και η πρώτη αναφορά έγινε σε συνέντευξη του ίδιου του Καθηγητή Ανδρέα Άουερ προς τον δημοσιογράφο Φίλιππο Στυλιανού της αγγλόφωνης εφημερίδα CYPRUS WEEKLY της 6ης Απριλίου 2007.

Η συνέντευξη δόθηκε, μετά από ομιλία του Καθ. Άουερ σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Κυπριακών Ερευνών (ΚΥΚΕΜ) ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, όπου είπε μεταξύ άλλων:

Ότι «η προετοιμασία της Πρότασης ήταν αποτέλεσμα ακαδημαϊκής δουλειάς από τον Ιούνιο του 2006 από το τμήμα του» και ότι «σ’ αυτή την δουλειά αντιπροσωπεύθηκαν σχεδόν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της κυπριακής διένεξης», κατονομάζοντας, πέραν του εαυτού του, τον κ. Ρουσέν Εργκέγκ (του πανεπιστημίου Libre των Βρυξελλών), τον κ. Άριστο Δωρίτη (Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρο), τον Τ/κ κ. Νιαζί Κιζίλιουρεκ (του Πανεπιστημίου Κύπρου), τον κ. Ιμπραχήμ Καπάκλου (του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως), τον κ. Σουλέν Καραπατσάκ (Νομικό Σύμβουλο της λεγόμενης «Τ.Δ.Β.Κ»), τον κ. Γεώργιο Κασιμάτη (του Πανεπιστημίου Αθηνών), τον κ. Νίκο Λαζάρου (της Πανελλήνιας Επιτροπής) και τον Καθ. ‘Αλφρετ Ντε Ζάγιας (πρώην γραμματέα επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών).

Με αυτούς, ο κ. Άουερ κάλυψε -όπως είπε- ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ. Εκτός, βέβαια, από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκύπριους Πρόσφυγες.

Σχετική αναφορά έγινε στο “Κυπριακό Ποντίκι” στις 29 Ιουνίου 2007, καθώς και από την υποφαινόμενη, σε δύο εφημερίδες της ομογένειας του Λονδίνου, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ. (Διαφ. 16)

Και εξοργίζει -κυριολεκτικά- το γεγονός, ότι -ενώ απουσιάζει το επίσημο Κράτος και το 1/3 των Ελληνοκυπρίων που είναι οι Πρόσφυγες- συμμετέχουν ως δήθεν «ενδιαφερόμενα μέρη» ο γνωστός υποστηρικτής και παρευρεθείς στην επίλεκτη συνάντηση της Οξφόρδης τον Φεβρουάριο του 2004 για την ωραιοποίηση του Σχεδίου Ανάν Τ/κ Νιαζί Κιζίλιουρεκ (του Πανεπιστημίου Κύπρου), ο Ιμπραχήμ Καπάκλου (του Πανεπιστημίου Μαρμάρων Κωνσταντινουπόλεως) και ο Σουλέν Καραμπατσάκ (Νομικός σύμβουλος της «Τ.Δ.Β.Κ», στη Λευκωσία)!

Εδώ υπάρχει μια σοβαρή απορία: Πώς δέχθηκαν οι κύριοι Δωρίτης και Λαζάρου (της Πανελλήνιας Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρο) να συμμετέχουν τους τελευταίους 18 μήνες σε μια τέτοια εργασία με ένα Τ/κ και δύο Τούρκους Ανανιστές, ένας εκ των οποίων είναι ο νομικός σύμβουλος του ψευδοκράτους, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και απόντες τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες;

Η επικίνδυνη Πρόταση Άουερ αναλύθηκε, ερμηνεύθηκε και σχολιάστηκε λεπτομερώς από τον νομικό και Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ κ. Πάνο Ιωαννίδη και αυτή η εργασία επισημοποιήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο ως «Η Θέση της ΕΝΩΣΗΣ επί της Πρότασης Άουερ».

Επειδή, όμως, χαρακτηρίζουμε αυτή την Πρόταση ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, οφείλουμε να δούμε λίγο τα γεγονότα:

· 18 μήνες ΜΕΤΑ από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν (τον Οκτώβριο του 2005), η Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρο (που Πρόεδρος της είναι ο κ. Άρις Δωρίτης) παρουσίασε το Διεθνές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (τους 8 Σοφούς, όπως τους αποκάλεσαν), οι οποίοι με Επιστημονική Έκθεση τεκμηρίωσαν και υποστήριξαν και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «το Σχέδιο Ανάν ήταν καταστροφικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Λαό», δικαιώνοντας και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ το ΟΧΙ του 76%.

· 16 μήνες αργότερα (τον Φεβρουάριο του 2007), ο Ελβετός συνταγματολόγος Αντρέας Άουερ (που ήταν από του πρωταγωνιστές της Ομάδας των 8 Σοφών) επανέρχεται -με όλους εκείνους που αναφέραμε- με την «Πρόταση για σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης για την Κύπρο», προδιαγράφοντας ότι «η Πρόταση θα επισφραγιστεί από Επιστημονικό Συνέδριο, που θα γίνει στη Ζυρίχη τον Απρίλιο του 2008» και στη συνέχεια «θα προωθηθεί για ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

· Με βάση την ερμηνεία της ΕΝΩΣΗΣ (την έχετε πάρει όλοι) η Πρόταση Άουερ:

Þ Αποδέχεται ότι «η Κύπρος είναι διαιρεμένη σε δύο οντότητες» και όχι ότι η «Τ.Δ.Β.Κ.» αποτελεί παράνομο καθεστώς, που δημιούργησε η Τουρκική εισβολή και κατοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. (Παρένθεση: Στην ίδια γραμμή, βρίσκονται και οι δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου για το Κυπριακό της Βρετανίας κας Τζόαν Ράιαν).

Προς τούτο, στην Πρόταση Άουερ χρησιμοποιούνται επανειλημμένα όροι όπως «τα υπάρχοντα συντάγματα», «οι συνιστώσες πλευρές», «οι συνιστώσες περιοχές» κλπ, ΔΗΛΑΔΗ ορολογίες που ταυτίζονται πλήρως με την φιλοσοφία «των δύο συνιστώντων Κρατών» του Σχεδίου Ανάν.

Þ Θέλει τις δύο πλευρές να προσέλθουν σε Συντακτική Συνέλευση «ως δύο λαοί προερχόμενοι από δύο χωριστές οντότητες» και όχι ως δύο κοινότητες που ανήκουν σε ένα λαό ενός κράτους,

Þ υποβάλλει ότι «οι Ελληνοκύπριοι θα προσέλθουν στη Συντακτική Συνέλευση, αφού προηγουμένως θα έχουν αναγνωρίσει την T.Δ.Β.Κ.».

Þ δεν εντοπίζει τον παράνομο χαρακτήρα του εποικισμού και ότι αυτός αποτελεί παράνομη μεταφορά πληθυσμού από την εισβολέα Τουρκία, με στόχο την αλλοίωση της πληθυσμιακής αναλογίας.

Þ προετοιμάζει για υπέρβαση των Αρχών Δικαίου

Þ και άλλα πολλά, τα οποία μπορείτε να δείτε στην Μελέτη,

για να καταλήξει να υποβάλει, ότι «η δουλειά της Συντακτικής Συνέλευσης θα είναι η ΔΙΑΛΥΣΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τ.Δ.Β.Κ. και η δημιουργία (δηλαδή η ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗ) ενός ΝΕΟΥ Κράτους».

Με λίγα λόγια, για να συμμετάσχουν οι Ελληνοκύπριοι στην προτεινόμενη Συντακτική Συνέλευση, θα πρέπει πρώτα «να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του Ψευδοκράτους» και μετά «να αποδεχθούν την ΔΙΑΛΥΣΗ της Κυρίαρχης και ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ Ισότιμης Κυπριακής Δημοκρατίας», χάριν της παρθενογένεσης ενός νέου ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ. Την ίδια ώρα, η ΜΟΝΗ αβαρία των Τούρκων θα είναι ότι «θα αποδεχθούν την διάλυση της Τ.Δ.Β.Κ.», δηλαδή ενός ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ που εν πάση περιπτώσει ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Ένα βασικό συμπεράσματα της Μελέτης της ΕΝΩΣΗΣ, είναι ότι «η πρόταση ΜΟΝΟ φραστικά διαφέρει από το απορριφθέν Σχέδιο Ανάν, αλλά είναι και ΠΙΟ ΑΝΗΘΙΚΗ, διότι προτείνεται ΜΕΤΑ από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.»! (Διαφ. 17)

Όλα αυτά ταυτίζονται πλήρως, από την μια με όλα τα προσφάτως δημοσιευόμενα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη με την ρατσιστική γραμμή που ακολουθούν οι Τούρκοι σε όλα τα επίπεδα. Και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά, όταν απαιτείται η αναγνώριση των τετελεσμένων μιας ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ εισβολής και μιας ΠΑΡΑΝΟΜΑ συνεχιζόμενης κατοχής.

Όμως, ας δούμε και λίγο την συνέχεια:

Προ μερικών ημερών -στις 5 Νοεμβρίου 2007- οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ κύριοι Πάνος Ιωαννίδης και Οδυσσέας Αγγελίδης ζήτησαν και συναντήθηκαν στην Ζυρίχη με τους δύο κύριους συνεργάτες του Καθηγητή Άουερ στην διοργάνωση του Συνεδρίου του Απρίλη (την Ελληνίδα Δρα Βασιλική Τρίγκα και τον Ισπανό Δρα Φερνάντο Μεντέζ). Ο ίδιος ο Καθ. Άουερ ΔΕΝ μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω οικογενειακού προβλήματος.

Κατά τις 5 ώρες της συνάντησης -τόσο με γραπτό Υπόμνημα, όσο και με εξαντλητικές επεξηγήσεις- οι εκπρόσωποι μας:

· Τεκμηρίωσαν ότι η Πρόταση Άουερ επαναφέρει πλήρως την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Σχεδίου Ανάν και ότι ένα τέτοιο 2ο ΛΑΘΟΣ οφείλει να προληφθεί.

· Προειδοποίησαν ότι, ΕΑΝ το Συνέδριο του Απρίλη καταλήξει σε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ θέσεις με βάση την Πρόταση Auer και ΕΑΝ όλα αυτά τα πράγματα προωθηθούν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, για να αποτελέσουν «την νέα του Πρόταση για Λύση του Κυπριακού», η όλη υπόθεση θα εξελιχθεί σε ένα πολύ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ εγχείρημα, διότι:

Þ Οι ενέργειες τους θα τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης από τους εντός και εκτός Κύπρου επιτήδειους,

Þ θα υποσκάψουν τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβερνήσεως για μια δίκαιη και βιώσιμη Λύση με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής, τις αποφάσεις των Η.Ε. και τις Αρχές της ΕΕ,

Þ θα σύρουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια νέα περιπέτεια «τύπου Ανάν»,

Þ θα υποχρεώσουν τον νόμιμο Κυπριακό Λαό σε απόρριψη της προσπάθειας,

Þ και θα αφήσουν εκτεθειμένους ΤΟΣΟ τους ίδιους ως Επιστήμονες, ΟΣΟ και όλους εκείνους που ευρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια.

· Τέλος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ δήλωσαν ότι «πολλά από τα ονόματα που προδιαγράφονται να συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη είναι ύποπτα» και ότι «η συμμετοχή της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ στο Συνέδριο του Απρίλη είναι επιβεβλημένη, διότι ΔΕΝ νοείται να απουσιάζουν εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες αυτών των ενεργειών».

Οι 2 επιστήμονες της Ομάδας Άουερ φαίνεται να ΑΝΗΣΥΧΗΣΑΝ από τα όσα άκουσαν, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ τους εκπροσώπους μας ότι «θεωρούν το Σχέδιο Ανάν ΝΕΚΡΟ και ότι θεωρούν τις ενέργειες τους ως «καθαρά επιστημονικές και όχι πολιτικές» και ΔΗΛΩΣΑΝ ότι «η Πρόταση Άουερ είναι απλώς ένα προσχέδιο και θα ανακατασκευαστεί στα πλείστα του σημεία». Ταυτόχρονα, ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ την συμμετοχή της ΕΝΩΣΗΣ στο Συνέδριο που θα γίνει στη Ζυρίχη τον Απρίλιο.

Πρέπει όμως, να δούμε και με ποίους συνεργάζεται η ομάδα του καθηγητή ΄Αουερ, για να κρίνουμε τουλάχιστο την ορθότητα της ΔΗΛΩΣΗΣ των εκπροσώπων μας ότι «ΠΟΛΛΟΙ από αυτούς τους Συνεργάτες είναι ύποπτοι» και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα:

Χρήσιμες διασυνδέσεις (Useful links) – ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Διαφ. 18)

Η ιστοσελίδα για την Συντακτική Συνέλευση για την Κύπρο (Constitutional Convention for Cyprus) του Κέντρου Άμεσης Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μας αποκαλύπτει ως χρήσιμες διασυνδέσεις:

Η 1η διασύνδεση της Ομάδας Άουερ είναι η CyprusPolls-Alexandros Lordos (www.cypruspolls.org), η οποία ασχολείται με «έρευνες για μια συνολική Λύση του Κυπριακού Προβλήματος». Φαίνεται να συνεργάζεται και με το Γουίλτον Πάρκ του Βρετανικού Υπ. Εξωτερικών, το οποίο στις 17 Φεβρουαρίου 2005 ασχολήθηκε με πόρισμα της CyprusPoll, βάσει του οποίου «ένα λογικό ξαναγράψιμο του Σχεδίου Ανάν με ειδικό τρόπο, θα έχει δυνατές πιθανότητες αποδοχής από αμφότερες τις κοινότητες σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα»! (Διαφ. 19) – Μήπως το «ξαναγράψιμο με ειδικό τρόπο» είναι η Πρόταση Άουερ που αποκάλυψε με την Μελέτη της η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ;

Η 2η διασύνδεση της Ομάδας Άουερ είναι η Cyprus Policy Center (www.cpc.emu.edu.tr/) ή -όπως ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ αποκαλείται- «το Κυπριακό Κέντρο Πολιτικής», το οποίο εδρεύει στα κατεχόμενα, στην διεύθυνση του ούτω καλούμενου «Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου» (Καζιμάγουσα Μερσίνη 10 Τουρκία).

Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι τουρκική και Ιδρύθηκε ως δεξαμενή σκέψης (think-tank) τον Νοέμβριο του 2004, σε συνεργασία με το τουρκικό «ARI Movement» και με σκοπό να δίνει πολιτική γραμμή στους Τουρκοκύπριους για το Κυπριακό, να κάνει «λόμπυ στο εξωτερικό για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης του Τουρκοκυπριακού Λαού», να αναπτύσσει σχέσεις μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα.

Διευθυντής του είναι ο Δρ. Αχμέτ Σοζέν. (Διαφ. 20) O ίδιος εκείνος, που έλαβε μέρος στο συνέδριο της Οξφόρδης τον Φεβρουάριο του 2004 για ωραιοποίηση του Σχεδίου Ανάν, μαζί με τον Νιαζί Κιζίλιουρεκ, τον Τουμάζο Τσελεπή (του ΑΚΕΛ), τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την Καίτη Κληρίδου, τον Αχιλλέα Δημητρίαδη, την Μαίρη Σάουθκοτ (του Εργατικού Κόμματος και τάχατες «Φίλων της Κύπρου»), εκπροσώπους του Φόρειν΄Οφις και άλλους. Ο πλήρης κατάλογος υπάρχει εδώ – (Διαφ. 21)

Οι διασυνδέσεις του Δρα Αχμέτ Σοζέν και του λεγόμενου Κυπριακού Κέντρου Πολιτικής είναι:

Το Τουρκικό Υπ. Εξωτερικών, τα ψευδουπουργεία εξωτερικών και άμυνας του κατοχικού καθεστώτος, το «ΤUSIAD» (δηλαδή ο οργανισμός τουρκικών εμπορικών οργανώσεων που σχετίζεται άμεσα με την τουρκική κυβέρνηση), το «ARI MOVEMENT» (πρόκειται για τουρκική κίνηση με σκοπό την επιμόρφωση των νέων για την τουρκική πολιτική και υπεράσπιση των τουρκικών θέσεων στα διεθνή φόρουμ), το «US PEACE INSTITUTE» (δηλαδή το «Αμερικανικό Ινστιτούτο Ειρήνης», το οποίο έχει χρηματοδοτήσει πολλές επανα-προσεγγιστικές συνάξεις στο Κέμπριτζ της Αγγλίας και στην Ουάσιγκτον με τίτλο «Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για λύση του Κυπριακού – Επίλυση διενέξεων (conflict resolution, και το «THE INSTITUTE FOR MULTI-TRACK DIPLOMACY», το οποίο σχεδίασε, επέβλεψε και χρηματοδότησε μαζί με άλλους (από την δεκαετία του 1990) τις λεγόμενες επανα-προσεγγιστικές συνάξεις στην Οξφόρδη της Αγγλίας, που υπερηφανεύεται ότι «οι συμμετέχοντες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αυτο-ονομάζονται Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ».

Επίσης, το «Τουρκικό Κυπριακό Κέντρο Πολιτικής» συνεργάζεται στενά και με την τουρκοκυπριακή πολιτική οργάνωση του ψευδοκράτους «Εμπάργκοτ», που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2005 με παράρτημα στα κατεχόμενα, ειδικά για να προωθεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους, τις απευθείας πτήσεις και την προβολή της ΔΗΘΕΝ απομόνωση των Τουρκοκυπρίων ως «ρατσισμό», σε αντιπερισπασμό την δικής μας θέσης για την τουρκική εισβολή, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Είναι η ίδια Οργάνωση, που ζήτησε γραπτώς από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Βρετανίας να εγκαταλείψουμε το σύνθημα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΙΟΤΙ διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα και προσβάλλονται οι Τουρκοκύπριοι! ( Διαφ. 22)

Σύμβουλοι του λεγόμενου Κυπριακού Κέντρου Πολιτικής, ΔΗΛΑΔΗ της συγκεκριμένης διασύνδεσης της Ομάδας Άουερ, είναι ο Ιλτερ Τουρμέν (πρώην Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας), ο Ερκούν Ολκούν (πρώην ψευδο-υφυπουργός του ψευδο-προέδρου των κατεχομένων), ο Οζντέμ Σανπέρκ (πρώην υφυπουργός του Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας), ο Κεμάλ Κοπρουλού (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κινήματος ARI) και ο Κεμάλ Ντερβις. (Διαφ. 23)

Η 3η διασύνδεση της Ομάδας Άουερ είναι η SEESOX (South East European Studies at Oxford, www.sant.ox.ac.uk/esc/sessox, δηλαδή το Τμήμα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Κολλεγίου St. Antony, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η SEESOX υπήρξε το εκπαιδευτήριο για την ωραιοποίηση του Σχεδίου Ανάν, είναι από τους πυρήνες για την προώθηση της αλλαγής των ιστορικών βιβλίων χωρών των Βαλκανίων και πρωτοστατεί με σεμινάρια στην προώθηση της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.

Επικεφαλής της SEESOX είναι ο o Δρ. Όθων Αθανασάκης, ένας από τους τρεις «ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ», οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2004 -σε κλειστή συνεδρία στην Οξφόρδη και με την εποπτεία του Βρετανικού Υπ. Εξωτερικών που σχεδίασε το Σχέδιο Ανάν- έδωσαν τις τελευταίες οδηγίες σε έμπιστους Ανανιστές (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους), για ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ωραιοποίησης και υποστήριξης του Σχεδίου Ανάν, εν όψει του Δημοψηφίσματος.

Ο Δρ. Αθανασάκης -μεταξύ άλλων- υπήρξε «Ειδικός για Ευρωπαϊκά Θέματα στο Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών (1994-1997)», καθώς και «Ακόλουθος για Ευρωπαϊκά Θέματα στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου (1997-1998)» και συμμετέχει τακτικά στα φιλοτουρκικά σεμινάρια μιας άλλης αγγλο-προωθούμενης ομάδας στο Λονδίνο της λεγόμενης «Επιτροπής για ελληνικές, τουρκικές και κυπριακές υποθέσεις», η οποία προωθεί τουρκικούς και βρετανικούς στόχους και σχέδια και της οποίας ΔΥΣΤΥΧΩΣ πρωτοστατεί ένας «δικός μας», ο επιστήθιος φίλος του Ραούφ Ντενκτάς κ. Ζήνων Σταυρινίδης.

Δεύτερη στην Ομάδα Αθανασάκη για ωραιοποίηση και προώθηση του Σχεδίου Ανάν ήσαν η Δρ. Kalypso Aude Nicolaides (συμπρόεδρος της SEESOX με τον Δρ. Αθανασάκη), η οποία διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου επί Ευρωπαικών Θεμάτων, κατά τα έτη 1996-7 δούλεψε με τον κ. Παπανδρέου για την Συνθήκη του Άμστερταμ και συντόνιζε τις συμμετοχές συναδέλφων της του Πανεπιστημίου του Χάρβαρτ, κατά τα έτη 2002-2003 προήδρευε της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων που συμβούλευαν τον Γιώργο Παπανδρέου για το μέλλον της Ευρώπης και σήμερα η Δρ. Καλυψώ Νικολαίδου συμμετέχει στην προσπάθεια Άουερ και θα είναι μια από τους Ομιλητές στο Συνέδριο της Ζυρίχης του Απρίλη, για την προπώθηση Συντακτικής Συνέλευσης για την Κύπρο. (Διαφ. 24)

Τρίτος και τελευταίος «διαφωτιστής» της Ομάδας Αθανασάκη της Οξφόρδης, είναι ο Δρ. Giles Bertrand (πρώην μέλος της SEESOX), του οποίου αξίζει να αναφερθεί η αναφορά στην αλλαγή των ιστορικών μας βιβλίων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν, όπου μας είπε:

Κατ΄αρχάς, τα σχολικά βιβλία πρέπει να ξαναγραφούν από την αρχή, από ανεξάρτητους ιστορικούς, για να αποφευχθεί εκείνο που γίνεται στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου τα παιδιά των Κροάτων μαθαίνουν μια ιστορική εκδοχή, των Μουσουλμάνων άλλη και των Σέρβων μια Τρίτη, όλες εθνικιστικές, Η «Βάση της Συμφωνίας (του Σχεδίου Ανάν)» εισηγείται την δημιουργία μιας Επιτροπής Συμφιλιώσεως, που θα διοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα (των Ηνωμένων Εθνών). Η Επιτροπή θα μπορεί μόνο «να προβαίνει σε εισηγήσεις» και να δίδει «κατευθυντήριες γραμμές» για σχολικά βιβλία, ένα θέμα που ανάγεται στην εξουσία των «συνιστώντων κρατών»... (Διαφ. 25)

Και το επιστέγασμα: Υψηλός Προστάτης (πάτρωνας) της SEESOX είναι ο τελευταίος κυβερνήτης του Χόνγκ Κόνγκ και πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανός Συντηρητικός Λόρδος Κρίς Πάττεν από τους ανώτερους αξιωματούχους της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων (International Crisis Group). (Διαφ. 26)

Τέλος, η 4η διασύνδεση της Ομάδας Άουερ είναι η Europe for Cyprus (www.efc.org.gr), δηλαδή η Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση στην Κύπρομε Πρόεδρο τον κ. Άρι Δωρίτη.

H ιστοσελίδα της Επιτροπής «έχει παγώσει», στην ένδειξη «Διοικητικό Συμβούλιο» και αναφορικά με το θέμα Άουερ/Συντακτική Συνέλευση, οι τελευταίες πληροφορίες είναι ότι οι πάλαι ποτέ Σύμβουλοι έχουν διασπαστεί, μερικοί συνεργάζονται με την Ομάδα Άουερ, κάποιοι έχουν αποκλειστεί και άλλοι ΔΕΝ έχουν ιδέα «περί τίνος πρόκειται» και ότι τόσο ο Καθ. Άουερ όσο και ο κ. Δωρίτης δρουν αυτόβουλα, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους.

Μετά από την αφύπνιση που προκάλεσε η αντίδραση της ΕΝΩΣΗΣ, φαίνεται ότι «η Επιτροπή θα κληθεί να συνεδριάσει εντός των ημερών, όπου για πρώτη φορά θα ασχοληθεί εν σώματι για το θέμα και ίσως πάρει αποφάσεις... (Διαφ. 27)

Ανακεφαλαιώνοντας την πολύ σοβαρή πτυχή των τεσσάρων ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ της Ομάδας Άουερ, βλέπουμε ότι «η μία είναι καθαρά τουρκική, οι άλλες δύο ήσαν ανέκαθεν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και η τελευταία παραπαίει».

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι κυρίως ενδιαφερόμενοι -ΔΗΛΑΔΗ οι Πρόσφυγες- απουσιάζουν πλήρως.

Η Ομάδα Άουερ συνεργάζεται με τον Νομικό Σύμβουλο του Ψευδοκράτους, αλλά ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ επαφή έχει...με την Κυπριακή Δημοκρατία!

Η μόνη που έγινε, ήταν η συνάντηση του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΕΝΩΣΗΣ με τους συνεργάτες του Καθ. Άουερ, ΜΕΤΑ που το ζήτησαν επιτακτικά και ΜΕΤΑ που θορυβήθηκε η Ομάδα Άουερ από την σφοδρότητα της αντίδρασης.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και στον Κατάλογο των Επιστημόνων, που προαλείφονται να συγκροτήσουν το 2ήμερο Συνέδριο στη Ζυρίχη (4+5 Απριλίου 2008): (Διαφ. 28 - κατάλογος)

Συμμετέχουν Καθηγητές από Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία και ΗΠΑ. Βεβαίως, ΚΑΝΕΝΑΣ Καθηγητής από την Κύπρο, πλην ενός. Ποιού; Του Δρα Αχμέτ Σοζέν, από το ΠΑΡΑΝΟΜΟ Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στην Αμμόχωστο.

Ο Δρ. Αχμέτ Σοζέν είναι ο επικεφαλής της τουρκικής προπαγάνδας εναντίον της Υπόθεσης της Κύπρου. Η συμμετοχή του στο Συνέδριο, μαζί με τις άλλες ύποπτες συμμετοχές (Καλυψώ Νικολαΐδου κλπ), προδιαγράφει και τα Πορίσματα του Συνεδρίου....

Υπάρχουν ΒΑΣΙΚΑ ερωτήματα, που η Ομάδα Άουερ πρέπει να απαντήσει:

Γιατί οι διασυνδέσεις και συνεργάτες της Ομάδας Άουερ στην πλειοψηφία τους είναι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν;

Γιατί κλήθηκαν τόσοι και τόσοι (μέχρι και ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ από το Ψευδοκράτος) και ΚΑΝΕΝΑΣ από το επίσημο Κράτος και τους Πρόσφυγες; Ευτυχώς που τους πρόλαβε η ΕΝΩΣΗ και απαίτησε την συμμετοχή της. Θα είναι βαρύς και σοβαρότατος ο ρόλος της στην Ζυρίχη, ανάμεσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον...

Γιατί, αφού δηλώνουν ότι «οι προθέσεις τους είναι καθαρά επιστημονικές και όχι πολιτικές, το Πόρισμα του Συνεδρίου θα προωθηθεί στα Ηνωμένα Έθνη για τα περαιτέρω; Εδώ η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ δεν αρκεί. Πρέπει να παρέμβει στα τεκταινόμενα και η Κυπριακή Κυβέρνηση, με έρεισμα την βροντερή εντολή που πήρε από το 76% του Λαού στις 24 Απριλίου, 2004.

ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΜΕ λοιπόν, ότι το θέμα είναι περισσότερο από σοβαρό και οι έγκαιρες ενέργειες της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ αδιαμφισβήτητα ήσαν καίριες. Ορθά ερμήνευσε την όλη υπόθεση, ορθότατα αντέδρασε και -ίσως για πρώτη φορά- υπάρχει η ελπίδα ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ την επόμενη φωτιά, παρά να τρέχουμε μετά και -ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ- να την σβήσουμε...

Αγαπητοί μου,

Το Κυπριακό είναι θέμα βάναυσης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας και η λύση του πρέπει να βασίζεται στην ΑΝΑΚΤΗΣΗ αυτών ακριβώς των δικαιωμάτων.

Επομένως, η λύση για να είναι δίκαιη και διαρκής στο χρόνο, πρέπει να προνοεί την αποχώρηση όλων των ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ στρατευμάτων, όλων των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ κουβαλητών και την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.

Μια λύση, που -όπως κι αν ονομάζεται- θα βασίζεται στις Θεμελιώδης Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΧΩΡΙΣ αποκλίσεις. Γι’ αυτό και ΟΡΘΑ προσέθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην συμφωνία της 8ης Ιουλίου την προϋπόθεση «του σωστού περιεχομένου», αν και -πιστεύω- πως ΔΕΝ είναι αρκετό. Επιβαλλόταν εδώ και χρόνια, μια ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αλλά αυτό, προϋποθέτει απόλυτη ενότητα δυνάμεων, κάτι που δυστυχώς ΔΕΝ κατορθώσαμε ακόμα...

Ένα, όμως, ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ και πρέπει όλοι να το καταλάβουν:

Κάθε «λύση» που θα μας ξαναζητήσουν να δεχθούμε και που ΔΕΝ θα σέβεται τις Αρχές Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει ΗΔΗ απορριφθεί με το Δημοψήφισμα του 2004.

ΑΥΤΟ εννοούσε και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, όταν 13 μέρες πριν τον θάνατό του ΔΗΛΩΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ «την ανάγκη για αλλαγή της πορείας του μακροχρόνιου και την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση της εισβολής και κατοχής, με ΣΤΟΧΟ την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ». (Διαφ. 29)

Δυστυχώς όμως, εμείς χάνουμε 10 μήνες για πρωτοφανείς, τριτοκοσμικές και βλαβερές για το Κυπριακό Ζήτημα προεκλογικές εκστρατείες, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι δουλεύουν μέρα και νύχτα και με κάθε μέσο για να διαφωτίσουν και να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το παγκόσμιο για τα δικά τους συμφέροντα...

Μακαριότατε,

Πληροφορηθήκαμε με ανακούφιση τις ενέργειες σας στις Βρυξέλλες, με στόχο την έναρξη -επί τέλους- μιας αποτελεσματικής διαφωτιστικής προσπάθειας για την Κύπρο, στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας συγχαίρουμε και υπερθεματίζουμε αυτή την προσπάθεια, προσβλέποντας σε σύντομα αποτελέσματα.

Ως μέλος και εγώ της Ομογένειας, σας διαβεβαιώνω, Μακαριότατε, ότι παρακολουθούμε, καταγράφουμε και υποστηρίζουμε την γνήσια και πατριωτική σας στάση έναντι του Κυπριακού μας προβλήματος, ΔΙΟΤΙ γνωρίζουμε πόσο θεωρούν σημαντικό τον λόγο της Εκκλησίας της Κύπρου οι ξένοι. Και ήταν δυστυχώς προς όφελος των Εχθρών μας όλο εκείνο το διάστημα που η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου έμεινε ακέφαλη, λόγω της ασθένειας του προκατόχου σας. Η απουσία του στο εθνικό μας θέμα ήταν αισθητή, ιδιαίτερα όταν διαφάνηκαν φιλο-Ανανικές τάσεις και στους κόλπους της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό και χαιρόμαστε, που η αντικατάσταση του Προκαθημένου έγινε από Άξιο συνεχιστή της ΟΡΘΗΣ Εθνικής Πολιτικής.

Μακαριότατε,

Ας μου επιτραπεί η εκμετάλλευση αυτής της ευκαιρίας, για να θίξω ένα τελευταίο θέμα:

Η Ομογένεια μας μπορεί να ξεπερνά τις 300,000 και να διαθέτει αξιοσέβαστο αριθμό μορφωμένων και επιτυχημένων σε όλους τους τομείς, ΑΛΛΑ υστερούμε σε δύο πολύ σημαντικούς για το Εθνικό μας Θέμα τομείς: Στην ύπαρξη δυναμικής Ηγεσίας και στην Διαφώτιση.

Η μεν Ηγεσία (της ούτω καλούμενης Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας), νοσεί από κομματικά σύνδρομα, και επικίνδυνες διασυνδέσεις με το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα, η δε Διαφώτιση είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, χωρίς ένα στοιχειώδες Γραφείο Διαφώτισης για την αντιμετώπιση της ανελέητης τουρκικής και βρετανικής προπαγάνδας σε βάρος των δικαίων μας.

Και ενώ ΔΕΝ έχουμε τα μέσα αντιμετώπισης των υπαρκτών Εχθρών μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους «έσωθεν Εφιάλτες», με φαινόμενα όπως εκείνο του νέου Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας, που μας απαγόρευσε στη Διαδήλωση της 15ης Νοεμβρίου 2007 το σύνθημα «ΕΞΩ οι βάρβαροι κατακτητές από την Κύπρο» γιατί τάχατες είναι ρατσιστικό, όταν -την ίδια ώρα- οι Τούρκοι δίπλα μας φώναζαν «η Κύπρος είναι τουρκική» με σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας ΚΑΙ ΛΗΣΜΟΝΩΝΤΑΣ ότι οι πρώτοι που αποκάλεσαν τους Τούρκους «Βάρβαρους» ήσαν οι ίδιοι οι Άγγλοι δημοσιογράφοι, αυτόπτες μάρτυρες των βαρβαροτήτων τους στην “Σάν”. (Διαφ. 30 - Barbarians)

Ειδικά στο Λονδίνο, Μακαριότατε, ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργηθεί αμέσως Γραφείο Διαφώτισης της βρετανικής κοινής γνώμης και των Μέσως Μαζικής Ενημέρωσης, για την σωστή διάσταση του Κυπριακού Θέματος, στελεχωμένο από ανθρώπους που να γνωρίζουν την αγγλική νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης της βρετανικής πολιτικής ζωής.

Είναι με ΛΥΠΗ που πρέπει να πω, ότι 10ετίες ολόκληρες η Κύπρος ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ αυτό το ελάχιστο μέσο, αφήνοντας ανενόχλητους τους όποιους ΑΣΧΕΤΟΥΣ να λυμαίνονται το μέλλον μας, στρατολογώντας για την προπαγάνδα τους ανώτερους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, μέχρι και τον πρώην Αρχηγό των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρέτησε και στην Κύπρο. (Διαφ. 31)

Θα είμαστε διαρκώς στην διάθεση σας, Μακαριότατε, για κάθε λεπτομέρεια και για κάθε υποστήριξη των δικών σας ενεργειών.

Εύχομαι ο στόχος μας απ’ εδώ κι εμπρός να είναι ένας και μοναδικός: Πως να ξανακερδίσουμε την πατρίδα μας. Δίχως εφιάλτες, διχοτομικά σχέδια και ψευδο-επαναπροσεγγίσεις, ΑΛΛΑ επιμένοντας σε αρχές και απαιτώντας την εφαρμογή τους.

Οφείλουμε ΟΛΟΙ μας να αφιερώσουμε χρόνο, για το καλό του Τόπου μας. Να διαμαρτυρηθούμε ΟΜΑΔΙΚΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ -Πρόσφυγες και μη- στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και όπου χρειαστεί. Δεν είναι δύσκολο, ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι ήδη βρίσκονται στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από θύτες μετατρέπονται σε ΔΗΘΕΝ θύματα, εκμεταλλευόμενοι την απουσία μας. (Διαφ. 32 και 33)

Αγαπητοί μου Συμπατριώτες,

Θα ήθελα να τελειώσω αυτή την παρουσίαση, με λίγα λόγια από το πρόσφατο βιβλίο «Δύναμη» του κ. Κωστή Κατζηκωστή, του συγκροτήματος ΔΙΑ, που με αποφασιστικότητα τήρησε την ΟΡΘΗ στάση και αγωνίστηκε για την απόρριψη του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν:

«... Η ΔΥΝΑΜΗ των σύγχρονων όπλων, η ΔΥΝΑΜΗ της Οικονομίας, η ΔΥΝΑΜΗ της Διπλωματίας και η ΔΥΝΑΜΗ της Βούλησης του Λαού για επιβίωση και ελευθερία είναι η μόνη ελπίδα. Η μόνη ελπίδα για την αναγκαία υπομονή, την απαραίτητη αντοχή, την δέουσα αντίσταση. Η δύναμη της πολύπτυχης αυτής ΔΥΝΑΜΗΣ, είναι η μόνη συνταγή για αναζήτηση (χωρίς απειλές και εκβιασμούς) λειτουργικής, δημοκρατικής Ευρωπαϊκής λύσης του ενωμένου Κυπριακού Κράτους... Συνεπώς, οποιαδήποτε συμφωνία τουρκεύει την Κύπρο, δεν μπορεί να είναι λύση. Είναι διάλυση... Είναι εξευτελιστική, όχι για τη γενιά μας μόνο. Είναι υβριστική και για τους νεκρούς των Ελλήνων της Κυπριακής Ιστορίας... Πρέπει να αρχίσει νέα ιστορική πορεία, με γνώση και επίγνωση. Με καθαρό στόχο και καθαρή στρατηγική. Με ατσάλινη βούληση αντίστασης και πίστη ελευθερίας».

Σας ευχαριστώ, και σύντομα - απελευθέρωση.

Φανούλα Αργυρού – Λευκωσία 1/12/2007Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην κυρία Φανούλα για το έργο που επιτελεί!
Το Σχέδιο Ανάν δεν είναι παρελθόν, όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι.
Είναι εδώ και θα το βρούμε ξανά μπροστά μας σύντομα!
Ας είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση!