Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ

της Νίκη Χατζησπύρου Παντελίδου

Ακούστηκε και πάλι σε συνέδριο κομματικής νεολαίας η πατριωτική ρήση «Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω». Και διερωτάται ο καταταλαιπωρημένος Έλληνας Κύπριος πολίτης πως και το θυμήθηκαν τώρα αυτό, μετά από τόσα χρόνια; Πώς βγήκε μέσα απ΄ την κρυψώνα που βρισκόταν καταχωνιασμένο μαζί με τους πυραύλους S-300, το ενιαίο αμυντικό δόγμα, την απελευθέρωση των κατεχομένων, τα σύνορα μας στην Κερύνεια, το “δεν ξεχνώ” κι όλα τ’ άλλα «πατριωτικά στοιχεία» του παρελθόντος;
Δεν μας είπαν να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε μπροστά; Δεν μας είπαν ότι το σχέδιο ΑΝΑΝ είναι νεκρό και δεν πρόκειται να επανέλθει; Δεν μας είπαν ότι η ιστορία θα κρίνει τι ήταν σωστό και τι λάθος; Μα ποια ιστορία; Αυτή, που έγινε έρμαιο σε επιδιώξεις προσώπων και κομμάτων και πολιτικών ιδεολογιών; Αυτή που γράφεται τώρα με τις απευθείας συνομιλίες που σχεδόν όλοι στηρίζουν αλλά κανείς ούτε από τους μεν ούτε από τους δε δεν ελάλησε. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση πάνε πακέτο στο βωμό της ενότητας όπως διακήρυτταν.
Και διερωτάται ο καημένος Έλληνας Κύπριος πολίτης που βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση με όσα βλέπει και ακούει. Ποια ενότητα; Αυτήν που βγήκε μέσα από τη διαβούλευση των πολιτικών ηγετών με τον πρόεδρο στο εθνικό συμβούλιο; Αυτήν που απορρέει από τη συζήτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων μέσα από τη βουλή; Αυτήν που εκπέμπει ο λαός μετά τις εξηγήσεις που έλαβε για τους εθνικούς μας στόχους και την πορεία μας προς τη λύση του κυπριακού;
Μα ούτε εθνικό συμβούλιο συγκαλέστηκε, ούτε συζήτηση στο κοινοβούλιο έγινε, ούτε ο λαός γνωρίζει τι γίνεται και που πάμε. Εξάλλου, λένε ότι δε χρειάζεται να γνωρίζει ο Ελληνοκύπριος, γιατί όσα περισσότερα ξέρει τόσα παραπάνω θα λέει. Κι όταν μιλά, θα χαλάσει το ενωτικό κλίμα που επικρατεί. Θα ακούγονται ψευδοπατριωτικές φωνές κι ακραία λόγια και θα κακοφανίσουμε τους «αδελφούς» τουρκοκύπριους και τους «φίλους» ξένους.
Σωπάστε λοιπόν και περιμένετε. Η ηγεσία πρέπει να σεβαστεί το εμπάργκο δηλώσεων που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες. Δεν πειράζει που η άλλη πλευρά αθετεί κι αποκαλύπτει. Εκείνοι είναι οι δυνατοί κι έχουν περισσότερα δικαιώματα. Εσείς ν’ ακούτε μόνο τους κομματάρχες σας που ξέρουν τι θα σας πουν κάθε φορά. Άλλα λένε δημόσια, άλλα σας λένε στις κομματικές συγκεντρώσεις κι άλλα λένε μεταξύ τους. Το νου σας στη ενότητα της ελληνοκυπριακής κοινότητας! Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να λαμβάνετε μέρος στις ειρηνικές ελληνοτουρκικές εκδηλώσεις για να δείξετε την προθυμία σας για ΛΥΣΗ. Ακόμα και τα παιδιά σας μπορείτε να τα στέλλετε στα κατεχόμενα να παίξουν ποδόσφαιρο όπως έκαναν κάποια σωματεία.
Εμπιστευτείτε τους ηγέτες σας κι αυτοί «ξέρουν» πότε θα μιλήσουν και τι θα πουν. Ξέρουν πότε θα πουν για την ποθητή λύση (επανένωση ή απελευθέρωση ανάλογα), πότε θα εκστομίσουν πατριωτικά συνθήματα και πότε θ’ αναφερθούν σε ρεαλιστική πραγματικότητα. Εσείς μονάχα ν΄ αναμένετε, φρόνιμα και υπομονετικά, όπως ακριβώς τα πρόβατα επί σφαγήν, κι αυτοί ξέρουν! Ένα μόνο δεν ξέρουν, ότι όσο υπάρχουν πρόβατα θα υπάρχουν και λύκοι! Και η προβιά του προβάτου δεν πάει καθόλου στον Έλληνα της Κύπρου!