Πηγή: Πρώτο Θέμα
Η απόφαση της κυβέρνησης του Κιργιστάν για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης Μανάς προκαλεί αναστάτωση και αποσταθεροποίηση στο Πεντάγωνο, καθώς ανατρέπει κρίσιμους σχεδιασμούς για τη συνέχεια των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ανακοινώσει την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατά 30.000 άνδρες και η βάση Μανάς που προσφέρει ανεφοδιασμό στα μαχητικά και στα βομβαρδιστικά, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ως στρατηγικό σημείο, ιδίως μετά την αστάθεια που επικρατεί στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.
Εκτός της στρατιωτικής αξίας το Κιργιστάν αποτελούσε και τεράστιο πολιτικό κέρδος για τις ΗΠΑ που κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Μπους-Τσένι, είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν ισχυρή παρουσία στις χώρες της Κεντρ. Ασίας και ιδιαίτερα στις πρώην σοβιετικές.
Το Κρεμλίνο απάντησε στη διαφαινόμενη απειλή από την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία, με στρατηγική κίνηση στη σκακιέρα των ισορροπιών και «κανόνισε» με αριστοτεχνικό τρόπο το κλείσιμο της βάσης Μανάς.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Μόσχα ανακοίνωσε ότι το τεράστιο δάνειο που παραχώρησε στο Κιργιστάν δεν έχει σχέση με την κατάργηση της αμερικανικής βάσης Μανάς και παράλληλα προσφέρει στις ΗΠΑ το ρωσικό έδαφος και τον εναέριο χώρο για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Η Ρωσία που κάποτε είχε εισβάλλει στο Αφγανιστάν διατηρεί τα δικά της σημαντικά συμφέροντα για τον έλεγχο της Κεντρ. Ασίας και με τον αποκλεισμό των Αμερικανών από το Κιργιστάν κερδίζει συμμετοχή στους σχεδιασμούς και ρόλο στις εξελίξεις.
Την απόφαση για το κλείσιμο της βάσης Μανάς σχολίασε και το Πεκίνο σε μια ασυνήθιστη κίνηση για εσωτερικά θέματα άλλων χωρών και σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται η ανησυχία που υπήρχε από την παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή.
Τ Κιργιστάν και η Κίνα έχουν κοινά σύνορα μήκους 700 χιλιομέτρων ενώ είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που αντισταθμίζει την αμερικανική επιρροή στην Ασία.