του Στράτου Παναγίδη
αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Κόμματος
Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ στην πρόσφατη σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ προσπάθησε να δικαιολογήσει την υποστηρικτική στάση προς την πολιτική Χριστόφια. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι η υποστήριξη προς Χριστόφια, είναι αποτέλεσμα της «πατριωτικής στάσης» που τηρεί το κόμμα, που βάζει πάνω από όλα το Κυπριακό.
Όσοι λοιπόν ασκούν κριτική στην πολιτική Χριστόφια, επιδιώκουν προσωπικά και κομματικά οφέλη. Μόνον ο κ. Αναστασιάδης δεν επιδιώκει τέτοιες «μικρότητες», αλλά είναι αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι στην πατρίδα και στο εθνικό καθήκον!!
Βέβαια, πάντοτε ό,τι υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης, είναι καθαρά αποτέλεσμα του πατριωτισμού του, ενώ οι άλλοι, οι «μικροί», μέσα από πατριωτικές κορώνες και εύηχα συνθήματα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν οφέλη.
Έτσι τα πατριωτικά του ερεθίσματα και στόχοι, τον οδήγησαν στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ερτογάν - επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε πορεία προς την αυλή του Αρταξέρξη.
Είχε εξασφαλίσει, όπως εξάγγελλε, και την ανταπόδοση της επίσκεψης από υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του κ. Ερτογάν, που θα ερχόταν, μάλιστα, μέσω του κανονικού αεροδρομίου της Λάρνακας και όχι μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου. Ακόμη μια εξαγγελία που δεν υλοποιήθηκε, για να παραμείνει η επίσκεψη εκείνη που τους μόνους που εξυπηρέτησε ήταν τους Τούρκους.
Όταν ήταν στην Άγκυρα, επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ενώπιόν του έκανε την άκρως πατριωτική δήλωση, αναφερόμενος στον αγώνα του 55-59, πως «ο Ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως υπέφερε γιατί, αντί της σωφρόνου συμπεριφοράς, επιλέγαμε ως πατριωτικήν πράξιν τα συνθήματα». Ακόμη μια πατριωτική θέση, που εναρμονίζεται, βέβαια, την προσέγγιση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Οργάνωσε κοινές επιτροπές με το κόμμα του Ταλάτ για μελέτη του Κυπριακού, στην οποία παρέδωσε και το κείμενό του για το Κυπριακό, πριν καν το υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο!!! Ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των κοινών επιτροπών. Τι έγιναν άραγε; Τι έργο παρήξαν;
Ήταν ο πρωτεργάτης της εκστρατείας υπέρ του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Ήταν σίγουρος ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα υιοθετούσε την ιστορική και πατριωτική του στάση. Τόσο σίγουρος που δήλωνε στο Γ’ πρόγραμμα του ΡΙΚ στις 14 Απριλίου 2008, ότι ο λαός δεν θα ακολουθήσει τον Κουτσού, τον Κλεάνθους και τον Περδίκη. Δυστυχώς γι’ αυτόν, και ευτυχώς για την Κύπρο, η τεράστια πλειοψηφία των οπαδών του ΔΗ.ΣΥ (66%), ψήφισε αντίθετα με την πατριωτική στάση του κ. Αναστασιάδη, ακολουθώντας την συνείδησή της.
Σήμερα ηγείται, συγκεκαλυμμένα, της πλατφόρμας του ΝΑΙ. Υποστηρίζει, λέει, μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα «όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ακόμη ένα μεγάλο ψέμα. Κανένα ψήφισμα δεν επεξηγεί τι σημαίνουν οι όροι Διζωνικότητα και Δικοινοτικότητα. Ασφαλώς και υπάρχουν αναφορές, αλλά στους όρους, όχι στο περιεχόμενο. Όχι στο τι σημαίνουν. Αν υπάρχει τέτοιο ψήφισμα, ας μας υποδείξει ποιο είναι για να το μάθουμε και εμείς. Μόνο ο όρος της πολιτικής ισότητας αναφέρεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ «ότι δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα των δύο κοινοτήτων αλλά αποτελεσματική συμμετοχή τους στο κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες». Άρα ορίζεται, τι δεν είναι και εναπόκειται στους συνομιλητές να καθορίσουν το περιεχόμενο του όρου και πως θα αυτός εφαρμοστεί στην πράξη.
Το μεγαλύτερο όμως ψέμα, το είπε στην σύνοδο του ΔΗ.ΣΥ ότι, τάχα, η πολιτική ισότητα είναι μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατών και όχι των δύο κοινοτήτων. Ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 8ης Οκτωβρίου 1991, που υιοθετήθηκε από το ψήφισμα 716 του ΣΑ, αναφέρεται σε πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.
Αντιλαμβανόμαστε, ότι το πατριωτικό του καθήκον του επιβάλλει να στηρίζει τον Πρόεδρο Χριστόφια που βαδίζει βήμα - βήμα στ΄ αχνάρια του Σχεδίου Ανάν. Αυτό είναι, στην πράξη, και το μεγαλύτερο πατριωτικό όραμα του Νίκου Αναστασιάδη. Όραμα γι’ αυτόν, εφιάλτη για την Κύπρο.
«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»
-
*Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Αλήθεια» και τον Ανδρέα Κούνιο*
Χρίστος Σενέκης. Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος. Καθώς θυμάμαι τις
επισκέψεις μου στους πρ...
Πριν από 10 μήνες