Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Απόφαση ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας σε προσφυγή της Ελληνοκύπριας δασκάλας κ.Ελένης Φωκά

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία σε προσφυγή της Ελληνοκύπριας δασκάλας Ελένης Φωκά σχετικά με παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Η Ελένη Φωκά, η οποία υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας στην κατεχόμενη Καρπασία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατηγορώντας την Τουρκία ότι τον Ιανουάριο του 1995 είχε συλληφθεί και έτυχε κακομεταχείρισης από στρατιώτες του κατοχικού καθεστώτος, λόγω της εθνικής της καταγωγής, των θρησκευτικών της πεποιθήσεων και της στάσης της κατά της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Η προσφυγή της κ. Φωκά, εκτός από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στηρίχθηκε και στα άρθρα 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής συμπεριφοράς), 5 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια), 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας), και 14 (απαγόρευση στη διάκριση).

Για την παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία πρόστιμο 300 ευρώ για οικονομικές ζημιές και πέντε χιλιάδες ευρώ για δικαστικά εξοδα.

Σύμφωνα με την απόφασή του το ΕΔΑΔ έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των άρθρων 3 και 5 και ότι δεν ήταν αναγκαίο να εξεταστεί, εάν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8, 9, και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.