Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ένας Γάλλος φίλος κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ τον κακό δαίμονα της Κύπρου! Διότι ο κακός δαίμονας είναι ο «καλός» πρωταγωνιστής στις διαδικασίες για το Κυπριακό και ο εμπνευστής της παρθενογένεσης, της εποικοδομητικής ασάφειας και της λύσης για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους, διά της πλήρους απενοχοποίησης της κατοχικής Τουρκίας. Πότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει, επιτέλους, θέμα βρετανικών «κυρίαρχων» Βάσεων; Ποτέ, απαντούν εν χορώ οι πολιτικές ηγεσίες και οι κυβερνήσεις. Γιατί; Διότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και επειδή δεν πρέπει να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με τους Βρετανούς αφού έχουμε εκείνο με την κατοχική Τουρκία». Τα χρόνια περνούν, οι δεκαετίες διαδέχονται η μία την άλλη και η βρετανική αποικιοκρατία διαιωνίζεται και τσιμεντώνεται, από ποιους; Από το ΑΚΕΛ και την ηγεσία του που, άλλοτε, -θυμάστε;- ηγείτο μαχητικών διαδηλώσεων και πορειών, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων παθιασμένων ΑΚΕΛικών, κατά του βρετανικού και γενικά του δυτικού ιμπεριαλισμού.

Παρήλθαν οι χρόνοι εκείνοι... Το ΑΚΕΛ και ο Γ.Γ. αφίππευσαν από το άλογο των αντιϊμπεριαλιστικών επιθέσεών τους, στόμωσαν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και σήμερα συναγελάζονται με τους άθλιους ιμπεριαλιστές. Εντάξει, η πολιτική δεν είναι στάσιμη και εκεί που πολλοί πίστευαν ότι ο κομμουνισμός θα λύτρωνε τον άνθρωπο από την εκμετάλλευση του κεφαλαίου, αίφνης το οικοδόμημα κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Το ίδιο και το ΑΚΕΛ, που δεν οργανώνει πια πορείες κατά των Βρετανών ιμπεριαλιστών. Τουλάχιστον, όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει έναν άλλο, κρίσιμης σημασίας, λόγο, σήμερα να απαιτεί κατάργηση των Βάσεων: Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με απλά λόγια, δεν είναι δυνατόν ένα ευρωπαϊκό κράτος να κατέχεται κατά 37% από μια χώρα, που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση, την Τουρκία. Και να ανέχεται ακόμα την παρουσία βρετανικών Βάσεων με «κυρίαρχο» καθεστώς. Πρόκειται για ασύλληπτο και αδιανόητο αναχρονισμό.

Λογικά, η πολιτική ηγεσία και ιδίως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έπρεπε να είχαν τροχοδρομήσει ενέργειες κατά των Βρετανών. Σφυρίζουν αδιάφορα στον αέρα. Όσα δεν τολμούν να πουν οι ηγέτες μας, τα λέγει ένας μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Κύπρου, ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας, γερουσιαστής Andre Rouviere, που ξανάρθε στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του είπε: «Αισθάνομαι διπλά Κύπριος. Κύπριος με το μυαλό αλλά και με την καρδιά. Κατ' αρχάς, Κύπριος στο μυαλό μου, γιατί είμαι ένας φίλος της ελευθερίας των λαών, πιστεύω στην αυτοδιάθεση των λαών και κατ' εμένα είναι σκανδαλώδης η κατοχή, που υπάρχει στη χώρα σας. Μια κατοχή, η οποία θυμίζει αποικία, το οποίο είναι παρωχημένο, αναχρονιστικό. Η αποικία, η αποικιοκρατία που υπάρχει στη χώρα σας είναι διπλή. Είναι αποικιοκρατία από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και από την πλευρά της Βρετανίας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη Βρετανία, εξέφρασε την πεποίθηση πως η στάση της να κατέχει εδάφη στην Κύπρο, δεν συνάδει καθόλου με το ευρωπαϊκό πνεύμα. «Θα πρέπει, λοιπόν, η Ε.Ε. ν' ασκήσει πίεση πάνω στη Βρετανία, ώστε να παύσει αυτή η απεχθής κατάσταση. Και πρέπει εσείς, με δικό σας αίτημα, να το ζητήσετε από την Ε.Ε. και, αφού το κάνετε, να σας βοηθήσουν και οι φίλοι σας για να ασκηθεί πίεση στη Μεγάλη Βρετανία». Μα, ποιος θα το κάνει, Monsieur le Senateur; Ίσως ο Γάλλος φίλος μας να μη γνωρίζει πως οι Βρετανοί δεν έφυγαν το 1960 αλλά παραμένουν στερρά στα μυαλά πολλών αγγλολιγούρηδων Κυπρίων. Και, φυσικά, τσιμεντώθηκαν με το γνωστό Μνημόνιο Συναντίληψης Χριστόφια-Μπράουν. Γι' αυτό, ο Γάλλος φίλος μας ας μην ταράζει τον βαθύ ύπνο κυβερνώντων και πολιτικών.