Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχεται πλήρη εξάρτηση από την Τουρκία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχθηκε ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι πλήρως εξαρτημένο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την Τουρκία. Σε συνέντευξη του σε τουρκοκυπριακό κανάλι ο Ταλάτ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει βήμα, δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτε χωρίς την Τουρκία. Σε ερώτηση αν η Τουρκία πίστευε ότι οι προϋποθέσεις δεν προσφέρονται και του έλεγε να μην παρακαθίσει στις συνομιλίες, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνομιλίες και εξήγησε: «Αν τις σχέσεις μου με τον κόσμο τις εξασφαλίζει η Άγκυρα, το να στέκω στα πόδια μου οικονομικά μού το εξασφαλίζει η Αγκυρα, η σύνδεσή μου με τον κόσμο εξασφαλίζεται από την Αγκυρα, χωρίς το 0090 (διεθνής κώδικας Τουρκίας) κανείς δεν θα μπορούσε να τηλεφωνήσει εδώ, χωρίς να γράφει Μερσίνη 10, Τουρκία, κανείς δεν θα μπορούσε να στέλνει γράμματα. Αυτά είναι πραγματικότητες που μπορείς να απαρνηθείς; Είναι πραγματικότητες που ξέρουμε».

Πρόσθεσε δε, πως «μια χώρα που εξασφαλίζει όλα αυτά, αν μας έλεγε "όχι, αδερφέ μου, δεν μπορείς να παρακαθίσεις (σσ στις συνομιλίες), αν παρακαθίσεις, τίποτα από όλα αυτά δεν θα σου εξασφαλίσω'', τί θα γινόσουν; Θα εξαφανιζόσουν, θα σβηνόσουν από τον χάρτη. Επιπλέον, έχω ανάγκη τη στήριξη σε αυτή τη διαδικασία. Στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα αντιμετωπίσεις διάφορες δυσκολίες και κάποιος πρέπει να σε στηρίξει».

Μιλώντας, εξάλλου, στην παρέλαση για τη μέρα της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ταλάτ δήλωσε πως ο τουρκοκυπριακός "λαός" δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του στις συνεχιζόμενες συνομιλίες, ενώ δεν απέφυγε να απευθυνθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια για να του πει πως «το Κυπριακό δεν έχει αρχίσει το 1974».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξήγησε τη θέση του στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και προδήλως παρέπεμψε σε μια αποδυναμωμένη κεντρική κυβέρνηση, σε συνομοσπονδία. Επέμεινε στην πολιτική ισότητα των δύο μερών, υποστηρίζοντας ότι «πάνω-κάτω τα ΗΕ ορίζουν την πολιτική ισότητα ως αριθμητική».

«'Η πολιτική ισότητα σημαίνει ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενεργή συμμετοχή στους θεσμούς, η μια κοινότητα δεν θα επιβάλλεται στην άλλη, το κεντρικό κράτος, δηλαδή, η ομοσπονδιακή διακυβέρνηση δεν θα επιβάλλεται στις επιθυμίες των συνιστώντων κρατιδίων, θα υπάρχει ίσο καθεστώς των συνιστώντων κρατιδίων», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ