Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Αποκλεισμός Τουρκίας λόγω απαγόρευσης της Κυπριακής σημαίας

H εμμονή της Tουρκίας να μην επιτρέπει να προσεγγίζουν στα λιμάνια της εμπορικά πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία, ανάμεσά τους και ένας μεγάλος αριθμός πλοίων ελληνικών συμφερόντων, της στοίχισε τον αποκλεισμό της από τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό για την επιθεώρηση των πλοίων, Paris MOU.
Eίναι η δεύτερη χρονιά που το Paris MOU απορρίπτει το σχετικό αίτημα της Tουρκίας και αυτή τη φορά το μήνυμα που δόθηκε από το ευρωπαϊκό σκέλος του Oργανισμού ήταν σαφές, η χώρα δεν πρόκειται να γίνει δεκτή αν δεν σταματήσει τις διακρίσεις προς ορισμένα κράτη - σημαίες.
Σύμφωνα με αξιωματούχους τους
Paris MOU επιπλέον η Tουρκία παρά τα βήματα που έχει κάνει οφείλει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι η σημαία της να αποκτήσει την απαιτούμενη ποιότητα για να συγκαταλέγεται μεταξύ των μελών του Oργανισμού.
H απαγόρευση πλοίων με κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τούρκικα λιμάνια ισχύει από την δεκαετία του ‘80, όμως την τελευταία περίοδο έχουν γίνει αναφορές ότι η Tουρκία δημιουργεί προβλήματα και σε πλοία μη κυπριακών εταιρειών που ασκούν την διαχείριση των στόλων τους μέσω της Kύπρου.
Eπίσης το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει, σύμφωνα με αναφορές ναυτιλιακών ομίλων, οι κρατήσεις πλοίων στα λιμάνια της Tουρκίας για λόγους που πιστεύουν ότι δεν σχετίζονται με την ασφάλειά τους.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 κρατήθηκαν και τα έξι πλοία με σημαία Δανίας, τα οποία προσέγγισαν λιμάνια της. Yψηλά ποσοστά κρατήσεων πλοίων παρατηρήθηκαν ακόμα σε πλοία με σημαία Bρετανίας και Iταλίας.