Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008

Διαμάχη Σύνδεμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ και ΑΚΕΛ

Ανακοίνωση Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59

20 Οκτ.2008
«Θέλουν να μας κάμουν ραγιάδες»

Σε δριμεία επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ προβαίνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959. Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «στο ΑΚΕΛ δεν νιώθουν καθόλου Έλληνες, γι' αυτό και η φιλοσοφία τους είναι όσο μπορούν να αλλοιώσουν τη δομή του λαού μας και να τον κάμουν ερμαφρόδιτο, άχρουν, άοσμον και άγευστον. Να τον απονευρώσουν, να τον αποκόψουν από τις ρίζες του και να τον αφήσουν έρμαιο στα κοράκια της Τουρκίας και των Γκρίζων Λύκων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τις τελευταίες μέρες, μερικά γεγονότα, δηλώσεις (παλιές και τωρινές), εγκύκλιοι και η όλη συμπεριφορά μερίδας οπαδών του ΑΚΕΛ, μας έχουν αναστατώσει γιατί άφησαν να φανούν οι πραγματικές προθέσεις και οι πραγματικοί στόχοι του ΑΚΕΛ. Με βάση αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία», προστίθεται, «είναι που γίνεται όλη η προσπάθεια, κατά ύπουλο και καμουφλαρισμένο τρόπο, να αλλάξουν τη δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να γράψουν νέα βιβλία της Ιστορίας».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τα βιβλία της Ιστορίας επικαλούνται την ανάγκη επαναπροσέγγισης και συμφιλίωσης με το σύνοικο στοιχείο, γι' αυτό και πρέπει να εκμηδενίσουμε το φανατισμό και το σοβινισμό, να ξεχάσουμε καθετί που μας κάνει περήφανους, να μη νιώθουμε Έλληνες, να ξεχάσουμε όσα έκαμαν οι Τούρκοι εις βάρος μας, να λέμε ότι έκαμαν ειρηνευτική επιχείρηση και όχι εισβολή, να μη λέμε το "δεν ξεχνώ", να εκμηδενίσουμε την αξιοπρέπειά μας και να γίνουμε ραγιάδες.

Παραταύτα, στο σημείο αυτό, το ΑΚΕΛ και οι κυβερνώντες δεν έχουν πείσει ότι ο στόχος τους είναι πράγματι η γαλήνη και η συμφιλίωση ανάμεσα στον κυπριακό λαό. Γιατί αν πάρουμε απλά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια στον LGR του Λονδίνου, θα δούμε ότι υπάρχει μεγάλη αντίφαση και αντινομία σε αυτές και όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τη γαλήνη και την ειρηνική συμβίωση του κυπριακού λαού, αλλά "βάζουν λάδι στη φωτιά" και επιδιώκουν το διχασμό και την αντιπαράθεση».

Οι Σύνδεσμοι, επικαλούμενοι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια στον LGR, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «ενώ ο κ. Χριστόφιας κόπτεται για την επαναπροσέγγιση και προσφέρει γην και ύδωρ στους Τούρκους και είναι έτοιμος να γράψει νέα βιβλία για να τους εξευμενίσει, την ίδια στιγμή ζητά στα νέα βιβλία να υπογραμμίζεται το μίσος μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου.

Στο κάτω κάτω, αν κάποιοι δεν θέλουν να είναι Έλληνες, ας το πουν. Ας μας πουν τι θέλουν να τους ονομάζουμε ξεκάθαρα και όχι όπως ο χαμαιλέων να αλλάζουν χρώματα. Και ας αφήσουν αυτούς που το δικό τους DNA είναι εκείνο των Αχαιών και των Μυκηναίων να νιώθουν περήφανοι», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τα «κοράκια» και οι «αμνοί»

της Ανδρούλλας Γκιουρώφ

Σίγουρα η προκλητική και αυθάδικη ανακοίνωση χθες του Συνδέσμου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 55-59 δεν εκφράζει στο σύνολο των μελών του Συνδέσμου αλλά μόνο εκείνη τη μερίδα της ηγεσίας που δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τα αντιακελικά σύνδρομα, από το σαράκι της μισαλλοδοξίας και του αρρωστημένου εθνικισμού. To AKΕΛ δεν χρειάζεται πιστοποιητικά «ελληνικότητας» από κανένα σύνδεσμο. Πιστοποιητικά πατριωτισμού και αγωνιστικότητας τα εκδίδει ο λαός με την ετυμηγορία του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και αυτό μετρά.
Η βαρύτητα της λαϊκής βούλησης που αναδεικνύει το ΑΚΕΛ ως πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου. Γιατί το εμπιστεύεται, γιατί γνωρίζει καλύτερα από όλους πως ουδέποτε στην 81χρονη πορεία του δεν έβλαψε κανένα. Ούτε μυρμήγκι μάτωσε από τη δράση του ΑΚΕΛ. Αντίθετα μάτωσαν άλλοι το ίδιο και είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες νυκτοβατών κάποιων δίσεκτων εποχών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παλεύει νυχθημερόν και αγωνίζεται στηριγμένος σε αρχές έχοντας στην προμετωπίδα των προσπαθειών του μια λύση λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων. Μια λύση που θα ενώνει τον τόπο και το λαό και θα εξαλείφει τα άδικα και παράνομα που επέφεραν το τουρκοφόρο πραξικόπημα αυτών που ήθελαν δήθεν την ένωση με την Ελλάδα αλλά έφεραν τον Αττίλα που ακόμα στρογγυλοκάθεται πάνω στο σβέρκο του κυπριακού λαού Ε/κ και Τ/κ.

Ούτε το ΑΚΕΛ ούτε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας όπως ισχυρίζονται οι εν λόγω σύνδεσμοι δεν θέλουν να αποκόψουν το λαό από τις ρίζες του. Αντίθετα αναδεικνύεται η διαφορετικότητα της κάθε κοινότητας αλλά ο στόχος είναι πώς να ενώσουμε και την πατρίδα μας και το λαό μας. Αυτός ο τόπος ανήκει σε όλους μας και είναι καλά να το εμπεδώσουν όλοι. Ανήκει και στους Ε/κ και στους Τ/κ και στους Μαρωνίτες και στους Αρμένιους και τους Λατίνους.
Και επειδή η ιστορία έχει καταγραφεί και κανένας δεν μπορεί να τη διαστρεβλώνει κατά το δοκούν και στα μέτρα του, δεν είναι κανένα στέλεχος του ΑΚΕΛ που είπε εκείνη την επαίσχυντη φράση «ας δω την τούρκικη σημαία να κυματίζει στη Λευκωσία φτάνει να πέσει ο Μούσκος». Το είπε ένα ανώτατο στέλεχος της κακόφημης τότε ΕΣΕΑ (πολιτικό παρακλάδι της ΕΟΚΑ Β’) που ήταν και ένα από τα παραχαϊδεμένα παιδιά κάποιων που σήμερα εμφανίζονται ως δραστήρια μέλη των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που διαθέτει κοράκια και γκρίζους λύκους. Είχαμε και εμείς τους σοβινιστές λύκους και κοράκια που σκόρπιζαν θανατικό και μίσος.

Οπως η κακόφημη T.M.T. με δολοφονίες δημοκρατικών Τ/κ και Ε/κ. Οπως και άλλες παρακρατικές οργανώσεις Ε/κ που δολοφονούσαν ένθεν κακείθεν στο όνομα δήθεν της «καθαρότητας» της φυλής αλλά και για να σιγήσουν την πιο πατριωτική φωνή που έβγαινε από το ΑΚΕΛ πως ο εμφύλιος σπαραγμός έριχνε το νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να διχοτομήσουν τον τόπο.

Στο ΑΚΕΛ υπάρχουν πιο Ελληνες από αυτούς που θέλουν να εμφανίζονται Ελληνες. Γιατί σέβονται τη διαφορετικότητα της κάθε κοινότητας, τη θρησκεία και τη γλώσσα και θέλουν όσο ποτέ άλλοτε να σιγήσουν τα ουρλιαχτά των λύκων για να μην υπάρχουν ποτέ ξανά αμνοί στο θυσιαστήριο του σοβινισμού της μισαλλοδοξίας και του έξαλλου εθνικισμού.
Ας μην αναστατώνονται αυτοί που εμφανίζονται ότι εκπροσωπούν τους Συνδέσμους Αγωνιστών. Οι στόχοι του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαροι. Μια λύση από τους Κύπριους για τους Κυπρίους. Και εμείς αισθανόμαστε τους Τ/κ ως αναπόσπαστο τμήμα αυτού του λαού και συνεχώς θα τείνουμε προς αυτούς χέρι φιλίας και συναδέλφωσης. Να βαδίσουμε μαζί το δύσκολο δρόμο προς μια κοινή πατρίδα όλων μας. Οι λύκοι δεν έχουν θέση σε αυτό τον αγώνα γιατί δεν υπάρχουν πλέον αμνοί για να θυσιαστούν. Αρκετό αίμα χύθηκε σε τούτο τον τόπο για τα ξένα συμφέροντα των όποιων «μητέρων πατρίδων» ή των κηδεμόνων τους.
Επιστολή του Συνδέσμου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ

σε απάντηση στα δημοσιεύματα προπαγάνδας

Η κα Γκιούρωφ, ακολουθώντας μιαν αντιδεοντολογική συμπεριφορά, απαντά στη «Χαραυγή» στην ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, που στάληκε στις 20 Οκτωβρίου 2008, χωρίς όμως να τη δημοσιεύσει. Έτσι γράφει και αναμειγνύει ό,τι θέλει προκαλώντας σύγχυση στους αναγνώστες της, αφού δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της δικής μας ανακοίνωσης.
Το θέμα είναι απλό.

Εμείς έχουμε κηρύξει, και το ξέρει όλος ο κυπριακός λαός, από καιρό, ομοψυχία και ομόνοια, όμως, δυστυχώς, δεν υπήρξε σχετική ανταπόκριση από μέρους τους, αντιθέτως υπάρχει μια διαρκής πρόκληση με αποκορύφωμα την τελευταία έξαρση οπαδών του ΑΚΕΛ να καίνε τις ελληνικές σημαίες, να λερώνουν τα μνημεία και τα αγάλματα και να αποστέλλουν υβριστικές επιστολές, πράγμα που η κα Γκιούρωφ αποφεύγει ν' αναφέρει στην απάντησή της.

Μας μιλούν για τις προσπάθειες του Προέδρου για λύση που κανείς δεν αμφισβήτησε, υπογραμμίζει ότι το ΑΚΕΛ αισθάνεται τους Τ/κ αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού, ποιος είπε το αντίθετο. Γενικά, για δικούς της λόγους, αποφεύγει την ουσία της ανακοίνωσής μας.

Ας απαντήσει η κα Γκιούρωφ ευθέως στα ερωτήματα που γράψαμε στην ανακοίνωσή μας:

1. Εγκρίνει και χειροκροτεί τους βανδάλους που λερώνουν με ακαθαρσίες και μπογιές τα μνημεία και τους ανδριάντες των ηρώων της Ε.Ο.Κ.Α.;

2. Εγκρίνει τις ενέργειες αυτών που καίνε την ελληνική σημαία;

3. Δέχεται να αποστέλλουν υβριστικές επιστολές στους αντιπάλους τους;

4. Εγκρίνει την προκλητική συμπεριφορά έξω από τα σωματεία αυτών με τους οποίους διαφωνούν;

5. Υιοθετεί την άποψη που εξέφρασαν στελέχη του ΑΚΕΛ ότι «ουδέποτε ήμασταν Έλληνες και ότι τυχαία μιλούμεν Ελληνικά»;

6. Πιστεύει ότι πρέπει να γράψουμε νέα βιβλία Ιστορίας με πνεύμα συγκαταβατικό, που να καταλαγιάζει το σοβινισμό και να συμβάλλει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, και ταυτοχρόνως να γράφει και να καυτηριάζει το πραξικόπημα, το Διγενή του '63, του '67 και την ΕΟΚΑ αδιαφορώντας για την ενότητα των Ελλήνων της Κύπρου;

7. Εγκρίνει την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας ανάλογα με τους σκοπούς και στόχους της κομματικής της ιδεολογίας;

Η φαρέτρα μας είναι γεμάτη από πολλά, δεν θέλουμε να τους κάνουμε χρήση. Τους καλούμε να κάνουν αυτοκριτική και να αφήσουν ήσυχη την ΕΟΚΑ. «Σκληρόν το προς κέντρα λακτίζειν».
Σχόλιο του ιστολογίου


Προφανώς στο χώρο του ΑΚΕΛ, δεν υπάρχουν άνθρωποι που πολέμησαν για αυτό τον τόπο, εξού και οι ξενόφερτοι ήρωες τους οποίους λατρεύουν, εξού και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους αγωνιστές μας.

Θα έκανε καλό στην κ.Ανδρούλλα Γκιουρώφ, να σταματήσει να ζει με αυταπάτες και να συνειδητοποιήσει ότι η λύση από Κυπρίους για Κυπρίους, με την συμμετοχή εποίκων στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας, με την αποδοχή της παραμονης 50.000 σπερμάτων εγκλημάτων πολέμου και με την υποβάθμιση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, δεν μπορούν να αποτελούν λύση από Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Μπορεί ο Πρόεδρος να εργάζεται νυχθημερόν, αλλά προφανώς εργάζεται προς λάθος κατεύθυνση. Εργάζεται για να πετύχει στην επιβολή της πνευματικής τρομοκρατίας, ανοίγωντας έτσι τον δρόμο για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ.