Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Ο Ανάν made in China εμφανίζεται...


Ξεκάθαρα ανοιχτό χαρακτηρίζει το παράθυρο ευκαιρίας για τους Κυπρίους να επιλύσουν το κυπριακό πρόβλημα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφορεί σήμερα.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρεί το ότι «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν στη συνάντησή τους στις 23 Μαϊου, ένα ευρύ περίγραμμα μιάς λύσης, βασισμένης σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προσδιορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και ένα συνεταιρισμό αποτελούμενο από μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, όπως και μία τουρκοκυπριακή συστατική πολιτεία και μία ελληνοκυπριακή συστατική πολιτεία, με ίσο καθεστώς».

Σημειώνει ότι «Η σχεδιασθείσα συνάντηση μεταξύ των ηγετών στο δεύτερο ήμισυ του Ιουνίου ίσως αποδειχθεί ζωτική. Είμαι έντονα δεσμευμένος στο να τους βοηθήσω να προχωρήσουν προς επίσημες συνομιλίες, όσο πιο γρήγορα και ομαλά γίνεται και προτίθεμαι να διορίσω ειδικό σύμβουλο στην κατάλληλη στιγμή. Θα τηρώ το συμβούλιο ενήμερο για τις περαιτέρω εξελίξεις και την πρόοδο, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης για τη διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο, αναφέρεται σε διάφορα μικρο-περιστατικά που σημειώθηκαν. Ιδιαίτερα σ' ότι αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Ταύρος» εκφράζει την ελπίδα όπως μελλοντικά οι πλευρές αποφύγουν να τις πραγματοποιήσουν, «καθώς παρόμοια αυτοσυγκράτηση θα βοηθήσει στην περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης».


Άραγε οι μεγάλες δυνάμεις και ο κατευθυνόμενος πλέον ΟΗΕ κατάλαβαν το λάθος τους το 2004 και θα φροντίσουν τώρα να βρεθεί μια δίκαιη λύση;
Ή δεν μετάνοιωσαν καθόλου και ζητούν τώρα και τα ρέστα για το δημοψήφισμα του 2004;

Οι ορολογίες που χρησιμοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ μας παραπέμπουν στο σχέδιο Ανάν. Να κάνουμε κι άλλη υπομονή για να δούμε αν στα κινέζικα σημαίνουν κάτι διαφορετικό;