Το φιάσκο με την παράδοση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τουρκικές Αρχές το 1999 - υπόθεση που στιγμάτισε τη χώρα μας διεθνώς- θα ζωντανέψει και πάλι ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εννέα χρόνια μετά την παράδοσή του στην τουρκικές Αρχές, και από τότε κρατούμενος σε απομόνωση στις Φυλακή του Ιμραλί, κατέθεσε αγωγή κατά του ελληνικού κράτους. Με την αγωγή του ζητεί να του αναγνωριστεί δικαστικά «η ευθύνη του ελληνικού κράτους για την παράδοσή του στην Τουρκία το 1999 και να του επιδικαστεί συμβολική αποζημίωση υπέρ του αγώνα του κουρδικού λαού». Πρόκειται για ποσό που ανέρχεται στα «20.100 ευρώ - το ελάχιστο για θεμελίωση της αρμοδιότητας του τριμελούς διοικητικού Πρωτοδικείου.
Σε ανακοίνωση, που υπογραφεί ο κ. Γιάννης Ραχιώτης, πληρεξούσιος δικηγόρος του Κούρδου ηγέτη, αναφέρεται ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ερχόμενος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1998 έλαβε έμμεσες παραπλανητικές από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα του δοθεί πολιτικό άσυλο. «Παραπλανήθηκε επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της (της Ελλάδας) ότι δήθεν μεριμνούν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε άλλες χώρες και εν τέλει σε συνεργασία με άλλες χώρες τον παρέδωσε (η Ελλάδα) στην Τουρκία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην αγωγή του υποστηρίζει ότι: «Η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές και το εσωτερικό της δίκαιο αρνούμενη να τηρήσει τη νομοθεσία για το πολιτικό άσυλο», και ότι τον εξέθεσε «σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του, με την παράδοσή του στην Τουρκία όπου στερήθηκε την ελευθερία του, καταδικάστηκε σε θάνατο και έκτοτε υφίσταται το βασανιστήριο της απομόνωσης».
Κλειδωμένος σε ένα κελί και απομονωμένος πλην ελαχίστων επαφών με συγγενείς του, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν «από την παράδοσή του στην Τουρκία -από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα- τον Φεβρουάριο του 1999» κρατείται στη Φυλακή του νησιού Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Είναι ο μοναδικός κρατούμενος και, σύμφωνα με την ανακοίνωση «απαγορεύεται να μιλά με οποιανδήποτε, 23 ώρες την ημέρα». Κρατείται κλειδωμένος σε ένα κελί, δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και ελάχιστες επισκέψεις από δικηγόρους και συγγενείς επιτρέπονται. Εχει περιορισμένο αριθμό βιβλίων, δεν έχει τηλεόραση και ακούει ραδιόφωνο συντονισμένο υποχρεωτικά στον κρατικό σταθμό. Από εφημερίδες τού επιτρέπεται να διαβάσει μόνο επιλεγμένα αποσπάσματα.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι τουρκικές Αρχές αρνούνται να του επιτρέψουν να συναντήσει Ελληνα δικηγόρο με το ψευδές πρόσχημα της έλλειψης αμοιβαιότητας.