Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Βόρειο Αιγαίο - Μια …πικραμένη ιστορία !

Όταν την δεκαετία του 90΄ άρχισαν οι συνομιλίες για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη η Τουρκία αμέσως αντιλήφθηκε ότι τα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα θα ήταν μεγάλα .

Το ίδιο όμως μεγάλα θα ήταν και τα δικαιώματα ελέγχου του βορείου Αιγαίου .

Αυτό διότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος των 10ν.μ των νησιών Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου και Αγ. Ευστράτιου και σε συνδυασμό με αυτόν της Χαλκιδικής, περιόριζε στο ελάχιστο τον Διεθνή Εναέριο χώρο και κατ` επέκταση τις όποιες οικονομικής φύσεως διεκδικήσεις θα μπορούσε να αξιώσει.



Έτσι το 1999 η Τουρκία για ΠΡΩΤΗ φορά σχεδίασε αεροναυτική άσκηση βόρεια της Λήμνου με διερευνητικές προθέσεις όσο αφορά τις αντιδράσεις της χώρας μας.

Η περιοχή που πραγματοποιήθηκε απείχε 5.8ν.μ από τις ακτές των νησιών μας και τις Χαλκιδικής.

Η πρωτοφανής αυτή πράξη των γειτόνων μας πέρα από την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας , παραβίαζε και πλήθος Διεθνών συμβάσεων αφού στην ουσία ανέκοπτε την επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμη και για την μεταφορά ασθενών.

Η τότε κυβέρνηση μας δεν αντέδρασε για να καταγγείλει την Τουρκία στους Διεθνείς Οργανισμούς , αρκούμενη στις αναχαιτίσεις των μαχητικών της άσκησης.

Η αδράνεια της χώρας μας , ενθάρρυνε την Τουρκία η οποία το 2000 αύξησε τον χρόνο της άσκησης σε 45 ημέρες και αφού πάλι δεν είδε αντίδραση της Ελλάδας στους Διεθνείς οργανισμούς, το 2001 το έκανε 60 ημέρες και από το 2002 σε 90 ημέρες.

΄Εκτοτε και μέχρι σήμερα η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία στο Βόρειο Αιγαίο , εκτελώντας συνεχείς τρίμηνες ασκήσεις 365 ημέρες το χρόνο, με τις κυβερνήσεις μας να τηρούν στάση παρατηρητή και σιωπηρής αποδοχής των διεκδικήσεων της Τουρκίας .

Αυτό πρακτικά σημαίνει από την πλευρά της Τουρκίας, έμπρακτη αμφισβήτηση των 10ν.μ του Εθνικού μας Εναέριου Χώρου, μείωση του στα 6ν.μ και πενταπλασιασμό του Διεθνή Εναέριου Χώρου εις βάρος της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις Διεθνείς συμβάσεις πενταπλασιάζει και η Τουρκία τα δικαιώματά της στο Βόρειο Αιγαίο.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γκρίζες ζώνες της εποχής Σημίτη, που στην ουσία μίκρυναν την Ελλάδα , αλλά και η περίπτωση του Βορείου Αιγαίου από το 1999 .

Ποια μυστική συμφωνία , πραγματοποιήθηκε κάτω από το τραπέζι και από ποιόν ;

Γιατί δεν αναφέρεται κανείς μέχρι και σήμερα σε αυτήν την υπόθεση;

Εφόσον με 365 ημέρες τον χρόνο άσκηση των Τούρκων, δεν είναι πλέον Εθνικός μας Εναέριος χώρος , αλλά Διεθνής.

Όλα τα υπόλοιπα είναι για …εσωτερική κατανάλωση.