Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

«Εργκένεκον» και Κυπριακό

Σκληροπυρηνικοί κύκλοι των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είχαν καταστρώσει σχέδια για να «παρέμβουν» στο Κυπριακό στις αρχές του 2004 όταν κορυφώνονταν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που επικαλούνται το ημερολόγιο του τότε αρχηγού του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια παράγραφο του ημερολογίου του ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ, ορισμένοι στρατιωτικοί κύκλοι «ανησυχούσαν» για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Τον Φεβρουάριο του 2004 «μια ομάδα επιτελών» προετοίμασε «σχέδια» για την υπονόμευση τους. Μεταξύ αυτών, ήταν και η έκδοση «σκληρής» ανακοίνωσης του Γενικού Επιτελείου που θα εξέφραζε την απόλυτη αντίθεση του στο σχέδιο Ανάν και θα έδινε στον Ντενκτάς την αφορμή να αρνηθεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της
Radikal ο στενός συνεργάτης του Ντενκτάς και υπουργός Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων, Μουμπτάζ Σοϊσάλ, μόλις υπεγράφη η συμφωνία είπε στον Ντενκτάς: «Να είσαι χαρούμενος. Ο στρατός θα εκδώσει ανακοίνωση αύριο. Τίποτε δεν έχει χαθεί».

Την ομάδα των Τούρκων αξιωματικών «ενθάρρυναν» τόσο ο Ντενκτάς όσο και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικά η «επέμβαση» του στρατού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ο Ντενκτάς «αναγκάσθηκε» να αποδεχθεί την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τα τουρκικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο τότε Τούρκος ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χιλμί Οζκόκ.

Ο Ορνέκ αρνείται την «πατρότητα» του ημερολογίου αλλά όπως επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος αποσπάσματα βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του.

Ο Ορνέκ είναι
αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο Εργκένεκον που έχει καθηλώσει τη Τουρκία. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ολοκληρώσει κατηγορητήριο χιλιάδων σελίδων κατά μελών της παρακρατικής οργάνωσης που σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης.