Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Τουρκοκυπριακός τύπος

Cumhuriyet

Της Gözde Kılıç Yaşın

Σχέδιο ‘κούρασης και παράδοσης’

Τα κύρια σημεία των συνομιλιών, που διεξάγονται στην Κύπρο για μια διαρκή ειρήνη, είναι η αποσαφήνιση των εννοιών «διαμοιρασμός της εξουσίας» και «πολιτική ισότητα», καθώς και το καθεστώς της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας. Όμως, τα κεντρικά σημεία της υπόθεσης είναι η ύπαρξη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και το εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας.

Παρά τη διακύβευση των ανωτέρω σημαντικών πραγμάτων, στην ημερήσια διάταξη των Τ/Κ, οι οποίοι παρακολουθούν τις συνομιλίες με την άκρη των ματιών τους, είναι ο ολοένα αυξανόμενος πληθωρισμός, η οικονομική κρίση και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις. Στο πετρέλαιο, στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και σε αρκετά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, οι αυξήσεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα στην «ΤΔΒΚ» να εμφανισθεί ένα κύμα διαμαρτυρίας που ονομάσθηκε «ανυπακοή των πολιτών».

Αυτή, όμως, δεν ήταν και η πρώτη διαμαρτυρία των πολιτών εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τον Αύγουστο, τα καταστήματα της Λευκωσίας [κατεχόμενης] είχαν κατακλυσθεί με τις φωτογραφίες του «πρωθυπουργού» Σογιέρ, του «ΥΠΕΞ» Αβτζί, του υπουργού οικονομικών Ουζούν και του υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Σονάι. Τους είχαν παρομοιάσει με τους γνωστούς ήρωες των κόμικς, τους «αδελφούς Ντάλτον», με τη διαφορά ότι αυτοί απεικονίζονταν σε σχέδιο-καρικατούρα με τη λεζάντα «Ζάμτονλαρ» [οι αδελφοί των αυξήσεων]. Πίσω από αυτές τις διαμαρτυρίες υπήρχαν 38 συνδικάτα και ΜΚΟ. Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν τοποθετήσει επίσης στις προθήκες των καταστημάτων τους, αλλά και στα οχήματά τους, πινακίδες οι οποίες ανέγραφαν: «Πωλείται. Πληροφορίες στην Πρωθυπουργία: 228 36 01». Η Ένωση Ξενοδόχων με αγγελίες στις εφημερίδες είχε βγάλει προς πώληση τα ξενοδοχεία των μελών της. Μάλιστα ανέφερε: «Προκειμένου να διασώσουμε την τιμή μας, αποφασίσαμε να πουλήσουμε τα ξενοδοχεία μας».

Ο υπουργός οικονομικών Ουζούν δήλωσε: «Η οικονομία είναι ένα γρανάζι, το οποίο πρέπει να γυρίζει». Όντως, έχει δίκιο. Όμως, και η απόφαση των πολιτών για μποϊκοτάζ των πληρωμών προς το κράτος θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει την οικονομία της «ΤΔΒΚ» σε ακόμη δυσκολότερη ατραπό. Διότι το να παίζει κανείς με τα γρανάζια της οικονομίας χωρίς να έχει κάνει σωστούς υπολογισμούς, και το να διαταράσσει τις ισορροπίες, έχει και την έννοια ότι ωθεί την οικονομία σε στασιμότητα. Πάντως, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, τόσο σε αυτούς που ξεκίνησαν την «ανυπακοή των πολιτών», όσο και στους έξωθεν υποστηρικτές τους, ότι οι αλλεπάλληλες αυτές αυξήσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το 100%, σκοπεύουν να κάνουν τους Τ/Κ να απαυδήσουν αναγκάζοντάς τους να ενωθούν, σε κάθε περίπτωση, με την Ε/Κ διοίκηση.

Υπάρχουν ακόμη ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση, εδώ και αρκετό καιρό, συνειδητά διογκώνει το δημόσιο χρέος και με μεγάλες αυξήσεις προσπαθεί να το κλείσει. Έτσι περιορίζει και τα περιθώρια της οικονομίας. Ως το βασικό αίτιο της σημερινής οικονομικής κρίσης παρουσιάζεται το γεγονός ότι σε μια χώρα, όπως η «ΤΔΒΚ», με 265.000 κατοίκους, έξι χιλιάδες άτομα, δηλαδή το 2,6% των κατοίκων της, έχουν μεταφερθεί από τον ιδιωτικό τομέα στον κρατικό. Η κυβέρνηση κατά τρόπο ετσιθελικό μεταξύ των ετών 2003 - 2004 ακολούθησε μια τρελή πορεία μεγέθυνσης και τους ετήσιους μισθούς από τα 285 εκατομμύρια νέες τουρκικές λίρες τους ανέβασε στα 900 εκατομμύρια. Αυτό και μόνο αρκεί για να αποδείξει πώς διαταράχθηκαν οι οικονομικές ισορροπίες. Ως συνέπεια, ήρθαν οι δυσβάσταχτοι φόροι, οι οποίοι, όμως, και πάλι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάρρευση της οικονομίας. Εάν, όμως, δεν επαρκέσουν και τα μέτρα αυτά, αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν περικοπές και στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μετά από λίγο καιρό θα ξεσπάσουν ακόμη σοβαρότερες κρίσεις.

Πριν από μερικούς μήνες, ακούγαμε ότι το εθνικό εισόδημα είχε διπλασιασθεί και ότι η «ΤΔΒΚ» είχε ανέλθει στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από απόψεως κατά κεφαλήν εισοδήματος. Όμως, μετά από αυτή την εξωραϊσμένη εικόνα, η οικονομική κρίση που ξέσπασε και το γεγονός ότι αυτή συνέπεσε με τις συνομιλίες που άρχισαν να διεξάγονται με την Ε/Κ διοίκηση για μια περιεκτική λύση, αυξάνουν τις υποψίες που υπάρχουν αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Π.χ. λέγεται ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον χρήματα για τον κρατικό προϋπολογισμό από την Τουρκία και ότι η απάντησή της Άγκυρας ήταν αρνητική. Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό αυξάνουν και τα σχόλια για την ευμάρεια του Ε/Κ τομέα, για τις κοινωνικές εγγυήσεις, τις κρατικές επενδύσεις, αλλά και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του. Όλα αυτά άρχισαν να αποτελούν πεδίο σύγκρισης με την κατάσταση που παρουσιάζει η «ΤΔΒΚ», πράγμα το οποίο ενισχύει και τους ισχυρισμούς ότι εφαρμόζονται πολιτικές «κούρασης και παράδοσης» [στους Ε/Κ].


Zaman

Η Τουρκία είναι η ασφάλεια ζωής της Ε.Ε.

Ενώ σχεδόν το 80% των Γάλλων αντιτίθεται στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., εν τούτοις ο πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Michel Rocard έγραψε βιβλίο με τίτλο «Στην Τουρκία ναι», με συνέπεια να πυροδοτήσει και πάλι τις συζητήσεις στη γαλλική κοινή γνώμη. Ο Michel Rocard δεν αρκείται μόνο να αναφέρει ότι το μέλλον της Ε.Ε. περνά μέσα από την Τουρκία, αλλά υπογραμμίζει και το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί την ασφάλεια ζωής της «Γηραιάς Ηπείρου». Ο Michel Rocard, μιλώντας στη Zaman, είπε ότι για την ασφαλή μεταφορά της ενέργειας στην Ευρώπη είναι επιβεβλημένη η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Σαρκοζί δεν θα αποπειραθεί να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι – όπως είπε – σκέφτεται ότι ένα τέτοιο εγχείρημα «θα παρέλυε» την Ε.Ε..


Hürriyet

Δεν μπορούσα να αποφύγω τη χειραψία με Χριστόφια

Ο Πρόεδρος Γκιουλ, αξιολογώντας στην εφημερίδα τις συνομιλίες και τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη και αναφερόμενος στο θέμα της χειραψίας του με τον “ηγέτη της Ε/Κ διοίκησης” Χριστόφια, είπε: «Ο Χριστόφιας σε μια εκδήλωση μου έτεινε το χέρι του. Δεν ήταν πρέπον εγώ να μην ανταποκριθώ».

Ο Χριστόφιας, μιλώντας και αυτός στην εφημερίδα, είπε: «Η τουρκική αντιπροσωπεία, όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσω στη Γενική Συνέλευση, αποχώρησε ομαδικώς. Εν τούτοις, ο Πρόεδρος Γκιουλ, σε εκδήλωση, μου έσφιξε το χέρι. Η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Τουρκία. Θα ήθελα πάρα πολύ να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν».

Όταν τα λεγόμενα του Χριστόφια μεταφέρθηκαν στον Πρόεδρο Γκιουλ, εκείνος είπε: «Ο Χριστόφιας έτεινε το χέρι του. Ανταλλάξαμε μια χειραψία, διότι δεν ήταν πρέπον να τραβήξω το χέρι μου. Όσον αφορά, όμως, το θέμα της Κύπρου, συνομιλητής του είναι ο Ταλάτ. Αυτοί εκπροσωπούν τους Τ/Κ και τους Ε/Κ. Εμείς θα παρέχουμε την αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να συμφωνήσουν. Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα. Το ίδιο και η Ελλάδα. Εάν οι μητέρες πατρίδες κριθεί επιβεβλημένο να ανταμώσουν προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών, τότε μπορούμε να συναντηθούμε ως Τουρκία, Ελλάδα, «ΤΔΒΚ» και “Ε/Κ διοίκηση”».


Milliyet

Ξεθώριασε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

Ο Υπουργός Άμυνας της “Ε/Κ διοίκησης” Κώστας Παπακώστας, μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι το Δόγμα του ΕΑΧ μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας «εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεθωριάσει». Ο Παπακώστας ανέφερε, ακόμη, ότι το Δόγμα αυτό «χρησιμοποιήθηκε προς άγραν ψήφων». Δεν παρέλειψε δε να πει ότι «ήταν μια κίνηση προεκλογικής επίδειξης, η οποία δεν είχε καμία πρακτική εφαρμογή». Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση εάν η συμμετοχή στις στρατιωτικές ασκήσεις “νότιας Κύπρου” – Ελλάδας των ελληνικών αεροσκαφών και πλοίων ήταν «μια κίνηση επίδειξης», είπε: «Δεν χρησίμευσε σε τίποτε περισσότερο από το να δημιουργήσει ένα πολεμικό κλίμα και να διαταράξει την κατάσταση».

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι «εκείνο που ισχύει σήμερα είναι η ύπαρξη μιας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ “νότιας” Κύπρου και Ελλάδας. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προσθέσει και το εξής: «Δεν υπάρχει κανείς στο νησί, που να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μείνει αδρανής σε μια νέα στρατιωτική κρίση στο νησί». Ο πρώην ΥΠΑΜ επί κυβερνήσεων Κληρίδη, Σωκράτης Χάσικος, αφού έδειξε τη σκληρή αντίδρασή του σε όσα ανέφερε ο Παπακώστας, επεσήμανε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κύπρου – Ελλάδας «δολοφονήθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου και με τη συγκυβέρνηση ΑΚΕΛ.


Radikal

Μπαρζανί: ‘Ανεξαρτησία με διάλογο και υπομονή’

Ο πρόεδρος της κουρδικής διοίκησης του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί ανέφερε ότι το αίτημα των Κούρδων για ένα ανεξάρτητο κράτος αποτελεί φυσικό τους δικαίωμα. Όμως, δεν είναι ορθό αυτό να επιτευχθεί δια της βίας. Όσον αφορά δε τους Κούρδους, οι οποίοι βρίσκονται εκτός των συνόρων του Ιράκ, έστειλε το εξής μήνυμα: «Λύστε τα προβλήματά σας με διάλογο και υπομονή». Σύμφωνα με είδηση της κουρδικής τηλεόρασης, ο Μπαρζανί ανέφερε τα εξής: «Δεν πρέπει να χύνεται αίμα για την επίτευξη του σκοπού μας, αλλά να καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτός να επιτυγχάνεται με προσέγγιση. Η σημερινή προσπάθειά μας είναι προς την ίδρυση ενός δημοκρατικού ομόσπονδου κράτους στο Ιράκ.