Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Αυτοσεβασμός και Αξιοπρέπεια κ Πρόεδρε

Μέσα από αυτό το κείμενο θα ήθελα να παρουσιάσω την σημερινή διγλωσσία αλλά και την αυξανόμενη ανισότητα που παρατηρείται στις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με τους πολίτες αυτού του τόπου. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "η νέα εποχή " για τα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Είναι πραγματικά μια φαινομενική καινούργια αρχή που δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια δείχνει το οικτρό τέλος του πρόσφατου παρελθόντος (Ιούλιος 1974). Και ασφαλώς οι ευθύνες αυτών που μας κυβερνούν είναι πολύ μεγάλες.

Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας (όπως αυτή ορίζεται μέσα από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα Δεκ-1948), αλλά και των άλλων αναφαίρετων δικαιωμάτων αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης στον κόσμο και επειδή θεωρώ αυτά σαν απαραίτητα και πρωταρχικά συστατικά της υγιούς Δημοκρατίας, ιδιαίτερα του δικαιώματος να νοιώθει ασφαλής ο πολίτης χωρίς να υπάρχει ο φόβος των συνεπειών από την ελεύθερη έκφραση των απόψεων του, θα ήθελα λοιπόν να παραθέσω μερικές σκέψεις με σκοπό να προβληματίσω " τον εν πλήρει νάρκωσει " Κυπριακό Ελληνισμό.



1. Έλλειψη Δημοκρατίας και Σεβασμού της αντίθετης άποψης.

Υπάρχει η αίσθηση από πολλούς ότι η νέα κυβέρνηση παρουσιάζει συμπτώματα "νοσούσης ή αιμορραγούσης " δημοκρατίας και ενώ η παραδοσιακή κομμουνιστική αριστερά θεωρείτο από "ολίγους " ως η υγιής δημοκρατία τώρα μας αποδεικνύουν το πραγματικό τους προσωπείο.

Όταν δεν σέβονται την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών της, όταν υπάρχει εκφοβισμός για την ελεύθερη έκφραση του λόγου, όταν γίνεσαι πολίτης β’ κατηγορίας τότε όντως η δημοκρατία αυτή και νοσεί και σχοινοβατεί.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι όταν στην δημοκρατία είτε αφαιρείται ο αντίθετος λόγος (αντί-λόγος) είτε δεν υπάρχει διάλογος τότε μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνήσεων και οδηγούμαστε σε άλλες μορφές διακυβέρνησης, μη επιθυμητές.

Η προχθεσινή "επέμβαση" και σύλληψη για διακρίβωση της ταυτότητας ατόμων του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης, ανθρώπων που ειρηνικά μέσα και στα πλαίσια των ελευθεριών που τους παρέχει το κράτος καθώς και η δικαιολογία ότι θεωρήθηκαν "να κινούνται ύποπτα γύρω από τον Πρόεδρο", καταδεικνύει και σκιαγραφεί όντως την μεγάλη σύγχυση αλλά και τον "αυτοεγκλωβισμό" της κυβέρνησης σε παρακινδυνευμένες αποφάσεις.









2. Μη αποδοχή της κριτικής.

Όταν η κυβέρνηση δεν ανέχεται από Έλληνες " αδελφούς " είτε την καλόπιστη κριτική είτε ακόμη και την υποτιθέμενη κακόπιστη κριτική αλλά την ίδια ώρα ανέχεται την "αδελφική " μεν αλλά εχθρική και διαλυτική της υποστάσεως του κράτους μας, τακτική και ευέλικτη κίνηση του "αδελφού Ταλάτ"και των πέριξ αυτού, τότε βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των Ελλήνων Κυπρίων πολιτών και των Τουρκοκύπριων και των κουβαλητών εποίκων Τούρκων. Πού βλέπετε την ισονομία ή την ισότητα μεταξύ των δικαιωμάτων των δύο κοινοτήτων ;
Θα μπορούσατε π.χ. να κάνετε το ίδιο σε ομάδα Τουρκοκυπρίων που θα ήθελαν να εκφράσουν ειρηνικά την αντίθεση τους σε κάτι ; Είμαι σίγουρος πως η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Αυτό αποτελεί εκτός των άλλων και διάκριση μεταξύ των πολιτών .



3. Αυτοσεβασμός.

Σαν άνθρωποι που σεβόμαστε τον ευατό μας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η αξιοπρέπεια πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν αυτή καταπατείται είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκόπιμης παράλειψης, τότε ανοίγει πληγές που δύσκολα κλείνουν.

Όταν η εθνική μας αξιοπρέπεια εκμηδενίζεται και ότι έχει σχέση με την καταγωγή μας καταργείται η θεωρείται ντροπή τότε το κράτος παύει να υπάρχει. Δίνει όμως την θέση του σε άλλες μορφές έκφρασης που σίγουρα δημιουργούν και αυτές σοβαρά προβλήματα.

Δεν ζητούμε να χρησιμοποιήσετε την εθνική μας ταυτότητα σαν στοιχείο υπεροχής έναντι κανενός, όμως απαιτούμε να είναι εργαλείο αυτογνωσίας το οποίο να είναι σεβαστό από όλους , ακόμη και από τον "αδελφό Ταλάτ ". Η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός καθορίζουν και τις τελευταίες παραχωρήσεις που μπορούν να γίνουν.

Και να ξέρετε κάτι ακόμα. Όποια ιστορία και αν θελήσετε να γράψετε κ Υπουργέ της Παιδείας θα ξεθωριάσει γιατί δεν θα είναι αληθινή. ! Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις σας που γίνονταν εδώ και χρόνια γύρω από αυτό το θέμα. Η ιστορία όμως είναι αυτή που γράφεται μέσα στα πεδία των μαχών. Εκεί όπου κάποιοι δεν ήταν το 74 και έτσι δεν την γνωρίζουν.

Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ούτως ώστε να μην δίνουμε λαβή σε αναφορές όπως αυτές που λένε ότι "εκτός των Κρυπτοχριστιανών που βρίσκονται στην Τουρκία υπάρχουν και Κρυπτομουσουλμάνοι που βρίσκονται στην Κύπρο". Τέτοιου είδους αναφορές πληγώνουν όντως την αξιοπρέπεια μας αν μας έμεινε και λίγη.




Δρ Α.Α.Προκοπίου
D.D.S, Ph.D(Lon), FIAOMS
Pg.Dip in Medical Ethics and Law
Γραμματέας Αποδήμων Ε.Κ.