Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΣΗΚΩΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΙ ΑΠΟΣΕΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΑΔΑΧΤΥΛΕ ΜΟΥ...

Σήμερα, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που απoτελεί μια καθαρά διχοτομική πράξη, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψευδοκράτος, αποτελεί μια προκλητική παραφωνία στη διεθνή πολιτική ζωή, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να του δώσει οντότητα και κύρος, χωρίς όμως αποτέλεσμα και σήμερα, η μόνη χώρα που συνεχίζει να αναγνωρίζει το μόρφωμα που λέγεται «ΤΔΒΚ», είναι η Τουρκία που το δημιούργησε. Ήταν αναμφισβήτητα μια ενέργεια με ιθύνοντα νου την Άγκυρα και εντολοδόχο τον Ντενκτάς, στο πρόσωπο του οποίου η Τουρκία ενσάρκωνε ένα είδος νέου εθνικού ήρωα.

Ο Ντενκτάς, περηφανευόταν για τη δράση του ως παρακρατικός και όργανο των βρετανικών δυνάμεων κατοχής. Υπερηφανευόταν για την προτίμηση να λειτουργήσει ως δούλος, συμπαραστάτης των κατακτητών, αντί να συναγωνιστεί με τους έλληνες κατοίκους του νησιού, να κερδίσουν όλοι μαζί μια ανεξαρτησία, που θα ανήκει σε όλους. Υπερηφάνια, που όπως όλα δείχνουν, «μεταδόθηκε» με απόλυτη επιτυχία, στον σημερινό ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η ανακήρυξη του Ψευδοκράτους, έγινε τις παραμονές πρωτοβουλίας των Η. Ε. για επανάληψη του λεγόμενου ενδοκυπριακού διαλόγου. Το ίδιο συνέβηκε και στις 13 Φεβρουαρίου του 1975, παραμονές συνομιλιών, που εκδηλώθηκε η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος, να καταστεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου «ομόσπονδο Τουρκικό κράτος». Την ίδια τακτική τήρησε η άλλη πλευρά και τις παραμονές των πρώτων λεγομένων ενδοκυπριακών συνομιλιών του 1968, με την ανακήρυξη της λεγόμενης «Προσωρινής Τουρκοκυπριακής Διοίκησης», ενώ τις παραμονές έναρξης των λεγομένων ενισχυμένων ενδοκυπριακών, αφαίρεσε τον όρο «Προσωρινή».

Παραμονή της ανακήρυξης (14/11/1983)

Την παραμονή της ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ντενκτάς, κάλεσε στο γραφείο του τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τους ανακοίνωσε ότι λήφθηκε η απόφαση για την ανακήρυξη κράτους. Τους είπε πως είχαν διακοπεί όλες οι τηλεφωνικές γραμμές με το εξωτερικό και πως την επομένη θα συγκαλούσε τη βουλή, για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία. Ο Ντενκτάς έθεσε την αντιπολίτευση ενώπιον του διλήμματος, να συμμετέχει ή να μπει στο περιθώριο. Όποιο κόμμα ψήφιζε ενάντια, δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στη «συντακτική συνέλευση», που θα σχηματιζόταν για να καταρτίσει το νέο σύνταγμα.

Το ψήφισμα της ψευδοβουλής για «ΤΔΒΚ» (15/11/1983)


Στις 09.00, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία η «νομοθετική συνέλευση», την οποία προσφώνησε ο Τ/κ ηγέτης Ντενκτάς. Ο πρόεδρος της «Συνέλευσης» Νετζάτ Κονούκ, διάβασε το ψήφισμα για την εγκαθίδρυση της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», το οποίο και υπογράφηκε, από όλα τα μέλη της «Βουλής». Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η Συνέλευσή μας αντιπροσωπεύοντας την ελεύθερη βούληση του τ/κ λαού:
ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ότι όλα τα ανθρώπινα όντα τα οποία γεννιούνται ελεύθερα και ισότιμα, θα πρέπει να ζουν σε καθεστώς ελευθερίας και ισότητας και αφού στο πλαίσιο της πεποίθησης αυτής, διά του ψηφίσματος της 17ης Ιουνίου 1983 έχει διακηρύξει το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού για αυτοδιάθεση,
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ τη διαίρεση μεταξύ ανθρωπίνων όντων με βάση τη φυλή, εθνική καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο και
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ επίσης κάθε μορφή εποικισμού, ρατσισμού, καταπίεσης και δεσποτείας
ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ την ελπίδα ότι θα επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα και ότι η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ακμάσουν, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο,
ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ότι οι δύο λαοί της Κύπρου, έκαστος των οποίων έχει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται στο δικό του έδαφος σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας και έχει το δικαίωμα να διατηρεί τη δική του εθνική ταυτότητα, σταθερά προσκολλημένος στην άποψη ότι οι δύο λαοί, το πεπρωμένο των οποίων είναι να συνυπάρχουν ο ένας δίπλα στο άλλο στη νήσο, μπορούν και πρέπει να εξεύρουν ειρηνικές, δίκαιες και διαρκείς λύσεις σε όλες τις μεταξύ τους διαφορές, μέσω των διαπραγματεύσεων με βάση την ισότητα
ΟΝΤΑΣ σταθερά πεπεισμένη ότι η ανακήρυξη της ΤΔΒΚ δεν θα παρεμποδίσει, αλλά θα διευκολύνει την επανεγκατάσταση του συνεταιρισμού μεταξύ των δύο λαών και θα διευκολύνει επίσης τη διευθέτηση των μεταξύ των προβλημάτων
ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ειλικρινά ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με βάση την ισότητα και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με σκοπό την επίλυση με ειρηνικό και συμβιβαστικό τρόπο όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων μεταξύ των δύο λαών και
ΟΝΤΑΣ πεπεισμένη ότι η προταθείσα συνάντηση κορυφής, θα είναι χρήσιμη επί του προκειμένου και ενεργούσα εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού,
Ε Γ Κ Ρ Ι Ν Ε Ι την εγκαθίδρυση της ΤΔΒΚ και την ανακ
ήρυξη της Ανεξαρτησίας».

Οι πρώτες αντιδράσεις Τουρκίας και Τ/κ

Στις 10 το πρωί της 15/11/1983, το Πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει από την κατεχόμενη Λευκωσία την έκτακτη είδηση: «Ανακηρύχτηκε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Στις 10.08, το BBC και Ρόιτερς μεταδίδουν την παρακάτω είδηση, η οποία έχει ως πηγή της το Πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολή»: «Σήμερα το πρωί ανακηρύχτηκε η ΅ΤΔΒΚ'. Στις 09.30΄η τ/κ κοινότητα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Βουλή του τ/κ Ομοσπόνδου Κράτους που συνήλθε εκτάκτως και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από χιλιάδες ομοεθνείς μας».

Το τ/κ πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, μεταδίδει την είδηση στη διεθνή κοινότητα μέσω του Associated Press. Η είδηση του ΤΑΚ έχει ως εξής: «Έγινε το ιστορικό βήμα. Ιδρύθηκε η ΤΔΒΚ. Η τ/κ κοινότητα πήρε την ιστορική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της. Σήμερα η Βουλή ενέκρινε την ίδρυση της ΤΔΒΚ. Στην έκτακτη συνεδρία του Σώματος η οποία πραγματοποιήθηκε στις 09.00΄εγκρίθηκε το ανακοινωθέν για την ίδρυση της ΤΔΒΚ και την ανεξαρτησία».

Από τις 10.10 και για δέκα λεπτά, το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδιδε ειδήσεις που αφορούσαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και επικαλείται την θεμελιώδη αρχή των Ηνωμένων Εθνών, για το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους. Επίσης αναφέρει ότι ο Ντενκτάς, συνεχάρη τους «βουλευτές» της «Ομόσπονδης Βουλής» οι οποίοι του λοιπού αναλαμβάνουν καθήκοντα Συντακτικής συνέλευσης προκειμένου να συντάξουν το Σύνταγμα του νέου «κράτους» και ότι καλεί τη Μητέρα του Πατρίδα να δείξει κατανόηση, να τον υποστηρίξει και να αναγνωρίσει το νέο «κράτος». Ευχήθηκε παράλληλα όπως συνεχιστούν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό . Υπογράμμισε ο Ντενκτας ότι η «ΤΔΒΚ» θα παραμείνει πιστή στις αρχές του ΟΗΕ και δεν θα προχωρήσει σε ένωση με άλλη χώρα και πρόσθεσε: «ο τ/κ λαός έχει πάρει τον ευτυχισμένο δρόμο που αξίζει σε ανθρώπινα όντα». Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ιλτέρ Τουρκμέν, δήλωσε: «ευχόμαστε στους Τ/κ μια ευτυχή ανεξαρτησία». Σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις του είπε ότι η Τουρκία προσπάθησε να πείσει και άλλες χώρες να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ», χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, είχε τη γνώμη ότι η ανακήρυξη ήταν αναπόφευκτη. Ο ε.α. στρατηγός και αρχηγός του Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Τουργκούτ Σουνάλπ, ήταν ενθουσιασμένος επειδή στα μέχρι σήμερα τουρκικά κράτη προστέθηκε ένα ακόμη, αυτό της «ΤΔΒΚ». Ο τότε «πρέσβης» της Τουρκίας Ιναλ Μπατού δήλωσε: «Προσδοκούσαμε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ» και ότι η αναγνώριση θα επισπευδόταν με την παραχώρηση στις ΗΠΑ βάσης στο Λευκόνοικο.»

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της ε/κ πλευράς

Από την πρώτη στιγμή που μεταδόθηκε το διάγγελμα του Ντενκτάς, η μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία ξεχύθηκαν στους δρόμους της ελεύθερης Λευκωσίας και καταδίκασαν την παράνομη ενέργεια της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας.

Στις 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο με ομιλητή τον πρόεδρο της Βουλής Γιώργο Λαδά. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν όλα τα κόμματα, τα οποία εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαμε και στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του συνόλου των συμφωνιών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Στις 17-11-1983 συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενέκρινε το ψήφισμα 541, το οποίο:
- Αποδοκιμάζει τη διακήρυξη των τ/κ αρχών, με την οποία επιχειρείται η απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Θεωρεί την προαναφερθείσα διακήρυξη, νομικά άκυρη και ζητεί την ανάκλησή της.
- Ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365(1974)και 367(1975)
- Καλεί τον ΓΓ να συνεχίσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, προκειμένου να πετύχει το ταχύτερο, πρόοδο για δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού.
- Καλεί τα μέρη να συνεργαστούν με τον ΓΓ στην αποστολή καλών υπηρεσιών του.
- Καλεί όλα τα μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο κυπριακό κράτος, εκτός από αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Καλεί τον ΓΓ να τηρεί ενήμερο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ανακοίνωση της Ευρωπαικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) αναφέρει:
«Τα δέκα μέλη (όσα ήταν το 1983) της ΕΟΚ, εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη διακήρυξη, που επιχειρεί τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με την επωνυμία «ΤΔΒΚ». Απορρίπτουν τη διακήρυξη αυτή που αντίκειται σε διαδοχικά ψηφίσματα των Η.Ε. και επιβεβαιώνουν την άνευ όρων από μέρους τους, υποστήριξη της ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε:

«Η ενέργεια της τ/κ πλευράς, στοχεύει στο διαμελισμό της Κύπρου και αντιβαίνει τα επανειλημμένα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Την απόφαση των Τ/κ να προχωρήσουν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καταδίκασε και η αγγλική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση του αγγλικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αποδοκιμάζεται η ενέργεια των Τ/κ και ότι η Αγγλία αναγνωρίζει μόνο την υπό τον Κυπριανού Κυπριακή Δημοκρατία».

Ως παράνομο και μη αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα καθεστώς, η «ΤΔΒΚ», έχει μετατραπεί σε περιοχή παρανομίας, ακολασίας, τζόγου και εμπορίας-διακίνησης ναρκωτικών. Τα έσοδα από τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την πορνεία είναι τεράστια.

Η συνεχιζόμενη λόγω τ/κυπριακής αδιαλλαξίας πολιτική κατάσταση στο νησί, υποχρέωσε χιλιάδες Τ/Κυπρίων να μεταναστεύσουν, ενώ παράλληλα δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι από τα βάθη της Ανατολίας, να κουβαληθούν στα κατεχόμενα και να εγκατασταθούν στις ε/κ περιουσίες.

Η παράνομη απόσχιση και προκλητική ανακήρυξη της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ», στις κατεχόμενες περιοχές τής Δημοκρατίας της Κύπρου, συμπληρώνει εικοσιπέντε χρόνια ατιμωρησίας.

- Παραβιάζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Παραβιάζει τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεως.

- Αποτελεί μόνιμη βόμβα στα θεμέλια της κοινής συμβίωσης Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων.

- Ναρκοθετεί την ασφάλεια στην ευρύτερη ασταθή περιοχή τής Ανατολικής Μεσογείου.

- Παραβιάζει κάθε αρχή και έννοια Διεθνούς Δικαίου, αποφάσεις, ψηφίσματα και εκθέσεις διεθνών Οργανισμών, Συμβουλίων, Κοινοβουλίων, Σωμάτων και Δικαστηρίων.

Η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΟΗΕ (με όση δύναμη του απέμεινε), πρέπει κι αυτοί να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στο ίδιο έργο θεατές.

- Αν θα ανέχονται τον ετσιθελισμό και την αλαζονεία, με την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει ως τώρα δικές τους αξίες, αρχές, αποφάσεις, ψηφίσματα και πανανθρώπινα δικαιώματα.

- Αν επιτέλους θα επιβάλουν κυρώσεις και θα ασκήσουν πραγματικές πιέσεις, με στόχο να πετύχουν ριζοσπαστικές αλλαγές και τομές στο «βαθύ κράτος» της Άγκυρας, που κρύβεται πίσω από τα χαμόγελα και τον εξευρωπαϊσμένο δήθεν μανδύα του Ερντογάν.

- Αν θα πάρουν πρακτικά μέτρα για διασφάλιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας της Δημοκρατίας της Κύπρου, βασισμένα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

- Αν θα προστατέψουν διαχρονικές αξίες, πιέζοντας τον θύτη να συμμορφωθεί και όχι το θύμα να συγκατανεύσει σε νόθες διευθετήσεις.

Η Κύπρος αποτελεί κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δικαίωμα ν’ αναπνεύσει. Ν’ απολαύσει ως χώρα τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και ο Κύπριος πολίτης να γευτεί τη χαρά να είναι λεύτερος, να διαφεντεύει την τύχη του, χωρίς ασφυκτικές θηλιές να περισφίγγουν τον λαιμό του. Τώρα είναι η ώρα:

- Να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της.

- Να αποφασίσει αν θα εναρμονιστεί και εκσυγχρονιστεί ή αν θα παραμείνει μοναχικός στυγνός κι αδιάλλακτος καβαλάρης, σ’ ένα καλάμι αποθράσυνσης, προκαλώντας τους πάντες.

- Να της δοθεί το μήνυμα, πως απουσία διευθέτησης του Kυπριακού, θα αποτελεί τροχοπέδη στους δικούς της ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς.

Σήμερα καταδικάζουμε την αποσχιστική αυτή ενέργεια, αλλά και την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσουν τα σχετικά Ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Αντίθετα, φθάσαμε στο σημείο τα ίδια τα Η.Ε., να προτείνουν σχέδια λύσεως, τα οποία να νομιμοποιούν αντί να άρουν την παρανομία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ:

- ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΟΡΦΩΜΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΕΤΟΣ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΘΡΟΒΙΩΣΗΣ, ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΟ ΤΟΥΡΚΟ ΑΤΤΙΛΑ ΕΔΑΦΗ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

- ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ, Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ