Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ είναι κοινή κατάκτηση Ε/κ και Τ/κ

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ακούστηκε αυτές τις μέρες, με την ευκαιρία κιόλας της 48ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι “κοινή κατάκτηση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων”. Αυτή η άποψη εκφράζεται – δυστυχώς και διεθνώς – κυρίως από τον Πρόεδρο Χριστόφια και από μερικούς άλλους πολιτικούς, ευτυχώς ολίγους.
Η άποψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και ανιστόρητη. Κοινό σπίτι Ε/κ και Τ/κ είναι, όχι όμως κοινή κατάκτηση. Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς βαθιές ιστορικές γνώσεις για να γνωρίζει αυτήν την κραυγαλέα ιστορική πραγματικότητα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προέκυψε ως αποτέλεσμα του αντι-αποικιακού εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα τού λαού μας το 1955-59. Μπορεί στόχος της ΕΟΚΑ και του Μακαρίου να ήταν η Ένωση, όμως οι συγκυρίες που προέκυψαν, ήταν τέτοιες που μας οδήγησαν στην Ανεξαρτησία.
Και αν απολαμβάνουμε σήμερα τα αγαθά του κράτους μας, αν έχουμε προεδρικά, υπουργικά, βουλευτικά και άλλα αξιώματα, αυτά είναι απόρροια της θυσίας των παλλικαριών του ’55-59.
Οι Τ/κ δεν ήταν εναντίον της αποικιοκρατίας. Συντάχθηκαν με τους Άγγλους, έγιναν όργανά τους και ήθελαν συνέχιση του αποικιακού καθεστώτος.
Και προ του 1955, από το 1931 και εντεύθεν, οι Τ/κ ήταν απόντες από τα αντι-αποικιακά κινήματα. Στοιχίζονταν πάντα με τους Άγγλους, οι οποίοι στις εκάστοτε προτάσεις τους για Νομοθετικό Συμβούλιο κ.λπ. υπολόγιζαν τους Τ/κ με το μέρος τους. Φωτεινές εξαιρέσεις ελαχίστων δημοκρατικών Τ/κ, που ψήφισαν και αυτοί Ένωση με την Ελλάδα ή αντιδρούσαν στα αντιεργατικά μέτρα ων Άγγλων, δεν αναιρούν τον κανόνα.
Και όταν το 1960 εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με απαίτηση των Άγγλων δόθηκαν προνόμια και δικαιώματα στους Τ/κ πέραν της αριθμητικής τους δύναμης. Από την πρώτη στιγμή, μάλιστα, η ηγεσία των Τ/κ υποκινούμενη και ενισχυόμενη από την Τουρκία, σχεδίαζε την κατάλυση της νεοσυσταθείσας Δημοκρατίας. Αυτό προσπάθησαν το 1963 με την ανταρσία και τη μονομερή και αδικαιολόγητη αποχώρησή τους από την κυβέρνησης, τη Βουλή και τον κρατικό μηχανισμό. Το 1964 η Τουρκία βομβάρδισε ανηλεώς την Κύπρο, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε.
Σήμερα, δεχόμαστε, όπως δεχτήκαμε από το 1968 και μετά, με τις ενδοκυπριακές συνομιλίες, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινό σπίτι Ε/κ και Τ/κ και ότι η λύση θα αποτελεί συνέχεια, μετεξέλιξή της σε ένα ομόσπονδο κράτος με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.
΄Αλλο λοιπόν, κοινό σπίτι και άλλο κοινή κατάκτηση. Η διαστρέβλωση της ιστορίας δεν τιμά κανέναν.
Κύριο άρθρο της ομογενειακής εβδομαδιαίας ελληνικής εφημερίδας ‘Ελευθερίας’ Λονδίνου.