Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Η Ευρώπη θα επενεξετάσει την ένταξη της Τουρκίας

Δικτατορία σε σύγχρονη μορφή η κυβέρνηση Ερντογάν;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει το ενδεχόμενο να κατατάξει και πάλι την Τουρκία μεταξύ των χωρών όπου η δημοκρατία παρουσιάζει προβλήματα.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ασχοληθεί εκτάκτως με το θέμα, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης απαγόρευσης της λειτουργίας του κυβερνητικού Κόμματος AKP.

Δεν είναι βέβαια καν θέμα επανεξέτασης, όταν πασιφανέστατα η Τουρκική δικαιοσύνη απέδειξε το παράνομο κόμμα του Ερντογάν. Το θέμα για το οποίο θα κληθεί να επανεξεταστεί τελικώς η ικανότητα ή η δυνατότητα (αν έτσι το προτιμάτε) της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. είναι το ύψος της παρανομίας ακόμη και από επιφανή πολιτικά στελέχη της γείτονος, που δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην ισοπέδωση των (έστω ελάχιστων) συνταγματικών δικαίων που έχου θεσμοθετηθεί και υποτίθεται ότι λειτουργούν.

Η διαφθορά και τα συμφέροντα φαίνεται να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην τουρκική πολιτική σκηνή, διαφορετικά δεν θα μπορούσε ποτέ ένα παράνομο κόμμα να καταλάβει την εξουσία και να ασκεί πολιτική (να επιβάλει την άποψή του) στους νομιμόφρονες πολίτες αλλά και να χαράσσει το μέλλον του τόπου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αυτό ακριβώς θα πρέπει να εξετάσει, όπως επίσης και να ακυρώσει τις όποιες συμφωνίες έχει τελέσει με την κυβέρνηση της Τουρκίας.